Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2025
12.3 C
Cyprus

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑ: Oι δίδυμες αδελφές που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου-Τα διεθνή βραβεία και οι εκθέσεις που θα φωτίσουν την τέχνη τους

- Advertisement -

Οι δίδυμες εικαστικοί από την Κύπρο, Στέλλα και Μαρία Παπά έχουν καταφέρει να κάνουν την Κύπρο να ηχεί δυνατά στην παγκόσμια σκηνή της τέχνης. Με έργα που συνομιλούν μεταξύ τους αλλά παραμένουν αυτόνομα, οι δύο αδελφές έχουν αφήσει το στίγμα τους σε μουσεία, διεθνείς εκθέσεις και biennale σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Οι δημιουργίες τους έχουν ταξιδέψει από το Carrousel du Louvre στο Παρίσι και το International Contemporary Art Fair του Μονακό, μέχρι το MOCAMAG Contemporary Art Museum στην Αυστρία και το MAS Museum του Μιλάνου. Στην έκθεση «In Alis Artis», οι δύο αδελφές παρουσίασαν τη δική τους εικαστική πρόταση με την επιμέλεια της Ιταλίδας ιστορικού τέχνης Francesca Callipari, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας τις βρίσκουν σε διαρκή κίνηση, με προσκλήσεις από τη διεθνή γκαλερί Van Gogh για το Art Innsbruck και το INC Art Fair στην Αυστρία, ενώ ο Νοέμβριος θα σηματοδοτήσει την παρουσία τους στο Castel Sant’Angelo της Ρώμης για την παρουσίαση του δίγλωσσου καταλόγου «Jubilee of hope: Art as a way for rebirth», υπό την αιγίδα των Monica Ferrarini και Dr. Alice Di Piero.

Το ημερολογιακό τους τουρνέ στο κόσμο της τέχνης δεν τελειώνει εδώ. Η απονομή του διεθνούς βραβείου Inter.Prize «POSEIDON – The King of Laguna» στη Βενετία, από τους ιστορικούς τέχνης Dr. Salvatore Russo και Dr. Francesco Saverio Russo — μια αναγνώριση της αφοσίωσής τους στην καλλιτεχνική έρευνα και της στιλιστικής τους αριστείας. Το Δεκέμβριο η Στέλλα ετοιμάζεται για το Red Dot Art Fair Miami μετά από πρόταση του Circle Foundation of the Arts, ενώ η Μαρία ταξιδεύει στις Κάννες, προσκεκλημένη της ιστορικού Marina Volpi.

Το Δεκέμβριο η Στέλλα ετοιμάζεται για το Red Dot Art Fair Miami μετά από πρόταση του Circle Foundation of the Arts, ενώ η Μαρία ταξιδεύει στις Κάννες, προσκεκλημένη της ιστορικού Marina Volpi.

Οι δίδυμες έχουν ήδη κατακτήσει βραβεία όπως το «Leonardo Da Vinci – The Universal Artist», «The New Great Masters» στη Νέα Υόρκη, «Artists on the French Riviera», «Poseidon – the King of Laguna» και «Artist in the Art History», ενώ έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Biennale του Μιλάνου, των Καννών και της Βασιλείας.

Τα ονόματά τους κοσμούν διεθνείς συλλεκτικούς καταλόγους όπως τα «Master Artist to Collect», «Dreams of Art», «Catalogue of 7th International Prize Leonardo Da Vinci» και «Jubilee of Hope». Οι δημιουργίες τους έχουν φωτίσει οθόνες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βαρκελώνη και Τόκιο, αποδεικνύοντας πως η τέχνη τους έχει φωνή που αντηχεί πέρα από σύνορα.

Η Μαρία Παπά συνδυάζει την επιστημονική της κατάρτιση —πτυχίο Πληροφορικής και Μεταπτυχιακό στις Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου— με την αστείρευτη αγάπη της για τη ζωγραφική. Εργάζεται ως Λειτουργός Πληροφορικής στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα δημιουργεί έργα που αποτυπώνουν ανθρώπους, τοπία και ιδιαίτερες στιγμές με έντονα, ζωντανά χρώματα σε ακρυλικό καμβά, αλλά και με λάδια, gouache, κάρβουνο, pastels ή μολύβι. Μέσα από την τέχνη της, οι θεατές καλούνται να εξερευνήσουν τις ιστορίες και την αρμονία που κρύβονται σε κάθε σκηνή. Στο ενεργητικό της Μαρίας περιλαμβάνονται συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική, καθώς και η εικονογράφηση δύο βιβλίων του πατέρα της, ποιητή Αντώνη Γαβριήλ Παπά.

