Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (European Centre for Arbitration and Mediation-CEAM) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρύτανης Καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου και εκ μέρους του Cyprus Chapter του CEAM ο πρόεδρος κ. Γιάννος Γεωργιάδης. Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Καθηγητής Μάριος Βρυωνίδης, η Δρ Χριστιάνα Μάρκου Αναπλ. Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και λειτουργοί της Πρυτανείας.
Ο κύριος Γιάννος Γεωργιάδης Πρόεδρος του CEAM, Cyprus Chapter ανέφερε ότι «Το Centre Européen d’Arbitrage et de Médiation, είναι νομικό πρόσωπο, βάσει του νόμου της Αλσατίας-Μοζέλ, που ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το CEAM εδρεύει στο Στρασβούργο και έχει εθνικά παραρτήματα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Από την ίδρυσή του, το Ευρωπαϊκό Διαιτητικό Δικαστήριο είναι ένα διαιτητικό όργανο αφιερωμένο στη βελτίωση της διαιτησίας σε δικαστικές διαφορές».
«Με 15 γραφεία που διανέμονται σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου μπορούμε να προσφέρουμε την παρουσία και την εμπειρία που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική επίλυση κάθε διαφοράς που μπορεί να προκύψει.»
Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι:
* να διαχειρίζεται τις διαιτητικές διαδικασίες με πνεύμα εξυπηρέτησης των μερών πάνω από οποιονδήποτε άλλο στόχο·
* να συνεισφέρει φιλικά με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο ίδρυμα στη δημιουργία κουλτούρας διαιτησίας και διαμεσολάβησης.
Από την αρχή του, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50, το Ευρωπαϊκό Διαιτητικό Δικαστήριο είναι ένα διαιτητικό όργανο αφιερωμένο στη βελτίωση της διαιτησίας και στο να την καταστήσει πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών.
Η συνεργασία του CEAM με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της διαιτησίας και διαμεσολάβησης στην περιοχή. Η δυναμική αυτής της συνεργασίας υπογραμμίζει τη σημασία της διαπροσωπικής συνεργασίας και της επίδρασής της στην πρακτική της διαιτησίας σε διεθνές επίπεδο και παρέχει το πλαίσιο για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.