ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Τα ευτράπελα που άφησαν εποχή – Ο γιος που δεν την άκουσε και ο ψεύτικος Ζελένσκι

Στις αγορές, κάθε λέξη της μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις. Στο σπίτι της, πάλι, οι οικονομικές συμβουλές της δεν έβρισκαν πάντα ανταπόκριση. Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να βρέθηκε σε μερικές από τις ισχυρότερες θέσεις της παγκόσμιας οικονομίας, όμως ούτε τον γιο της κατάφερε να αποτρέψει από μια κακή επένδυση ούτε απέφυγε μια συνομιλία με έναν… ψεύτικο Ζελένσκι.

Την ιστορία αποκάλυψε η ίδια, μιλώντας σε φοιτητές στη Φρανκφούρτη τον Νοέμβριο του 2023. Ένας από τους δύο γιους της αποφάσισε να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της.Η επένδυση δεν πήγε καλά, έχασε περίπου το 60% των χρημάτων που είχε τοποθετήσει. Όπως μετέδωσαν τότε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε συνέντευξη της, η Λαγκάρντ διηγήθηκε το περιστατικό με χιούμορ, εξηγώντας ότι, όταν ξανασυζήτησαν το θέμα, ο γιος της παραδέχθηκε απρόθυμα πως είχε δίκιο. Δεν αποκάλυψε ποιος από τους δύο ήταν. Του χάρισε, τουλάχιστον, αυτή τη διακριτικότητα.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής της από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 7 Φεβρουαρίου 2027, δίνει αφορμή να θυμηθούμε μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες στιγμές της. Κάποιες είχαν χιούμορ. Άλλες προκάλεσαν αντιδράσεις που την ανάγκασαν να επανέλθει με εξηγήσεις.

Το 2023 έπεσε θύμα Ρώσων φαρσέρ, οι οποίοι την έπεισαν ότι συνομιλούσε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος της τράπεζας εξήγησε ότι η Λαγκάρντ είχε δεχθεί τη συνομιλία καλή τη πίστει, θέλοντας να εκφράσει τη στήριξή της στην Ουκρανία και στους πολίτες της. Δεν ήταν η μόνη που εξαπατήθηκε από τους συγκεκριμένους φαρσέρ. Ήταν, όμως, μια μάλλον αμήχανη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πίσω στο 2007, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τις αυξήσεις στα καύσιμα και την πίεση στους καταναλωτές. Σε συνέντευξή της στη γαλλική Le Parisien, πρότεινε στους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες στις μετακινήσεις τους, να οδηγούν πιο οικονομικά και να χρησιμοποιούν ποδήλατο. Η προτροπή για το ποδήλατο ξεχώρισε από τις υπόλοιπες συμβουλές της και τη συνόδευσε για χρόνια. Άλλωστε, για όσους περίμεναν μέτρα ανακούφισης στην αντλία, η απάντηση δύσκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Δεν είχαν, πάντως, όλες οι ατάκες της ανάλαφρη συνέχεια. Στις 12 Μαρτίου 2020, με την πανδημία να προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν βρισκόταν εκεί για να περιορίζει τα spreads — τη διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ των κρατών.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν και η Ρώμη αντέδρασε έντονα, όπως κατέγραψε το Reuters. Η Λαγκάρντ χρειάστηκε να διευκρινίσει στη συνέχεια τη θέση της και να διαβεβαιώσει για τη δέσμευση της ΕΚΤ στην αποφυγή κατακερματισμού της ευρωζώνης. Για το ελληνικό κοινό, μία από τις πιο φορτισμένες παρεμβάσεις της παραμένει εκείνη του 2012, όταν βρισκόταν στο τιμόνι του ΔΝΤ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας, οι δηλώσεις της για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και η σύγκριση με τις στερήσεις παιδιών στην Αφρική προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Αργότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η ίδια εξέφρασε λύπη επειδή τα σχόλιά της παρερμηνεύτηκαν και προσέβαλαν. Εδώ, βέβαια, δεν επρόκειτο για ευτράπελο. Ήταν μια παρέμβαση που ενόχλησε βαθιά ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν ήδη τις συνέπειες της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Αδιέξοδο στους διορισμούς – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων

Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ζητούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και...

ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ: Για διαφορετικές υποθέσεις – Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία

Πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ανδρών ζητά η Αστυνομία,...

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Οι νέες θεραπείες στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λεμεσό – Συνεργασία Υπουργείου Υγείας και ειδικών-(Βίντεο)

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε στον Χαρουπόμυλο Λεμεσού η...

TANGO & FLAMENCO

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μουσικόραμα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού...

Topics

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Αδιέξοδο στους διορισμούς – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων

Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ζητούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και...

ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ: Για διαφορετικές υποθέσεις – Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία

Πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ανδρών ζητά η Αστυνομία,...

TANGO & FLAMENCO

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μουσικόραμα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού...

MSPS ΚΥΠΡΟΥ: Βράβευση για το «ESSO Safe Vision» στα Carob Awards 2026

Το Πρόγραμμα : αναδεικνύει τη σημασία της όρασης στην...

ΣΠΑΒΟ: Δίπλα στα θύματα βίας εδώ και 36 χρόνια – Διεθνής βράβευση για το έργο του

Κάθε χτύπημα, κάθε κραυγή φόβου, κάθε σιωπή που κρύβει...

Related Articles

Popular Categories