13.4 C
Nicosia
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ…ΜΑΜΑΔΟΦΙΛΕΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ…ΜΑΜΑΔΟΦΙΛΕΣ

-

Η lifecoach ή ακόμη καλύτερα προσωπική σύμβουλος ζωής για μαμάδες, Στεφανία Τσαουσίδου, ως μητέρα και η ίδια, κάθε εβδομάδα θα βοηθά μέσω της στήλης της, τις μητέρες να καταλάβουν τις σκέψεις τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε συναισθήματα που βιώνουν, αλλά και να ζήσουν μέσα από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους…της μητέρας. Στο σημερινό της άρθρο, μας παραθέτει τους πέντε νόμους για να χτίσουμε υγιείς σχέσεις με τις άλλες μαμάδες…

Πρέπει να είναι ή να γίνονται όλες οι άλλες μαμάδες που γνωρίζουμε φίλες μας;

Η φιλία είναι μία βαθιά ανάγκη που έχουμε όλες μας, είναι μια σχέση που τις περισσότερες φορές χρειάζεται σημαντικός χρόνος για να χτιστεί, όταν ήδη θα έχουν μπει σημαντικές βάσεις και αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός, η εκτίμηση, η εχεμύθεια, η εμπιστοσύνη, η κατανόηση, λέξεις με έννοια, με ουσία, με βάθος. Είναι ανάγκη να νιώθουμε ότι είμαστε συνδεδεμένες με κάποιες άλλες μαμάδες, που επικοινωνούμε περισσότερο, που καταλαβαινόμαστε λίγο παραπάνω, που έχουμε περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα και σίγουρα λίγο παραπάνω πιο.. ίδιο τρόπο σκέψης και ανησυχίες.  Όμως προκύπτει το θέμα, είναι όλες οι μαμάδες κατάλληλες για να είστε φίλες; Προβληματιζόμαστε συχνά και σκεφτόμαστε μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να ανοιχτούμε και ποια είναι τα σωστά κριτήρια να κάνουμε φίλες ή έστω να έχουμε κατηγοριοποιήσει, καλύτερα, το είδος της φιλίας, κάποιων ανθρώπων μέσα στη ζωή μας. Κάποιες μαμάδες είμαστε «τυχερές» να έχουμε φίλες από τα παιδικά μας χρόνια ή πιο πολλά χρόνια, κάποιες άλλες λόγω συνθηκών ή ακόμα και επιλογών χαθήκαμε, κάποιες άλλες έχουμε πιο πρόσφατες φιλίες αυτά τα νέα κλικς που λέμε τελευταίως. Για να δούμε τι γίνεται με τις  «καινούριες γνωριμίες» που μπαίνουν στη ζωή μας  από τον κοινωνικό κύκλο των παιδιών και μερικά  κριτήρια για να είμαστε πιο προσεχτικές στα όρια μας για να έχουμε μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις στη ζωή μας και στις ζωές των παιδιών μας.

Τύπος «Εγώ το παιδί μου  και μετά το χάος» 

Είμαι σίγουρη ότι σου έχει τύχει να έχεις τριγύρω σε μια παρέα την μαμά “Εγώ – το παιδί ΜΟΥ και μετά εσείς οι ακόλουθοί μου”, κάτι σαν το παραμύθι του Αισώπου με την Κουκουβάγια και την Φιλενάδα με το πιο όμορφο παιδί στο σχολείο. Αυτή λοιπόν, την Νάρκισσο μαμά που ζει και αναπνέει για να σου μιλάει μόνο για τη δική της ζωή, το φανταστικό παιδί της, μιλάει ασταμάτητα και ουσιαστικά δεν μπορείς να συζητήσεις μαζί της γιατί κάθε φορά καταλήγει σε μονόλογο, δεν είσαι υποχρεωμένη να φορτωθείς προς Θεού.  Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην ισορροπία. Αν ο δικός σου χαρακτήρας δεν είναι τέτοιος και δεν υπάρχει αυτή η χημεία και αυτό το κλικ, διακριτικά και ευγενικά κράτησε την απόσταση σου και μην αναλωθείς σε μία τέτοια σχέση η οποία κάθε άλλο παρά υγιείς θα αποδειχθεί. Τοξική – Νόμος και δεν το χρειάζεσαι. Μια τέτοια σχέση είναι όμορφη και εποικοδομητική μόνο για τα άτομα της ίδιας αυτής κατηγορίας 😉

Τύπος «Εγώ είμαι η καλύτερη – ανταγωνισμός»

‘Όταν μιλάς με μία φίλη και της εξομολογείσαι μία επιτυχία σου αμέσως το λαμβάνει αρνητικά. Νιώθεις ότι σε ανταγωνίζεται σε ότι κι αν κάνεις και μειώνει κάθε σου επίτευγμα σχετικά με σένα ή με τα παιδιά. Δεν είναι κακό να παινεύεις τον εαυτό σου ή τα παιδιά σου, αλλά ας είμαστε προσεχτικές σε αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσουμε άθελα μας ίσως την ζήλια, ή τη σύγκριση και την ανασφάλεια σε κάποιες φίλες.  Εξήγησε στη φίλη ότι δεν είστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά θέλετε να στηρίξετε η μία την άλλη. Αν δεν θέλει να το καταλάβει ίσως δεν αξίζει να προσπαθείτε να σώσετε τη συγκεκριμένη φιλία.

