ΚΥΠΡΟΣ: 18.409 καταγγελίες βίας σε πέντε χρόνια – Οι αριθμοί που σοκάρουν και η αθέατη πλευρά της κακοποίησης

Αποκαλυπτικά και ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο.

ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΧΑΡΑΜΗ

Συνολικά 18.409 καταγγελίες για υποθέσεις βίας καταγράφηκαν από την Αστυνομία την περίοδο από το 2021 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα γυναικοκτονίας στη Λεμεσό.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη σοβαρή διάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο, με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πιστεύαμε», υπογραμμίζοντας την έκταση της βίας που βιώνουν πολλές γυναίκες, συχνά μακριά από τη δημόσια θέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, κατά την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.674 συλλήψεις, ενώ εκδόθηκαν 2.858 δικαστικά διατάγματα αποκλεισμού δραστών και 373 διατάγματα προστασίας θυμάτων.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης και προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας «ΕΛΠΙΣ», ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 457 χρήστες, ενώ έχουν καταγραφεί 27 ενεργοποιήσεις και καταγγελίες μέσω του συστήματος.

110 κλήσεις κάθε μήνα για ενδοοικογενειακή βία

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Άντρη Ανδρονίκου, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τη συνεχή πίεση που δέχονται οι δομές υποστήριξης των θυμάτων. Παράλληλα, το «Σπίτι της Γυναίκας» διαχειριζόταν κατά μέσο όρο 31 γυναίκες-θύματα κάθε μήνα, ενώ συνολικά κατά το 2025 χειρίστηκε 374 υποθέσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι παραπομπές από την Αστυνομία και άλλους αρμόδιους φορείς.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του 2025, η Εθνική Γραμμή Βοήθειας κατέγραφε κατά μέσο όρο 110 κλήσεις τον μήνα που αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα καταγράφονταν περίπου 20 επιπρόσθετα αιτήματα βοήθειας μηνιαίως μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτυακής συνομιλίας.

Η συμβουλευτική υπηρεσία του ΣΠΑΒΟ παρείχε υποστήριξη σε περίπου επτά γυναίκες κάθε μήνα, ενώ οι χώροι φιλοξενίας εξυπηρετούσαν κατά μέσο όρο 64 άτομα μηνιαίως, εκ των οποίων 30 γυναίκες και 34 παιδιά. Η κ. Ανδρονίκου υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης διεθνών καλών πρακτικών, όπως η τακτική αξιολόγηση της καταλληλότητας των κατόχων όπλων και η θεσμοθετημένη αξιολόγηση κινδύνου σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Οι γυναικοκτονίες των τελευταίων έξι ετών

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις γυναικοκτονίες στην Κύπρο κατά την τελευταία εξαετία:

  • 2020: 5 θύματα – 3 καταδίκες
  • 2021: 5 θύματα – 4 καταδίκες
  • 2022: 2 θύματα – 2 καταδίκες
  • 2023: 1 θύμα – ο δράστης εξακολουθεί να καταζητείται
  • 2024: 1 θύμα – η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση
  • 2025: 3 θύματα – οι υποθέσεις εξακολουθούν να διερευνώνται

Από την πλευρά της Αστυνομίας, η επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ευάλωτων Προσώπων, Ελένη Νικολάου, ανέφερε ότι καταγράφονται ετησίως περίπου 3.000 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων για το 45% σχηματίζεται ποινικός φάκελος, ενώ περίπου το 75% αυτών των υποθέσεων οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι δέχθηκε προσωπικό μήνυμα από γυναίκα η οποία δήλωνε ότι η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης και προστασίας των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΤΡΥΦΩΝΟΣ:«Ακόμη ένα παιδί με αυτισμό στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας»– Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις στις δομές στήριξης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί νέα παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Παγκύπριου...

ΟΡΟΚΛΙΝΗ: Άνοιξε ξανά η κύρια είσοδος του Αστυνομικού Σταθμού μετά τα οδικά έργα

Η είσοδος στον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης έχει πλέον αποκατασταθεί...

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Πολύωρες καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες επιβατών – Τι δικαιούστε σε περίπτωση ταλαιπωρίας

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουλίου...

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: Μόνιμο ανθρωπολογικό εργαστήριο και οστεοφυλάκιο αποκτά η Κύπρος

Στην παραχώρηση κτηρίου για τη μόνιμη στέγαση του ανθρωπολογικού...

Topics

ΟΡΟΚΛΙΝΗ: Άνοιξε ξανά η κύρια είσοδος του Αστυνομικού Σταθμού μετά τα οδικά έργα

Η είσοδος στον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης έχει πλέον αποκατασταθεί...

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: Μόνιμο ανθρωπολογικό εργαστήριο και οστεοφυλάκιο αποκτά η Κύπρος

Στην παραχώρηση κτηρίου για τη μόνιμη στέγαση του ανθρωπολογικού...

ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ: Aναλαμβάνει την αντιπροσωπεία της GEELY στην Κύπρο

Η νέα στρατηγική συνεργασία ενισχύει τη γκάμα της Οικογένειας...

Related Articles

Popular Categories