fbpx
24.7 C
Nicosia
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣKΡΙΣΤΗΣ ΚΟΥΠΑΤΟΣ: «ΤΡΕΙΣΙΜΙΣΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΕΣΑ...

KΡΙΣΤΗΣ ΚΟΥΠΑΤΟΣ: «ΤΡΕΙΣΙΜΙΣΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2.500 ΕΙΚΟΝΕΣ»

-

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα 600 σελίδων  με τον τίτλο «Το πιο λαμπρό Αρχείο» που αφορά την ιστορία, τους ιδρυτές και την ταινιοθήκη της Καραγιάννης –Καρατζόπουλος δημιούργησε με κόπο και μεράκι ο ταλαντούχος Κύπριος Κρίστης Κουπατός. Η αγάπη και το πάθος του για τον ελληνικό κινηματογράφο ώθησαν τον συμπατριώτη μας να αφιερώσει περίπου τρεισήμισι χρόνια δουλειάς, μέχρι να ολοκληρωθεί το λεύκωμα το οποίο περιλαμβάνει 2.500 εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Κρύβοντας, μέσα του μια πολύπλευρη προσωπικότητα, λόγω του ότι το επάγγελμα του είναι χορευτής, ο ίδιος εμπνέεται από το ελληνικό κινηματογράφο θέλοντας να θυμίσει στις παλιότερες γενιές τις αξέχαστες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και να ωθήσει τους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την λαμπερή πορεία του ελληνικού κινηματογράφου. Στην συνέντευξή του, ο Κρίστης Κουπατός, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να συγγράψει το λεύκωμα «Το πιο λαμπρό Αρχείο», μιλά για τη παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, τον κορονοϊό, τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τη γενέτειρα του, την Πάφο.     

Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσεις ένα συλλεκτικό λεύκωμα αφιερωμένο στην ιστορία και στους τους ιδρυτές του κινηματογραφικού οργανισμού «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος».

Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από δεκαπενταετία, απλά η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η υλοποίησή του ήρθε το 2016 που ξεκίνησα τη συγγραφή και έρευνα για το λεύκωμα. Επέλεξα την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος διότι δεν είχε ασχοληθεί κανένας, μέχρι στιγμής με αυτή την ιστορική εταιρεία που έχει ένα εξαιρετικό αρχείο. Την ταινιοθήκη της αποτελούν οι 110 δικές της παραγωγές (Το πιο λαμπρό αστέρι, Η αγάπη μας, Μια γυναίκα στην Αντίσταση, Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι, Ο τρελός τα’χει 400, Αγάπη μου παλιόγρια, Οι γενναίοι του βορρά, Το πιο λαμπρό μπουζούκι κ.α.) και ακόμα 230 ταινίες των σημαντικότερων παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων της εποχής (Στέλλα, Το κορίτσι με τα μαύρα, Κάλπικη λίρα, Ζηλιαρόγατος, Η γυνή να φοβείται τον άντρα, Το Τελευταίο ψέμα, Αλίμονο στους νέους, Τα κόκκινα φανάρια, Η Αλίκη στο ναυτικό, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Ο Μπακαλόγατος, Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης, Θα σε κάνω βασίλισσα, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος κ.α.) στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι επιφανέστεροι ηθοποιοί που πέρασαν από την Ελλάδα.

Το βιβλΙο,  μου πΗρε συνολικΑ τρεισΗμισι χρΟνια για να ολοκληρωθεΙ και το φωτογραφικΟ υλικΟ Ενα χρΟνο. Το λεΥκωμα περιλαμβΑνει 2500 εικΟνες, πολλΕς απΟ τις οποΙες (φωτογραφΙες, αφΙσες, ντοκουμΕντα) δημοσιεΥονται για πρΩτη φορΑ. 

Θεωρείς ότι το συγκεκριμένο λεύκωμα θα ξυπνήσει στους παλιότερους, μνήμες από τον ελληνικό κινηματογράφο και θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να γνωρίζουν κάποια πρόσωπα –μεγαθήρια του ελληνικού κινηματογράφου;

Αυτό εύχομαι και ελπίζω.

Σκέφτηκες ποτέ να δημιουργήσεις ένα λεύκωμα για την ιστορία του Κυπριακού θεάτρου;

Για να είμαι ειλικρινής όχι καθώς δεν είμαι καθόλου γνώστης της ιστορίας του Κυπριακού θεάτρου, το οποίο έχω παρακολουθήσει ελάχιστα κατά την εφηβεία μου. 