Τύπος «Γεωργιά Βασιλειάδου.. η κοτσομπόλα»

Μερικές φορές έχει τύχει να της εμπιστευτείς κάτι και συνειδητοποιείς όσα της εκμυστηρεύτηκες  τα έχει μάθει όλη η γειτονιά. Σίγουρα η εμπιστοσύνη είναι βασικό στοιχείο για μία «υγιή» φιλία.  Αλλά δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν “βάρος” αν δεν “μοιραστούν” το “μυστικό” ειδικά όταν δεν είναι δικό τους, και ίσως μάλιστα παραποιήσουν αυτά που θα πεις. Τους κάνει να νιώθουν πως έτσι έχουν αξία, γιατί τους επέλεξες να τους εμπιστευτείς, γιατί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουν άλλοι, γιατί ξέρουν κάτι τόσο προσωπικό σου, κάτι τόσο δικό σου και το… μοιράζονται, νιώθουν όμορφα να σε εκθέτουν… Αν έχεις τέτοια άτομα στον κύκλο σου θα πρέπει να προσέχεις τι είδους πληροφορίες θα μοιραστείς μαζί τους. Αν το έχει για κάποιο άλλο άλλο σε εσένα, είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα το κάνει και για σένα σε κάποιο άλλο άτομο. Άλλωστε όπως σοφά έλεγαν «τα εν οίκω μη εν δήμω» καλό είναι τα πολύ προσωπικά θέματα σου να μην μοιράζονται, γι’ αυτό εξάλλου τα λέμε προσωπικά. 

Τύπος «Ο αστυνομικός- επεμβαίνει παντού»

Σίγουρα οι περισσότερες μαμάδες θέλουν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από πιθανά λάθη ή να προλάβουν άσχημες καταστάσεις,  αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μαθαίνουμε και εμπειρικά πολλές φορές. Δεν χρειάζεται να επεμβαίνεις παντού και να απαιτείς τα παιδιά σου και των φίλων σου να φέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Απλά πράγματα όπως μικρό-καυγάδες μεταξύ των παιδιών δεν είναι ανάγκη να επεμβαίνει η μαμά συνεχώς και να «μεγαλοποιεί» την κατάσταση. Τα παιδιά μπορούν συνήθως να τα βρουν μεταξύ τους.  Προσπάθησε να της εξηγήσεις ότι τα παιδιά αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να λύσουν τις διαφορές τους μόνα τους γίνονται πιο αυτόνομα, αποκτούν αυτοπεποίθηση  και μαθαίνουν να δημιουργούν υγιής σχέσεις. Αν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά τότε ίσως πρέπει να βάλεις εσύ κάποια όρια.

Τυπος “Διαίρει και Βασίλευε Μαμά”

Υπάρχει πάντα μια Μαμά στην παρέα, σε μια τάξη, σε ένα γκρουπ μαμάδων, σε ένα Σύνδεσμο, η οποία αποκλείεται να μην έχει τον ρόλο του παράγοντα Χ. Τα ξέρω όλα για όλες, για τα παιδιά όλων, ξέρω την ιστορία για την κάθε μία άλλη, έχω γνώμη και άποψη για την κάθε μια άλλη, το δικό μου φυσικά παιδί είναι πάντα ένα cool παιδί και εγώ η πιο cool μάνα η οποία όλες οι άλλες γουστάρετε και ποιος με πιάνει, παίρνω – φέρνω – ρωτώ την μια για την άλλη, διαιρώ, δημιουργώ κόντρες, ίντριγκες, πάθη και καταστάσεις ενδεχομένως και μεταξύ και των ίδιων των παιδιών εκτός από τις ίδιες τις μανάδες, αυτόματα εμφανίζομαι και σαν από μηχανής Θεός για να προτείνω λύσεις – σε προβλήματα τα οποία η ίδια έχω προκαλέσει και δημιουργήσει. Να θυμάστε όμως κάτι όλες όσες σας θυμίζει κάτι από  τον εαυτό σας όλο αυτό, γιατί είμαι σίγουρη πως όλες όσες είστε Διαίρει και Βασίλευε Τίτλος το αναγνωρίζετε και το ξέρετε πολύ καλά… μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… σύντομα θα το φάτε “φίλες” το κεφαλάκι σας.  

Ίσως σκέφτεσαι ότι ενδεχομένως είσαι υπερβολική αλλά άνθρωποι που σε βλάπτουν, σε πληγώνουν, σε εκνευρίζουν δεν αξίζουν να είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής σου.  Μπορείς πάντα να έχεις μία τυπική, ευγενική σχέση αλλά προστάτευσε τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς και βάλε όρια.  Αξίζεις.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΕΛΛΕΙΠΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟ: Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της από χθες η...

Η 13χρονη Κωνσταντίνα Αδαμίδου, που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει τις Αρχές με την απουσία της από τον χώρο διαμονής της, λείπει για άλλη...