Το κύμα κακοκαιρίας πλησιάζει την Κύπρο και οι επόμενες ώρες αναμένεται να αλλάξουν απότομα το σκηνικό του καιρού, με τα πιο έντονα φαινόμενα να αναμένονται από το μεσημέρι και μετά. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.
Παρότι το πρωινό ξεκίνημα είναι πιο ήπιο, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί προοδευτικά. Μετά τις 12:00 το μεσημέρι είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο αναμένεται να αρχίσει να γίνεται πιο αισθητή η μεταβολή, με βροχές και τοπικές καταιγίδες να επηρεάζουν διάφορες περιοχές του νησιού.
Κάποιες από τις καταιγίδες αναμένεται να είναι ισχυρές, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για 55 έως 70 χιλιοστά βροχής ανά ώρα, καθώς και για χαλάζι. Παράλληλα, οι άνεμοι κατά τη διάρκεια των καταιγίδων ενδέχεται να ενισχύονται απότομα και να καταγράφονται ισχυρές ριπές.
Το ιδιαίτερο στοιχείο της σημερινής ημέρας είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καλοκαιρινό καιρικό σκηνικό. Μετεωρολογικές αναλύσεις συγκρίνουν τη σημερινή ατμοσφαιρική διάταξη με εκείνη που είχε καταγραφεί στην Κύπρο στις 30 Αυγούστου 1971, όταν επίσης μια βαθιά διαταραχή επηρέασε την περιοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η σημερινή διάταξη παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του 1971, ενώ σε ορισμένα χαρακτηριστικά εμφανίζεται ακόμη και εντονότερη. Πρόκειται, επομένως, για ένα φαινόμενο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δεδομένα του Αυγούστου και εξηγεί την αυξημένη προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών. Η πορτοκαλί προειδοποίηση αφορά ισχυρές καταιγίδες που ενδέχεται να επηρεάσουν κατά τόπους το νησί, με τα φαινόμενα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έντονα ή και παρατεταμένα.
Μετεωρολογικές αναλύσεις συγκρίνουν τη σημερινή ατμοσφαιρική διάταξη με εκείνη που είχε καταγραφεί στην Κύπρο στις 30 Αυγούστου 1971, όταν επίσης μια βαθιά διαταραχή επηρέασε την περιοχή.
Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση, με τον υδράργυρο να περιορίζεται στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια, ενώ στα ψηλότερα ορεινά θα φτάσει μόλις τους 18 βαθμούς. Η πτώση από τα υψηλά των προηγούμενων ημερών είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς σύμφωνα με το ΡΙΚ αναμένεται υποχώρηση έως και εννέα βαθμών. Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η κακοκαιρία πλησιάζει και από το μεσημέρι αναμένεται να περάσει στο πιο έντονο στάδιό της. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, λόγω της πιθανότητας χαλαζόπτωσης και ισχυρών ριπών ανέμου.
Από την Κυριακή το σκηνικό θα αρχίσει να βελτιώνεται, αν και δεν αποκλείονται μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές νοτίως του Τροόδους. Μέχρι την Τρίτη, η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σταδιακά κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


