Ένα από τα πιο προηγμένα πλοία του ισπανικού στόλου, η φρεγάτα Cristóbal Colón «Χριστόφορος Κολόμβος», θα καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή, εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Το πλοίο ανήκει στην κλάση Álvaro de Bazán και διαθέτει το σύστημα Aegis, το ίδιο προηγμένο σύστημα ραντάρ και κατευθυνόμενων πυραύλων που φέρουν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, προσφέροντας ισχυρή αντιπυραυλική άμυνα και δυνατότητα αναχαίτισης πολλαπλών απειλών ταυτόχρονα, από drones έως βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Cristóbal Colón θα καταπλεύσει πρώτα στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού κόμβου υποστήριξης για τη ναυτική δύναμη της ΕΕ, ενώ η αποστολή της συντονίζεται με δυνάμεις από Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία της Κύπρου και την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