Η αναγνώρισή της Μαρίας εκτείνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς και συλλεκτικά βιβλία τέχνης, με συμμετοχές σε εκδόσεις όπως το «101 International Art Book Abstract Edition» και τη διάκρισή της ως μία από τις 101 καλύτερες γυναίκες εικαστικούς του 2025.

Από την άλλη, η ζωγραφική πορεία της Στέλλας Παπά ξεκίνησε το 2020, με κύρια θεματολογία τα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως αποτυπώνονται μέσα από προσωπογραφίες. Οι πίνακές της χαρακτηρίζονται από έντονη εκφραστικότητα, ασυμμετρία και τη χρήση χρυσών και ασημένιων αποχρώσεων που μεταφέρουν στο κοινό μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Σπούδασε Οικονομικά και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται ως Λειτουργός Διοικητικής Υποστήριξης στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί και ως εικαστικός, με έργα της να έχουν προβληθεί σε διεθνείς διοργανώσεις και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο – από την Times Square στη Νέα Υόρκη έως το Hong Kong. Η Στέλλα Παπά, όπως και η αδελφή της, αντλεί έμπνευση από τα ποιήματα του πατέρα της, Αντώνη Γαβριήλ Παπά, και το ανθρώπινο συναίσθημα, συνδυάζοντας στοιχεία ρομαντισμού και μανιερισμού σε κάθε της δημιουργία.

Έργα της Στέλλας έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς διοργανώσεις και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο – από την Times Square της Νέας Υόρκης έως το Χονγκ Κονγκ.

Οι δύο αδελφές έχουν τιμηθεί με κορυφαία διεθνή βραβεία όπως τα «Leonardo Da Vinci – The Universal Artist», «POSEIDON – The King of Laguna» και «The New Great Masters» στη Νέα Υόρκη, ενώ τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία και εκθέσεις σε Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Τόκιο.

Η ιστορία των δύο αδελφών Παπά είναι ένα ταξίδι που αποδεικνύει πως, όταν το ταλέντο, η αφοσίωση και η δημιουργικότητα ενώνονται, η τέχνη δεν έχει σύνορα. Με κάθε τους έργο, φέρνουν την Κύπρο στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής και ανοίγουν νέους δρόμους για τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Τα γνωμικά είναι σαν την αγάπη· παντοτινά

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Το «τέλειο» αν και δεν υπάρχει, μπορούμε...

ΚΥΠΡΟΣ: Χειμωνιάτικη γιορτινή μέρα την Παραμονή των Χριστουγέννων

Με χειμωνιάτικο πρόσωπο υποδέχεται η Κύπρος τα φετινά Χριστούγεννα,...

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ €1.088: Το χάσμα μεγαλώνει – αντιδράσεις από πολίτες και συντεχνίες

Κοινή ανακοίνωση ετοιμάζουν οι συντεχνίες μετά τη διαρροή ότι...

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ: Μια αγκαλιά και δώρα για τα παιδιά των Κέντρων Κοφίνου και «Λίμνες»-(Βίντεο)

Χαρούμενες, ζεστές και βαθιά ανθρώπινες στιγμές έζησαν σήμερα το...

ΕΝΑ FOUNDATION: Μικρά θαύματα για τους μικρούς ήρωες της Παιδοογκολογικής Μονάδας

Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο...

Topics

Τα γνωμικά είναι σαν την αγάπη· παντοτινά

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Το «τέλειο» αν και δεν υπάρχει, μπορούμε...

ΚΥΠΡΟΣ: Χειμωνιάτικη γιορτινή μέρα την Παραμονή των Χριστουγέννων

Με χειμωνιάτικο πρόσωπο υποδέχεται η Κύπρος τα φετινά Χριστούγεννα,...

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ €1.088: Το χάσμα μεγαλώνει – αντιδράσεις από πολίτες και συντεχνίες

Κοινή ανακοίνωση ετοιμάζουν οι συντεχνίες μετά τη διαρροή ότι...

ΕΝΑ FOUNDATION: Μικρά θαύματα για τους μικρούς ήρωες της Παιδοογκολογικής Μονάδας

Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο...

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ: 29 ελέγχθηκαν, 21 κατακρατήθηκαν – τι κυκλοφορεί τελικά στους δρόμους;

Καμπανάκι κινδύνου για την οδική ασφάλεια εκπέμπουν τα αποτελέσματα...

LIDL FOOD ACADEMY: Oι δημοσιογράφοι σε Χριστουγεννιάτικη διάθεση-Ποιους είδαμε

Σε ζεστό και γιορτινό κλίμα, η Lidl Κύπρου φιλοξένησε...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: Πώς φτιάχνουμε τα παραδοσιακά κυπριακά φοινικωτά

Μυρωδιές πορτοκαλιού, ανθόνερου και φρεσκοψημένης ζύμης. Αν αυτά παίζουν...

Related Articles

Popular Categories