Με έντονες επικρίσεις από βουλευτές ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, επικεντρωμένη στη λειτουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Σημείο τριβής αποτέλεσε η απουσία της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά – Χριστοδουλίδη, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία. Παράλληλα, αναμένεται η κατάθεση πρότασης στην Βουλή για την κατάργηση του Φορέα, εντείνοντας τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Η μη εμφάνιση χαρακτηρίστηκε ατυχής, καθώς αναμενόταν να δώσει απαντήσεις για τη διαχείριση και τις διαδικασίες του Φορέα. Βουλευτές τόνισαν ότι η φυσική παρουσία ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαφάνεια των πόρων του Φορέα, με έμφαση στην πρόταση νόμου που απαιτεί πλήρη δημοσιοποίηση των μεγάλων δωρητών. Υποστηρικτές της πρότασης τόνισαν ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ποιοι ενισχύουν οικονομικά έναν φορέα που εδρεύει στο Προεδρικό Μέγαρο.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εάν θα καταργηθεί ο φορέας δεν θα επηρεάσει τους δικαιούχους.

Η Επιτροπή επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω ελέγχου, με το ζήτημα των λιστών δωρητών να παραμένει «ακανθώδες» και να αναμένεται να επανέλθει σύντομα στο νομοθετικό σώμα.Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρουσίασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά τον Φορέα. Στην έκθεσή του, ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει ότι εταιρείες που διαβουλεύονταν με το κράτος για την ανάληψη συμβολαίων έργων προέβαιναν παράλληλα σε εισφορές προς τον Φορέα. Μία από αυτές, ενώ διεκδικούσε συμβόλαιο αξίας άνω των €10 εκατ., συνέχιζε να καταβάλλει εισφορά.
Παράλληλα, φυσικό πρόσωπο, του οποίου η εταιρεία είχε λάβει άδεια κατασκευής υποστατικού για εμπορική χρήση, διενήργησε εισφορές προς τον Φορέα ύψους €200.000 για κάθε έτος 2023 και 2024, συνολικά €400.000. Μετά το πέρας της συνεδρίας, η Αστυνομία παρέλαβε τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία θα εξεταστούν από ποινικό ανακριτή.Το ΑΚΕΛ έχει ήδη προωθήσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης στη Βουλή, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο και τη συνολική πολιτική διαμάχη γύρω από τα θέματα εισφορών και διαφάνειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ έχει αποστείλει επιστολή στις υπηρεσίες της Βουλής για την ετοιμασία νομοθετικής πρότασης, η οποία περιλαμβάνει και ρήτρα μεταφοράς του ταμειακού αποθέματος του Φορέα σε άλλο δημόσιο φορέα σε περίπτωση κατάργησης. Αντίθετα, κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ δεν ζητούν άμεσα την κατάργηση, αλλά επιμένουν στη δημοσιοποίηση της λίστας δωρητών και στην ενίσχυση της διαφάνειας, διαφοροποιώντας την προσέγγισή τους στο ζήτημα.

Η Πρώτη Κυρία ενημέρωσε με επιστολή ότι θα απουσιάσει από τη σημερινή συνεδρία, λόγω ειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όπως ανέφερε, «Με την ιδιότητα της Διευθύντριας Προξενικών και Σένγκεν του Υπουργείου Εξωτερικών, θα συμμετέχω, εκ μέρους των διοργανωτών, στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας που διεξάγεται στη Λευκωσία (21-23/1), στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


