Κυριακή, 15 Μαρτίου, 2026
8.8 C
Cyprus

Ε.Σ.Κ: Σοβαρή παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών για την ελευθερία του Τύπου προωθείται στην Κύπρο

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης προειδοποιεί ότι θα υπάρξει η Ένωση Συντακτών Κύπρου που αφορά την επίμαχη τροπολογία για ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, απειλών και ύβρεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην Κύπρο προωθείται τροπολογία στον ποινικό κώδικα που εισάγει ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για όποιον κατηγορηθεί ότι διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» ή γράφει «προσβλητικά» σχόλια. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) ενώνουν τη φωνή τους με το μέλος τους Ένωση Συντακτών Κύπρου, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των fake news και την τρομακτική επίδραση που μπορεί αυτή να έχει στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί νομοθετική τροπολογία σχετικά με την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, απειλών, ύβρεων και τη διάδοση άσεμνων φωτογραφιών και εικόνων στο Διαδίκτυο. Η τροπολογία προβλέπει τη μετατροπή σειράς αστικών αδικημάτων σε ποινικά, καθώς και ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.

Στις 3 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συζήτησε πρόταση τροπολογίας για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, απειλών, προσβολών και άσεμνων εικόνων στο διαδίκτυο. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, βουλευτής ΔΗΣΥ.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου και άλλοι εμπλεκόμενοι δημοσιογραφικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κάποιοι βουλευτές επιχειρούν να προωθήσουν μια τέτοια τροπολογία για την ποινικοποίηση των fake news.

Παρόλο που αναγνωρίζουν την ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, η ΔΟΔ, η ΕΟΔ και η ΕΣΚ καλούν τις Αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις να μην υιοθετήσουν νομικές διατάξεις που να ποινικοποιούν την παραπληροφόρηση, εξαιτίας του κινδύνου πολύ αρνητικής επίδρασης στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του λόγου.

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ πιστεύουν ότι το καλύτερο αντίδοτο στην παραπληροφόρηση είναι η προώθηση ενός υγιούς οικοσυστήματος πληροφόρησης, το οποίο να ευνοεί την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, την ποιοτική πληροφόρηση, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τα ανεξάρτητα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους και την προώθηση μιας κουλτούρας διαφάνειας.

Όπου έχουν ψηφιστεί κατασταλτικοί νόμοι, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί, αντιπαραγωγικοί ή εκτρέπονται από τον διακηρυγμένο στόχο τους και στο τέλος καταλήγουν να εκφοβίζουν τους δημοσιογράφους ή τους αναγκάζουν να αυτολογοκριθούν. Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ καλούν σθεναρά το Νομοθετικό Σώμα της Κύπρου να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα και να αποσύρει αυτήν την προτεινόμενη τροπολογία του ποινικού κώδικα.»

Hot this week

ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα ονόματα των 56 υποψηφίων που διεκδικούν θέση στη Βουλή – Συμμετείχαν 16.080 πολίτες

Δεκαέξι χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν ιστοσελίδες στην Κύπρο

Κύμα κυβερνοεπιθέσεων δέχονται τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδες στην Κύπρο,...

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Πτώση δέντρου προκαλεί ζημιές σε όχημα- (Βίντεο)

Δέντρο σε χώρο στάθμευσης αποκόπηκε ξαφνικά, καταπλακώνοντας αυτοκίνητο που...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: Απεβίωσε ο βραβευμένος με Michelin Star Κύπριος σεφ – Ο αποχαιρετισμός της Αννίτας Δημητρίου-(Βίντεο)

Η διεθνής γαστρονομική κοινότητα και η κυπριακή κοινωνία θρηνούν...

ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ: Έντονα καιρικά φαινόμενα – Απαγορεύεται η κυκλοφορία

Κλειστός παραμένει προσωρινά ο δρόμος Δεκέλειας – Ορμήδειας, έπειτα...

Topics

ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα ονόματα των 56 υποψηφίων που διεκδικούν θέση στη Βουλή – Συμμετείχαν 16.080 πολίτες

Δεκαέξι χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν ιστοσελίδες στην Κύπρο

Κύμα κυβερνοεπιθέσεων δέχονται τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδες στην Κύπρο,...

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Πτώση δέντρου προκαλεί ζημιές σε όχημα- (Βίντεο)

Δέντρο σε χώρο στάθμευσης αποκόπηκε ξαφνικά, καταπλακώνοντας αυτοκίνητο που...

ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ: Έντονα καιρικά φαινόμενα – Απαγορεύεται η κυκλοφορία

Κλειστός παραμένει προσωρινά ο δρόμος Δεκέλειας – Ορμήδειας, έπειτα...

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ: Θετικοί σε ναρκωτικά και αλκοόλ οδηγοί στους νυχτερινούς ελέγχους

Ανησυχητικά παραμένουν τα περιστατικά οδηγών που εντοπίζονται να οδηγούν...

«ΧΙΛΙΑ ΧΕΡΙΑ»: Ποιους είδαμε στην πρεμιέρα που ανέβηκε στο ΘΟΚ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Χίλια...

ΝΗΣΟΣ ΧΑΡΓΚ: Γιατί οι ΗΠΑ χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους αλλά άφησαν το πετρέλαιο του Ιράν ανέπαφο

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα στη μικρή νήσο Χαργκ,...

Related Articles

Popular Categories