22.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΧΑΜΠΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Kλείνει τις πόρτες του το Μουσείο χαρακτικής- «Έσπασαν κάθε ρεκόρ...

ΧΑΜΠΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Kλείνει τις πόρτες του το Μουσείο χαρακτικής- «Έσπασαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας!»-Ο βραβευμένος καλλιτέχνης ξεσπά

-

Ο καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra για την προσφορά του στην τέχνη και στην Κύπρο γενικότερα ξεσπά για την ανυπαρξία που υπάρχει στο θέμα του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπής που βρίσκεται στην Πλατανίσκια της επαρχίας Λεμεσού.

Όπως είναι γνωστό ο καλλιτέχνης από το 1989 έχει εγκατασταθεί σε ένα παλιό τουρκοκυπριακό σπίτι στο χωριό Πλατανίσκια, της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο αναπαλαίωσε µετατρέποντάς το ουσιαστικά σε πολιτιστικό κέντρο µε εργαστήριο χαρακτικής. Εκεί ο ίδιος κατέθεσε ψυχή και σώμα για να μπορέσει να φιλοξενεί κατά καιρούς ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες η λειτουργία καλοκαιρινής σχολής χαρακτικής. Μάλιστα δημιούργησε το πρώτο στην Κύπρο Μουσείο Χαρακτικής στο οποίο εκτίθενται  περισσότερα από 150 χαρακτικά από το 17ο αιώνα ως σήμερα, προερχόμενα από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Για χρόνια κράτησε το όραμα του καλλιτέχνη αφού αναγκάζεται να κλείσει τις πόρτες του και να αναστείλει τις εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που είναι ήδη προγραμματισμένες. Ο λόγος είναι όπως διευκρινίζει ο ίδιος είναι η ανευθυνότητα των ιθυνόντων που διαχειρίζονται τα πολιτιστικά δρώμενα στην Κύπρο. Για πλέον πέντε χρόνια ο ίδιος στέλνει διάφορες επιστολές ζητώντας να πάρει απαντήσεις αλλά κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα και με το φωτογραφικό υλικό που ανάρτησε ο καλλιτέχνης τα αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης κινδυνεύουν να καταστρέφουν λόγω διαρροής νερού γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμα που στεγάζεται το Μουσείο Χαρακτικής. Παρόλο που ο ίδιος αποτάθηκε στους αρμόδιους εντούτοις ούτε οι ιθύνοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, δεν ενδιαφέρθηκαν να επιλύσουν το πρόβλημα.

«Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωρκού, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού.Για πέντε χρόνια απευθύνομαι στους αρμόδιους τζ̆αι προφορικά τζ̆αι γραπτά με αποστολήν φωτογραφιών του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος. Τζ̆είνοι, όμως, έσπασαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας!  Έγραψα πέντε επιστολές στην Υπηρεσίαν Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, με ημερομηνίες: 21 Δετζ̆έμβρη 2020, 26 Μάρτη 2021, 24 Ιούνη 2021, 1 Σεπτέβρη 2021 τζ̆αι 27 Δετζ̆έβρη 2021. Έγραψα τζ̆αι έναν ηλεκτρονικόν μήνυμαν (e-mail), ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2023, με φωτογραφίες του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος της αντροπής. Έγραψα ηλεκτρονικά μηνύματα συνοδευόμενα ’που φωτογραφίες στον Έπαρχον Λεμεσού, με ημερομηνίες: 11 Μάη 2023, 17 Μάη 2023 τζ̆αι 8 Ιούνη 2023»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Μουσείο Χαρακτικής δεν είναι επιχείρηση αλλά ούτε και η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια όπου ο καλλιτέχνης προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για να δώσει γνώσεις στους Κύπριους αλλά και στους ξένους επισκέπτες.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: