ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Η μνήμη των 57 δεν τιμάται από τον καναπέ-Η παρουσία ήταν ουσιαστική-(Bίντεο)

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η Πλατεία Ελευθερίας δεν ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο όπως ίσως θα έπρεπε. Η παρουσία δεν ήταν ανάλογη του πόνου. Κι αυτό λέει κάτι.

TΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Όχι, δεν σημαίνει ότι ξεχάσαμε. Η μνήμη υπάρχει. Αλλά η μνήμη από μόνη της δεν αρκεί. Η στήριξη στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους είναι υποχρέωση όλων μας, ακόμη κι αν το κακό συνέβη στην Ελλάδα. Γιατί στο σιδηροδρομικό δυστύχημα χάθηκαν και δύο συμπατριώτες μας. Χάθηκαν όμως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι της καθημερινότητας. Νέοι, φοιτητές, εργαζόμενοι. Πρόσωπα που μπορεί να μην γνωρίζαμε, αλλά θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά, τα αδέλφια, οι φίλοι μας.

Το να γράφουμε μόνο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή να σχολιάζουμε πίσω από μια οθόνη δεν είναι αρκετό. Εκεί ακούγεται συνήθως μία φωνή. Και πολλές φορές, όσο δυνατή κι αν είναι, χάνεται μέσα στον θόρυβο.

Η εκδήλωση ήταν λιτή, ανθρώπινη, με ουσία και συναίσθημα. Όσοι παρευρέθηκαν συγκινήθηκαν βαθιά. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ακούστηκε το τραγούδι της Ελένης Μακρίδη, την οποία βάφτισε ο πατέρας του αδικοχαμένου Κυπριανού Παπαϊωάννου, για τους 57 και για κάθε ζωή που χάθηκε βίαια στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Η στιγμή αυτή συγκίνησε βαθιά τους παρευρισκόμενους, αποδίδοντας με ουσία και συναίσθημα το βάρος της μνήμης.

Η Ελένη και Κορνηλία Μακρίδη

Τα πλακάτ που κρατούσαν οι παρευρισκόμενοι έστελναν ξεκάθαρο μήνυμα, αναζήτηση της αλήθειας. Μιας αλήθειας που πολλοί φοβούνται πως ίσως δεν έρθει ποτέ στο φως, σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη δοκιμάζεται καθημερινά. Κι όμως, όσοι ήταν εκεί δεν παραιτούνται.

Γιατί αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα, θα διαπιστώσει πως κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής, πουθενά και με τίποτα. Δεν πρόκειται για ισοπέδωση. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που απαιτεί απαντήσεις. Η αλήθεια οφείλει να λάμψει. Και οι ένοχοι, όποιοι κι αν είναι, να λογοδοτήσουν.

Η παρουσία ίσως να μην ήταν μαζική. Ήταν όμως ουσιαστική. Και για όσους στάθηκαν εκεί, η υπόσχεση παραμένει, η μνήμη δεν θα γίνει συνήθεια. Θα παραμείνει διεκδίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΑΡΝΑΚΑ: Υπό κράτηση άνδρας αφρικανικής καταγωγής για ομηρία δύο γυναικών

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι Αρχές...

KAWACOM’S: Ενισχύει τη σύνδεση του δικτύου της και χαράζει τα επόμενα βήματα ανάπτυξης

Εκπρόσωποι από όλη την Κύπρο συναντήθηκαν για ανταλλαγή ιδεών,...

OCEANA: Καταθέτει οδικό χάρτη για έναν ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τομέα θαλάσσιων τροφίμων έως το 2040

Η συμβολή της στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για...

PAYABL: Παρουσιάζει το Tap to Pay για ανέπαφες πληρωμές μέσω smartphone

Το Tap to Pay by payabl. μετατρέπει τα...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Χειροπέδες σε 41χρονο για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης

Στη σύλληψη άνδρα ηλικίας 41 ετών προχώρησαν χθες μέλη...

Topics

ΛΑΡΝΑΚΑ: Υπό κράτηση άνδρας αφρικανικής καταγωγής για ομηρία δύο γυναικών

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι Αρχές...

KAWACOM’S: Ενισχύει τη σύνδεση του δικτύου της και χαράζει τα επόμενα βήματα ανάπτυξης

Εκπρόσωποι από όλη την Κύπρο συναντήθηκαν για ανταλλαγή ιδεών,...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Χειροπέδες σε 41χρονο για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης

Στη σύλληψη άνδρα ηλικίας 41 ετών προχώρησαν χθες μέλη...

ΚΑΙΡΟΣ: Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, θερμοκρασία κοντά στα φυσιολογικά

Κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή, με...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ένας ξεχωριστός Τσολιάς που συγκίνησε το κοινό -(Φώτο-Βίντεο)

Μια όμορφη και συγκινητική στιγμή χάρισε η σχολική γιορτή...

Related Articles

Popular Categories