Η νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης με θύμα 60χρονη γυναίκα από τη Λεμεσό, η οποία κατήγγειλε ότι έχασε 135.000 ευρώ έπειτα από ψευδή επενδυτική πρόταση σε κρυπτονομίσματα, επαναφέρει στο προσκήνιο το φαινόμενο των ηλεκτρονικών απατών στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η γυναίκα πείστηκε να εγγραφεί σε διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα και να μεταφέρει χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια κατέληξαν σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια χωρίς η ίδια να έχει πρόσβαση σε αυτά. Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού.
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΕΛΙΑΝΙΔΟΥ

Έξαρση φαινομένου
Η Αστυνομία και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκδίδουν σε τακτική βάση προειδοποιήσεις προς το κοινό, καθώς δέχονται συνεχώς καταγγελίες για τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα σε δημοσιότητα, κατά το 2025 καταγράφηκαν 920 υποθέσεις διαδικτυακής απάτης στην Κύπρο, με οικονομικές απώλειες να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές επισημαίνουν ότι τα θύματα προέρχονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ οι δράστες χρησιμοποιούν ολοένα πιο εξελιγμένες μεθόδους εξαπάτησης.

Τι συνιστούν οι Αρχές
Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην εμπιστεύονται επενδυτικές προτάσεις που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Συστήνει επίσης να μην κοινοποιούνται ποτέ προσωπικοί κωδικοί, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές. Οι πολίτες προτρέπονται να επαληθεύουν πάντοτε την ταυτότητα του αποστολέα και να αναφέρουν άμεσα ύποπτα μηνύματα ή ιστοσελίδες στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να διευκολύνεται η διερεύνηση των υποθέσεων και η προστασία άλλων πιθανών θυμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

