Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, 2026
5.7 C
Cyprus

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣ: Έλα να αγκαλιαστούμε – Θεραπευτική και απαραίτητη

Σήμερα, 21 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney με στόχο να θυμίζει σε όλους μας τη δύναμη της τρυφερότητας. Η αγκαλιά δεν είναι απλώς μία κίνηση, είναι ένα φυσικό «φάρμακο» για την ψυχή και το σώμα μας.

Μελέτες δείχνουν ότι έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μειώσει το στρες, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει τη διάθεση. Η ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ συνήθιζε να λέει ότι χρειάζονται τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσει κανείς, οκτώ για να ζήσει καλά και δώδεκα για να είναι ευτυχισμένος.

Τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσει κανείς, οκτώ για να ζήσει καλά και δώδεκα για να είναι ευτυχισμένος.

Τα οφέλη της αγκαλιάς επιβεβαιώνονται και από επιστημονική έρευνα, παιδιά που δέχονταν καθημερινά τρεις σύντομες αγκαλιές από τους φροντιστές τους εμφάνιζαν καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, σε σχέση με εκείνα που στερούνταν την ανθρώπινη επαφή.

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι είδη αγκαλιάς, το καθένα με τη δική του σημασία από την πολύ σφιχτή «αγκαλιά της αρκούδας», που εκφράζει αγάπη και ασφάλεια, μέχρι την παράλληλη αγκαλιά που δείχνει εμπιστοσύνη, την αγκαλιά-κουτάλι για προστασία, τη μισή αγκαλιά που υποδεικνύει απόσταση ή ανασφάλεια, τη ρομαντική αγκαλιά και την αγκαλιά με ελαφριά χτυπήματα στην πλάτη, που καθησυχάζει και ανακουφίζει.

Σήμερα, ας μην το αφήσουμε απλά ως γιορτή. Ας αγκαλιαστούμε, γιατί η αγκαλιά είναι απαραίτητη για να νιώσουμε ζεστασιά, σύνδεση και πραγματική ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΒΟΥΛΗ ΣΕ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΝΓΚ»: Λεκτική αντιπαράθεση για τον Ανεξάρτητο Φορέα

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών μετατράπηκε σε πεδίο...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ: Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος σκηνογράφος-Πρωτοστάτης του Σατιρικού Θεάτρου

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος και...

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ: Διπλή διεθνής διάκριση από τον CHKS

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου έλαβε πρόσφατα διπλή διεθνή...

ΕΛΕΝΗ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ: Δικαιώθηκε μετά θάνατον η Ελένη Σωκράτους – Η αποζημίωση στους κληρονόμους

Μετά από δέκα χρόνια αγώνα, η Ελένη Σωκράτους δικαιώθηκε...

ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Η Λάρνακα δεν αντέχει άλλη αναμονή – Ώρα για επανεκκίνηση του εθνικού έργου!

Δεκαεννέα μήνες μετά τον τερματισμό της σύμβασης για το...

Topics

ΒΟΥΛΗ ΣΕ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΝΓΚ»: Λεκτική αντιπαράθεση για τον Ανεξάρτητο Φορέα

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών μετατράπηκε σε πεδίο...

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ: Διπλή διεθνής διάκριση από τον CHKS

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου έλαβε πρόσφατα διπλή διεθνή...

ANNIE ALEXUI: «Δεν κρύβομαι…Μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο. Μιλώ με το ΤΑΕ Λευκωσίας» – (Bίντεο)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αστυνομία, με την οποία γνωστοποιεί ότι...

ΩΡΑΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για τις αποκοπές ημεραργιών – με πολιτική περιβολή

Την πρώτη τους συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποιούν οι αστυνομικοί, αντιδρώντας...

Related Articles

Popular Categories