Πόσα χρόνια ζεις στην Ελλάδα;

Από το 2002 μέχρι σήμερα με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 2012-13 που είχα μεταβεί στο Λονδίνο.

Μετακόμισες στην Ελλάδα για να υλοποιήσεις κάποια από τα όνειρα σου. Κατάφερες να τα κάνεις πραγματικότητα;

Κάποια από αυτά υλοποιήθηκαν, κάποια πάλι όχι, τα περισσότερα όμως από αυτά που δεν υλοποιήθηκαν είχαν άμεση σχέση με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα.

Πώς από ένας πετυχημένος χορευτής θέλησες να ασχοληθείς με τη συγγραφή του συγκεκριμένου λευκώματος;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είμαστε πολύπλευρες προσωπικότητες και έχουμε πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις, ασχέτως του επαγγέλματος που εξασκούμε και επιλέγουμε να υπηρετήσουμε. Τον Ελληνικό κινηματογράφο τον αγαπώ και τον παρακολουθώ από παιδί, έχω διαβάζει αρκετά βιβλία, έχω δει πάμπολλες ταινίες και έχω ασχοληθεί αρκετά στον ελεύθερο μου χρόνο, οπότε ήταν νομίζω μια φυσική εξέλιξη η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή ενός κινηματογραφικού βιβλίου. Για αυτούς άλλωστε που με γνωρίζουν καλά, δεν ήταν έκπληξη η δημιουργία αυτού του λευκώματος.

Φαντάζομαι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πλήγηκαν από το κορονοϊό είσαι και εσύ. Πώς αντεπεξέρχεσαι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα;

Ο καλλιτεχνικός κλάδος έχει πληγεί σε όλες τις χώρες ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες και «ευαίσθητες» σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και τις τέχνες π.χ. σε Βρετανία και Αμερική το West Εnd και το Broadway αντίστοιχα κατέβασαν ρολά από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας και δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Προσπαθώ να παραμένω αισιόδοξος παρόλο που εάν μείνει κάποιος αδρανής για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή κάνουν τον κύκλο τους, έχουν αρχή, μέση και τέλος, το ίδιο θα γίνει και με αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει τη μέση και σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να εργαστούμε.

«Οπου υπΑρχουν διεφθαρμΕνα Ατομα που Εχουν οποιασδΗποτε μορφΗς εξουσΙα, υπΑρχουν αυτΑ τα φαινΟμενα». 

Έχεις συνεργαστεί κατά διαστήματα με εκλεκτούς καλλιτέχνες. Τι είναι αυτό που κράτησες από εκείνους;

Το ότι όλοι για να φτάσουν εκεί που έφτασαν έχουν ρίξει αρκετή δουλειά.

Ο χώρος των καλλιτεχνών μαστίζεται συνεχώς από καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Πόσο συχνό φαινόμενο είναι και στο χώρο που κινείσαι εσύ;

Η βία ή η παρενόχληση ή κακοποίηση, λεκτική ή σεξουαλική, οποιαδήποτε μορφής δεν είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά υπάρχει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους – άλλωστε τη χειρότερη μορφή λεκτικής βίας που έχω δεχθεί ήταν από επιφανές άτομο του ιατρικού κλάδου, και όχι του κλάδου μου, συνεπώς αυτό αποδεικνύει κιόλας ότι υπάρχει σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους. Όπου υπάρχουν διεφθαρμένα άτομα που έχουν οποιασδήποτε μορφής εξουσία, υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. 

Τι σου λείπει περισσότερο από την Κύπρο και από τη γενέτειρα σου, την Πάφο;

Η οικογένειά μου και η θάλασσα.

“ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΡΧΕΙΟ”

“Το πιο Λαμπρό Αρχείο” είναι ένα συλλεκτικό λεύκωμα 600 σελίδων για την ιστορία, τους ιδρυτές και την ταινιοθήκη της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Έχει 29 εκατοστά φάρδος και 32 εκατοστά ύψος, σκληρόδετο εξώφυλλο με κουβερτούρα και ζυγίζει 5,3 κιλά.

Για περισσότερες πληροφορίες: FB:Το πιο λαμπρό αρχείο, Instagram: kristiskoupatos

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: