19.9 C
Nicosia
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΧΕΣΕΙΣΠΑΙΔΕΙΑ: Σεβασμός, διαφορετικότητα και διά βίου μάθηση

ΠΑΙΔΕΙΑ: Σεβασμός, διαφορετικότητα και διά βίου μάθηση

-

Η έννοια της λέξης “παιδεία” είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πνευματικών, ηθικών και κοινωνικών αξιών. Ποια όμως είναι η σημασία της στην κοινωνία μας και πόσοι την κατέχουν, παρά τις σπουδές και τα πτυχία τους;

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Με την απαιτούμενη παιδεία, το άτομο μαθαίνει να σκέφτεται κριτικά, να αναλύει πληροφορίες και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Η εκπαίδευση στις επιστήμες, τις τέχνες και την τεχνολογία βοηθά το άτομο να αναπτύξει τις ικανότητές του και να συμβάλει στην πρόοδο της κοινωνίας. Η παιδεία δεν είναι μόνο ζήτημα γνώσης αλλά και ηθικής καλλιέργειας.

Η εκπαίδευση πρέπει να διδάσκει τις αξίες της δικαιοσύνης, της ειλικρίνειας, του σεβασμού και της υπευθυνότητας. Ένα σημαντικό στοιχείο της παιδείας είναι η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Η παιδεία μας διδάσκει να μην κοροϊδεύουμε τους άλλους για τα λάθη τους, να μην τους απορρίπτουμε για τις απόψεις τους και να σεβόμαστε τη γνώμη τους, ακόμη και όταν διαφωνούμε.

Επιπλέον, η παιδεία μας διδάσκει να μην προσβάλλουμε τον άλλο, να μην τον κρίνουμε άδικα και να μην τον εξευτελίζουμε. Πριν μιλήσουμε, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των λόγων μας.

Παιδεία σημαίνει να σεβόμαστε τον διπλανό μας, την κυρία που μας καθαρίζει, την υπάλληλο στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, τον γείτονα που μας χαιρετάει χωρίς να μας γνωρίζει, μια ηλικιωμένη που προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο, ένα παιδί που χρειάζεται βοήθεια, ένα άτομο ΑμεΑ και γενικότερα τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αυτός που κατέχει πτυχία και διατυμπανίζει ότι είναι μορφωμένος, κοροϊδεύοντας τους άλλους για τα λάθη τους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει παιδεία. Γιατί απλούστατα, η μόρφωση που έχει είναι απλά στα χαρτιά και όχι για να λέγεται άνθρωπος.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

20ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ: Αγώνας κατά των ναρκωτικών- Ποιοι θα αγωνιστούν...

Για άλλη μια χρονιά, ο Όμιλος Παλαιμάχων Λευκωσίας αφιερώνει τους ποδοσφαιρικούς του αγώνες στον αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα: «Στόχος...