ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: Νέοι κανόνες, μεγαλύτερα πρόστιμα, περισσότερες ευθύνες-Ισορροπία δικαιωμάτων ή περιορισμός ελευθεριών;

Σε κλίμα έντασης, αντεγκλήσεων και καταγγελιών για απειλές, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και παρελάσεις, την ώρα που έξω από το κτίριο διαδηλωτές φώναζαν «όχι στον περιορισμό της διαμαρτυρίας».

Το νομοσχέδιο πέρασε με 26 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ) και 17 κατά (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Θεμιστοκλέους, Ευσταθίου), απορρίπτοντας τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, έρχεται να διασφαλίσει το δικαίωμα στη συνάθροιση όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά ταυτόχρονα εισάγει ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται διαδικασία ειδοποίησης του διοργανωτή προς την Αστυνομία, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, ενώ ορίζεται υπεύθυνος αξιωματικός ως σύνδεσμος με τον διοργανωτή της συγκέντρωσης ή της παρέλασης.

Προστίθεται ο όρος «έκτακτη συγκέντρωση» για περιπτώσεις γεγονότων που δεν επιτρέπουν την προηγούμενη ειδοποίηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα διάλυσης μιας συγκέντρωσης ή παρέλασης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με σαφή διαδικασία. Σημαντική αλλαγή αποτελεί η αύξηση των προστίμων: από 4.000 σε 10.000 ευρώ για όσους υποκινούν ή προκαλούν βίαιες ενέργειες, καθώς και από 3.000 σε 5.000 ευρώ για όσους αρνούνται να αφαιρέσουν αντικείμενα που καλύπτουν την ταυτότητά τους, όταν υπάρχει εύλογη υποψία πως μπορεί να προκληθούν επεισόδια. Διευκρινίζεται επίσης πως η κάλυψη του προσώπου δεν απαγορεύεται καθολικά, αλλά επιτρέπεται η αφαίρεσή της μόνο όταν υπάρχει εύλογη υποψία για τέλεση αδικήματος.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει κανόνες στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη, ενώ την ίδια στιγμή εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να περιορίσει την ελευθερία της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε «ντροπή» τις απειλές που δέχτηκαν βουλευτές μετά την επίθεση στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, λέγοντας πως κάποιοι απειλούν ακόμα και να έρθουν στα σπίτια τους. «Η ανοχή έχει τελειώσει», ανέφερε, ζητώντας στήριξη του νομοσχεδίου για προστασία της δημοκρατίας.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει κανόνες στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη, ενώ την ίδια στιγμή εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να περιορίσει την ελευθερία της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου γίνεται στη σκιά των επεισοδίων στα γραφεία του ΔΗΣΥ και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για περιστατικά βίας στις πόλεις. Υποστηρικτές του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της τάξης, ενώ οι επικριτές του ανησυχούν για περιορισμό του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.Όπως και να το δει κανείς, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία παραμένει – αλλά το ίδιο και η ευθύνη όλων να προστατεύεται η ειρηνική του άσκηση, χωρίς να απειλείται η ασφάλεια των υπολοίπων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ: Τραυματίστηκαν 33χρονη οδηγός και η 9χρονη κόρη της μετά από πρόσκρουση σε κιγκλίδωμα

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό μητέρας και της ανήλικης κόρης...

ΔΥΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ της Louis Hotels στα Best of the Best της Ευρώπης

Μία σημαντική διάκριση πέτυχαν δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels,...

Η CORAL CYPRUS και τα πρατήρια Shell παρουσιάζουν τη νέα καμπάνια των Shell V-Power & Shell GO+ με μεγάλο έπαθλο 3 Jeep® Avenger

Η νέα καμπάνια συνδέει τα καύσιμα τελευταίας γενιάς Shell...

Topics

ΔΥΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ της Louis Hotels στα Best of the Best της Ευρώπης

Μία σημαντική διάκριση πέτυχαν δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels,...

AMOR BEACH RESTAURANT: Ο νέος all-day παραθαλάσσιος προορισμός της Λεμεσού

Ένας νέος προορισμός γαστρονομίας, χαλάρωσης και διασκέδασης άνοιξε τις...

CITY OF DREAMS Mediterranean: Ολοκληρώθηκε το συναρπαστικό τουρνουά πόκερ με έπαθλο €216.351

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δημοφιλές τουρνουά πόκερ του...

Το νέο Nissan LEAF κατακτά σημαντικά βραβεία πριν την εμπορική του πρεμιέρα

Το ολοκαίνουργιο Nissan LEAF επιβεβαιώνει ότι η νέα γενιά...

Related Articles

Popular Categories