fbpx
28.8 C
Nicosia
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚΑΡΚΙΝΟΣ: Self test για τον καρκίνο τραχήλου και για την πρόληψη του...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Self test για τον καρκίνο τραχήλου και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου- Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα

-

Self test τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε χώρες του εξωτερικού κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό το self test γίνονται για την πρόληψη του καρκίνου.

Το self test έχουν ήδη δοκιμαστεί σε χώρες του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να μηδενιστεί ο κίνδυνος για τις γυναίκες. Τα ειδκά κιτ προσφέρονται δωρεάν σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι τεκμηριωμένα «απέχουν» από τις προληπτικές εξετάσεις. Ήδη στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι θα παρέχονται δωρεάν σε περιπτώσεις όπου απέχουν από τις προληπτικές εξετάσεις – όπως οι Ρομά και οι μετανάστριες.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν προκαρκινικές αλλοιώσεις (σημειώνεται πως τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται στους πολίτες, ανεξαρτήτως διάγνωσης), οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για τις λοιπές δωρεάν εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η σταδιακή ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών που ζουν στη Ελλάδα για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελεί το ζητούμενο. Η διενέργεια self test στο σπίτι και όχι σε νοσοκομείο, πλέον θα αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό «όπλο» για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στην Σουηδία και η αυτοδειγματοληψία για HPV testing από το καιρό της πανδημίας όταν πανδημίας αναζητούνταν εναλλακτικοί τρόποι. «Με τα νέα μέτρα κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή  με τον εμβολιασμό και την αυτοδειγματοληψία, προβλέπουμε ότι η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη Σουηδία θα μπορούσε να συμβεί σε 5 χρόνια από τώρα. Αν δεν είχε συμβεί η πανδημία COVID, αυτή θα ήταν πολύ, πολύ πιο αργή» είχε δηλώσει το 2022 ο καθηγητής Joakim Dillner, ειδικός στον καρκίνο στο Ινστιτούτο Karolinska.

Ο ίδιος, δε, είχε συμπληρώσει εμφατικά  ότι αποτελεί στοίχημα ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του συγκεκριμένου νοσήματος έως το 2030. Στην Ελλάδα ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, αναμένεται τον Μάρτιο να «τρέξει» ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που αφορά  2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, και που θα προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων). Παράλληλα, μελετάται να αξιοποιηθεί ένα αντίστοιχο self-test και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (FIT), που ανιχνεύει πιθανή ύπαρξη αίματος στα κόπρανα.

Με πληροφορίες από in.gr

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: