Πέμπτη, 19 Μαρτίου, 2026
11.9 C
Cyprus

ΠΛΑΝΗΤΗΣ: XIONIΣΕ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που έβγαλε ένας ερασιτέχνης φωτογράφος ο Καρίμ Μπουτετάτα, από την αλγερινή πόλη Αιν Σέφρα –γνωστή και ως «Πύλη προς τη Σαχάρα- αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το εκπληκτικό θέαμα. Οι αμμόλοφοι της περιοχής που είναι καλυμμένοι με χιόνι.Ο συνδυασμός λεπτής άμμου και χιονιού δημιουργεί ένα υπέροχο σκηνικό αν σκεφθεί κανείς ότι δεν χιονίζει συχνά στην περιοχή.

Η έρημος της Αλγερίας στη βόρειο-κεντρική Αφρική αποτελεί τμήμα της μεγάλης ερήμου της Σαχάρας και βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νότια της Μεσογείου. Η τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Άιν Σέφρα ήταν τον Φεβρουάριο του 1979 όταν χιόνισε επί 30 ολόκληρα λεπτά. Ανεπαίσθητα στρώματα χιονιού εμφανίστηκαν για λίγη ώρα επίσης το 2005 και το 2012.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πόλη βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από την Οροσειρά του Άτλαντα. Τις τελευταίες ώρες, στην πόλη Άιν Σάφρα ο υδράργυρος έδειξε μείον 3 Βαθμούς Κελσίου με τον φωτογράφο Καρίμ να απαθανατίζει τα πρόβατα της περιοχής να κόβουν… βόλτες στους χιονισμένος αμμόλοφους.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής Ασεέρ στα νοτιοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας απολάμβαναν το θέαμα με τις καμήλες να αντέχουν το πολικό ψύχος. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» που φιλοξενεί στη ιστοσελίδα της τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Καρίμ, ενώ ο Ιανουάριος φέρνει χιόνια και πάγο σε πολλές περιοχές του κόσμου, μέχρι τώρα έρημοι στην Αφρική και την Μέση Ανατολή συνήθως ήταν η εξαίρεση.

Αλλά αυτό το μήνα το έστρωσε στη Σαχάρα, ενώ οι θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία έπεσαν στους μείον δύο Βαθμούς Κελσίου. Η έρημος της Σαχάρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής και έχει περάσει από αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να γίνει ξανά πράσινη σε περίπου 15.000 χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

Φωτογραφίες: Al HADI Travels Amroha

 

Hot this week

ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ: Μαθητής απειλεί καθηγήτρια γιατί του έγραψε απουσία – Προκαλεί ανησυχία η στάση των συμμαθητών του (Βίντεο)

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό με μαθητή στην Ελλάδα...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Πλημμύρισε η γέφυρα Αγίου Αθανασίου – Προσοχή στον αυτοκινητόδρομο προς Πάφο – Λευκωσία

Προβλήματα στην οδική κυκλοφορία καταγράφονται στη Λεμεσό, λόγω των...

Σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

Του Χρ. Χριστοδούλου-Βόλου* Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται για ακόμη μία...

ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Χαλαζόπτωση φέρνει κλείσιμο δρόμων – Σε εξέλιξη ο καθαρισμός, έκκληση για προσοχή

Κλειστοί παραμένουν προσωρινά οι δρόμοι λόγω έντονης χαλαζόπτωσης. Οι...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Πλημμύρισε η γέφυρα Αγίου Αθανασίου – Προσοχή στον αυτοκινητόδρομο προς Πάφο – Λευκωσία

Προβλήματα στην οδική κυκλοφορία καταγράφονται στη Λεμεσό, λόγω των...

Σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

Του Χρ. Χριστοδούλου-Βόλου* Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται για ακόμη μία...

ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Χαλαζόπτωση φέρνει κλείσιμο δρόμων – Σε εξέλιξη ο καθαρισμός, έκκληση για προσοχή

Κλειστοί παραμένουν προσωρινά οι δρόμοι λόγω έντονης χαλαζόπτωσης. Οι...

EUROLIFE: Είναι επίσημα Great Place to WorkGreat Place to Work®!

Μια σημαντική διάκριση που αντανακλά τη συνεχή προσπάθεια και...

AMOS & PEPERO: Γλυκές εκπλήξεις από την ΕΥΡΗΚΑ!

Η ΕΥΡΗΚΑ συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των διανομών...

ΧΜ Μαραθώνιος Λεμεσού: Ανοίγουν οι πύλες του Κέντρου Εγγραφών στους Χαρουπόμυλους

Σε ρυθμούς ΧΜ Μαραθωνίου Λεμεσού κινείται η πόλη, καθώς...

Related Articles

Popular Categories