Μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε επιβατική πτήση εκτυλίχθηκε πριν από λίγες ημέρες στον αέρα, όταν ο 61χρονος Σέρβος Λιούμπισα Κάροβιτς βρέθηκε κυριολεκτικά να κρέμεται έξω από αεροσκάφος της Ryanair, με μοναδικό «σωσίβιο» τη σύζυγό του, Σβετλάνα Γκρκόβιτς.
Το ζευγάρι επέστρεφε από διακοπές στη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Μέμινγκεν της Γερμανίας, όταν λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση σημειώθηκε σοβαρή βλάβη στον κινητήρα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θραύσμα από τον κινητήρα χτύπησε το παράθυρο δίπλα στη θέση του Λιούμπισα, προκαλώντας την καταστροφή του και απότομη αποσυμπίεση της καμπίνας.
Η δύναμη του αέρα παρέσυρε τον 61χρονο προς το άνοιγμα, με το πάνω μέρος του σώματός του να βρεθεί εκτός αεροσκάφους. Το γεγονός ότι φορούσε τη ζώνη ασφαλείας αποδείχθηκε καθοριστικό, καθώς πιθανότατα του έσωσε τη ζωή.
Η σύζυγός του αντέδρασε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Τον άρπαξα αμέσως από τα πόδια. Σκέφτηκα πως αν ήταν να πεθάνουμε, θα πεθαίναμε μαζί. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Για περίπου δύο έως πέντε λεπτά –ανάλογα με τις μαρτυρίες– η Σβετλάνα κρατούσε τον σύζυγό της με όση δύναμη είχε, μέχρι που δύο συνεπιβάτες έσπευσαν να τη βοηθήσουν και κατάφεραν να τον τραβήξουν ξανά μέσα στην καμπίνα. Η ίδια ανέφερε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ έναν άνδρα και μία γυναίκα που έτρεξαν αμέσως δίπλα της και συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση του συζύγου της, εκφράζοντας την επιθυμία να τους συναντήσει ξανά για να τους ευχαριστήσει προσωπικά.
Η αποσυμπίεση προκάλεσε σκηνές πανικού. Οι μάσκες οξυγόνου ενεργοποιήθηκαν αυτόματα, ενώ αρκετοί επιβάτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους φοβούμενοι ότι το αεροσκάφος θα συντριβεί. Παράλληλα, ο κυβερνήτης πραγματοποίησε ταχεία κάθοδο και επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια.
Ο Λιούμπισα Κάροβιτς παραμένει νοσηλευόμενος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, εγκαύματα, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και παρουσιάζει απώλεια μνήμης, καθώς δεν θυμάται τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του εφιάλτη στον αέρα.
Η Ryanair επιβεβαίωσε ότι η πτήση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από αποκόλληση παραθύρου κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ οι ελληνικές αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια του σοβαρού περιστατικού. Οι υπόλοιποι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους αργότερα με άλλο αεροσκάφος. Πέρα από το τεχνικό συμβάν που βρίσκεται υπό διερεύνηση, η ιστορία του Λιούμπισα και της Σβετλάνα έχει συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η αγάπη μιας γυναίκας αποδείχθηκαν αρκετές για να κρατήσουν τον άνθρωπό της στη ζωή, σε μία στιγμή όπου ο θάνατος βρισκόταν κυριολεκτικά λίγα εκατοστά μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


