Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
7.8 C
Cyprus

ΘΥΜΟΣ: «Μην κάνετε τίποτα προτού πείτε από μέσα σας την αλφαβήτα»

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Μια προσβολή, ένας «άδικος» ή βίαιος εκφοβισμός, ο εξευτελισμός, η απογοήτευση από τη μη επίτευξη σημαντικών στόχων, ξεκινούν συνήθως τη διαδικασία του θυμού.

Είναι ένα από τα πιο βαθιά συναισθήματα μας, ο οποίος μπορεί κάποτε να γίνει μας καταστρέψει. Όταν θυμώνουμε, λέγεται ότι λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε και άλλοι πάλι λένε ότι πάνω στο θυμό μας λέμε τις πιο πικρές αλήθειες. Το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση του κινδύνου. Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, όσο από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Σύμφωνα πάντως με τον Βούδα: «Το να είσαι θυμωμένος είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον. Αυτός που καίγεται είσαι εσύ»

Πάνω στον θυμό μας λέμε και κάνουμε πράγματα ανόητα και καταστροφικά. Υπάρχουν κάποιες συνταγές για να μην υποτασσόμαστε στον θυμό, για να μην αφήνουμε να μας εξουσιάζουν όσοι μας ενοχλούν. Για παράδειγμα, όταν προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον που βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση, αντί να προσπαθούμε να τον πείσουμε ή να τον ηρεμήσουμε, προτιμότερο είναι να εγκαταλείψουμε τη συζήτηση. Επίσης, όταν εξοργιζόμαστε, καλό είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή του Αθηνόδωρου: «Μην κάνετε τίποτα προτού πείτε από μέσα σας την αλφαβήτα». Και μάλιστα αργά.

Hot this week

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ο Δήμος Στροβόλου σε ετοιμότητα για έντονες βροχοπτώσεις-Πλημμυρισμένοι δρόμοι-(Βίντεο)

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την Κύπρο,...

890 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ: Τα ποσά που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνική πρόνοια

Έντονο ενδιαφέρον, πέρα από τις ανθρωπιστικές συνέπειες, προκαλεί και...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης σε Παλαιχώρι – Αγρό

Ομίχλη παρατηρείται αυτή την ώρα στις ορεινές περιοχές Παλαιχωρίου...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Συγκινητική βοήθεια από αστυνομικούς σε μητέρα με βρέφος

Μια δύσκολη και αγχωτική στιγμή βίωσε μια μητέρα με...

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ: Άνοιξε η τρίτη λωρίδα – Βελτιωμένη διέλευση για τους οδηγούς

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από σήμερα η τρίτη λωρίδα...

Topics

890 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ: Τα ποσά που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνική πρόνοια

Έντονο ενδιαφέρον, πέρα από τις ανθρωπιστικές συνέπειες, προκαλεί και...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης σε Παλαιχώρι – Αγρό

Ομίχλη παρατηρείται αυτή την ώρα στις ορεινές περιοχές Παλαιχωρίου...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Συγκινητική βοήθεια από αστυνομικούς σε μητέρα με βρέφος

Μια δύσκολη και αγχωτική στιγμή βίωσε μια μητέρα με...

ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ: Έφθασε στην Κύπρο-Πλήθος πιστών προσκυνά στην Πάνω Δευτερά

Η Τίμια Κάρα της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης έφτασε...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Στην Πρεσβεία της Κίνας: «Understanding China Through the Two Sessions»

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή...

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ: Μια γιορτή φαντασίας και προσφοράς από το Αλκίνοος Αρτεμίου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον κόσμο των παιδικών παραμυθιών...

Related Articles

Popular Categories