fbpx
28.7 C
Nicosia
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΓΙΩΤΑ ΡΟΖΑΝΑ: Μήπως πάσχετε κι εσείς από τον νέο αυτό επικίνδυνο εθισμό;

ΓΙΩΤΑ ΡΟΖΑΝΑ: Μήπως πάσχετε κι εσείς από τον νέο αυτό επικίνδυνο εθισμό;

-

Η πνευμονολόγος -συγγραφέας Γιώτα Ροζάνα στο άρθρο της με βάση μελέτες υποστηρίζει ότι τα άτομα με εθισμό στις ειδήσεις είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στρες, άγχος και διάφορα άλλα προβλήματα στην υγεία τους. Διερωτηθήκατε ποτέ εάν αυτό ισχύει και για σας;

Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα ότι το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί είναι να πάρουμε το τηλέφωνό μας για να ρίξουμε μια ματιά στα νέα. Και δεν είναι καθόλου περίεργο, με όλα όσα έχουν συμβεί στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.  Υπήρξαν διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις. Με τις πολιτικές αναταραχές σε πολλές χώρες, την πανδημία και την ένοπλη βία σε όλο τον κόσμο, τις γυναικοκτονίες, τις πυρκαγιές, την ενεργειακή κρίση, πολλοί από εμάς νιώθουμε την ανάγκη να παρακολουθούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας ανελλιπώς. Με τις 24ωρες ροές ειδήσεων στα smartphone, τους φορητούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μας, είναι εύκολο να το κάνουμε. Μήπως όμως δεν είναι ότι καλύτερο για την συνολική μας υγεία; Μήπως πρόκειται για ένα νέο είδος επικίνδυνου εθισμού;

Η ευκολία πρόσβασης στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ο βομβαρδισμός ειδήσεων, σημαίνει ότι η αποφυγή όλων αυτών μπορεί και να είναι δύσκολη. Βέβαια, για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπορούν κάλλιστα να διαβάσουν τις ειδήσεις και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κανονικά. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι, για ορισμένους, η εμμονή με τις ειδήσεις μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική τους υγεία.  Σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων, παρατηρείται αύξηση του στρες, και όχι μόνον, με τη συχνή ανάγνωση άσχημων ειδήσεων.

Μια μελέτη στο περιοδικό Health Communication υποστηρίζει ότι τα άτομα με εθισμό στις ειδήσεις είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στρες, άγχος και διάφορα άλλα προβλήματα στην υγεία τους. Κι αυτό, γιατί η διαρκής έκθεση σε ειδήσεις, οι οποίες συνήθως είναι δυσάρεστες, μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης και να τους δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλος ο κόσμος γύρω τους είναι άσχημος και επικίνδυνος. Πως γίνεται αυτό; Μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν ξεφεύγουν εύκολα. Παρακολουθούν διαρκώς τις ειδήσεις σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την αγωνία τους, αλλά και να μη χάσουν κάτι από τα γεγονότα που διαδραματίζονται ανά το παγκόσμιο. Το αποτέλεσμα είναι η εμμονή αυτή να παρεμβαίνει σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Οι ερευνητές, προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο αυτό,ανέλυσαν τα δεδομένα 1.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ, που συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα. Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν για το βαθμό συμφωνίας τους με τις ακόλουθες δηλώσεις:Με απορροφούν τόσο πολύ οι ειδήσεις, που ξεχνάω τον κόσμο γύρω μου.

Μου είναι δύσκολο να σταματήσω να διαβάζω ή να παρακολουθώ ειδήσεις.

Συχνά δεν προσέχω στο σχολείο ή στη δουλειά, επειδή διαβάζω ή παρακολουθώ ειδήσεις.

Ακόμη, ρωτήθηκαν για το πόσο συχνά ένιωθαν στρες και άγχος, κόπωση, κάποιον πόνο ή είχαν προβλήματα στη συγκέντρωση.

Τα αποτελέσματα κατέταξαν τους ερωτηθέντες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τη σχέση τους με τις ειδήσεις

Μη προβληματική (28,7%)—Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς με μη προβληματική «κατανάλωση ειδήσεων», οι οποίοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία και στις προβληματικές διαστάσεις κατανάλωσης ειδήσεων.

Ελάχιστα προβληματική (27,5%)—Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει όσους έχουν ελάχιστα επίπεδα προβληματικής «κατανάλωσης ειδήσεων». Τα άτομα αυτά απορροφώνται κάπως από τις ειδήσεις, αλλά δεν βιώνουν (ή δεν έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν) δυσκολία στο να αυτορυθμίσουν την κατανάλωση ειδήσεων ή τις παρεμβολές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μέτρια προβληματική (27,3%)—Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει όσους έχουν μέτρια επίπεδα προβληματικής «κατανάλωσης ειδήσεων», όσους δηλαδή σημείωσαν περίπου τη μέση βαθμολογία και στις προβληματικές διαστάσεις «κατανάλωσης ειδήσεων».

Σοβαρά προβληματική (16,5%)—Η τέταρτη περιλαμβάνει κατηγορία όσους έχουν υψηλά επίπεδα προβληματικής «κατανάλωσης ειδήσεων». Τα μέλη αυτής της κατηγορίας σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε όλες τις  προβληματικές διαστάσεις κατανάλωσης ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, το 16,5% των ερωτηθέντων εμφάνισαν υψηλά επίπεδα προβληματικής «κατανάλωσης ειδήσεων». Τα άτομα αυτά αφιέρωναν πολύ χρόνο και ενέργεια στην παρακολούθηση των ειδήσεων, οι οποίες εν συνεχεία κυριαρχούσαν στις σκέψεις τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους ή ακόμη και να κοιμηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί σε ποσοστό 73,6% και 61% αντίστοιχα ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν «αρκετά συχνά» ή «πολύ συχνά» ψυχικές διαταραχές και σωματικού τύπου δυσφορία.

Η μελέτη αυτή παρέχει σημαντικά στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις των ειδήσεων και καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για την αναγνώριση αλλά και την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ενδεχομένως, θα πρέπει να μας θορυβήσει και να μας παρακινήσει να κάνουμε μια έρευνα για να δούμε πόσο επηρεαζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο. Και βέβαια, επειδή η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους «καταναλωτές» ειδήσεων, θα ήταν καλό να υπάρξει μια συνολική αλλαγή ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τα νέα, σε μια κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει πολλά, με τον καθένα μας να υποχρεούται καθημερινά να διαχειριστεί ακόμη περισσότερα.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

RED: 21 χρόνια μουσικής!!-Ένα Καλοκαίρι γεμάτο καλλιτέχνες!

Ακόμα ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι αρχίζει, με συνοδοιπόρους αγαπημένους καλλιτέχνες και όλους εσάς που στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια την μουσική και τον πολιτισμό,...