ΒΕΝΕΤΙΑ: Το «Χρυσό Λιοντάρι» στη Δανή May el-Toukhy– Η Γάζα στο επίκεντρο του φετινού Φεστιβάλ

Η Δανή σκηνοθέτις May el-Toukhy ήταν η μεγάλη νικήτρια του 83ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» για την ταινία της Woman Unknown, ενώ η πρωταγωνίστρια Mathilde Arcel τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου, σε μια σπάνια διπλή διάκριση.

Η ταινία διαδραματίζεται στη Δανία αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθεί μια υπηρέτρια, το παρελθόν της οποίας και η σχέση της με έναν Γερμανό στρατιώτη απειλούν να ανατρέψουν τη ζωή και το μέλλον της. Μέσα από την προσωπική της ιστορία, η ταινία φωτίζει μια σκοτεινή πλευρά της μεταπολεμικής Δανίας, όπου γυναίκες που κατηγορούνταν ότι είχαν συνάψει σχέσεις με μέλη των γερμανικών δυνάμεων κατοχής αντιμετώπιζαν συχνά δημόσια διαπόμπευση και βίαιες πράξεις «τιμωρίας». «Για μένα προσωπικά, η Woman Unknown αφορά το γυναικείο σώμα ως πεδίο μάχης και ως δημόσια υπόθεση. Παράλληλα, αφηγείται την ιστορία γυναικών που είναι αόρατες, απαρατήρητες και χωρίς φωνή», ανέφερε η May el-Toukhy κατά την παραλαβή του κορυφαίου βραβείου.

Το Αργυρό Λιοντάρι, το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο του φεστιβάλ, απονεμήθηκε στον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Lee Chang-dong για την ταινία Possible Love.

Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Ρώσο, πλέον πολιτογραφημένο εκτός Ρωσίας, σκηνοθέτη Ilya Khrzhanovsky για το DAU, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα που γυρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Ο Khrzhanovsky, ο οποίος έχει αποκηρύξει τη ρωσική του υπηκοότητα και έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Μόσχα, αφιέρωσε τη διάκρισή του στην Ουκρανία.

Το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου κατέκτησε ο John Malkovich για την ερμηνεία του ως ηλικιωμένου και αντισυμβατικού πράκτορα της CIA στην αιχμηρή κωμωδία Wild Horse Nine του Martin McDonagh.

Ο ηθοποιός, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά για τα γυρίσματα νέας ταινίας, ευχαρίστησε μέσω βιντεοσύνδεσης την κριτική επιτροπή για την τιμητική διάκριση.

Το φετινό φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε και από την έντονη παρουσία θεμάτων που συνδέονται με τον πόλεμο, την πολιτική και τις κοινωνικές αναταράξεις. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ ** NAZA ** των Ισραηλινών σκηνοθετών Yuval Abraham και Rachel Szor, το οποίο απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Η ταινία βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες 24 Ισραηλινών αξιωματικών και στρατιωτών των υπηρεσιών πληροφοριών και καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός εγκρίνει συστηματικά τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων κατά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ την Πέμπτη προκάλεσε 25λεπτο χειροκρότημα, μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στην ιστορία του φετινού φεστιβάλ.

Η βράβευση της May el-Toukhy αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της περιορισμένης γυναικείας παρουσίας στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η Δανή σκηνοθέτις ήταν η μοναδική γυναίκα που σκηνοθέτησε μόνη της ταινία ανάμεσα στις 21 παραγωγές του βασικού διαγωνιστικού τμήματος, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημιουργοί. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες εξακολουθούν να δυσκολεύονται περισσότερο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, γεγονός που επηρεάζει τους διαθέσιμους προϋπολογισμούς, τις επιλογές του καστ και τελικά την πρόσβασή τους στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Maggie Gyllenhaal, απέρριψε πάντως την άποψη ότι το «Χρυσό Λιοντάρι» απονεμήθηκε για λόγους ισότητας των φύλων. Όπως ανέφερε, η διάκριση αφορούσε μια ταινία που η ίδια θεώρησε «λαμπρά φτιαγμένη» και εξαιρετικά δυνατή. Σημαντικά βραβεία απέσπασε η Stéphane Brizé, Coralie Amedeo και Olivier Gorce για το A Good Little Soldier για το σενάριο ενώ το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου/νεαρού ηθοποιού πήρε ο Malou Khebizi για το A Place to Heal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ενώπιον Δικαστηρίου οδηγούνται σήμερα οι γονείς του 4χρονου που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση

Στη σύλληψη των γονέων του τετράχρονου αγοριού, που έχασε...

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80: Η viral τάση που κατακτά το διαδίκτυο – Από την Ινδία μέχρι και την Κύπρο-(Βίντεο)

Μια διαφορετική… επιστροφή στη δεκαετία του ’80 έχει κατακλύσει...

Topics

ΕΓΚΩΜΗ: Δεν τα κατάφερε το 4χρονο αγοράκι – Τραγική κατάληξη μετά την πτώση από μπαλκόνι

Τραγική κατάληξη είχε το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα...

Related Articles

Popular Categories