fbpx
31.2 C
Nicosia
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: «46 φαγητά και γλυκά από την κυπριακή γαστρονομία που με...

ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: «46 φαγητά και γλυκά από την κυπριακή γαστρονομία που με στιγμάτισαν»-Στα σκαριά βιβλίο μαγειρικής που φέρει το όνομά της

-

H Xρύσω Λέφου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι η τηλεμαγείρισσα που μπαίνει καθημερινά μέσα στο σπίτι μας, μας μαγειρεύει, συμβουλεύει, αναλύει. Είναι αυτή, που ο κάθε ένας που την γνωρίζει από κοντά, έχει ένα καλό λόγο να πει.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Την Χρύσω Λέφου την γνώρισα, πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην δημοσιογραφία. Νεαρές και οι δύο ηλιακά (όχι ότι γεράσαμε τώρα) είχαμε μεταξύ μας, «χημεία», συνεννοούμαστε με τα μάτια και ποτέ δεν κρίναμε κανέναν και τίποτε. Γιατί, έτσι είναι η Χρύσω Λέφου, ποτέ δεν θα πει κάποια κουβέντα άσχημη για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά. Με την πάροδο του χρόνου και αφότου παντρεύτηκε (τότε που την γνώρισα ήταν αρραβωνιασμένη), ξεκίνησε δυναμικά στο χώρο της δημοσιογραφίας, έφτασε στο πιο ψηλό σκαλοπάτι και έγινε αρχισυντάκτρια ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται, ναι μεν, με τη δημοσιογραφία αλλά όχι με την τρέχουσα επικαιρότητα. Σήμερα, η ίδια αποκαλύπτει ότι ήρθε η στιγμή για την έκδοση του βιβλίου της, μια επιθυμία που εδώ και χρόνια ήθελε να υλοποιήσει. Και το κατάφερε με πολλή δουλειά, κόπο, μεράκι αλλά και την έμπειρη ομάδα της που δεν λείπει ποτέ από το πλευρό της…

Την Κυριακή θα παραστείς σε δύο φεστιβάλ του «Γλυκού του Κουταλιού» στην Κακοπετριά το πρωί και το απόγευμα στο  10ο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Κόρνου «Ημέρες Κόκκινου Πηλού» στο Κόρνο. Πώς καταφέρνεις να τα προλαβαίνεις όλα;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τα προλαβαίνεις όλα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στα χωριά, στους ανθρώπους που τόσο αγαπώ. Στις 11, θα βρίσκομαι στην Κακοπετριά για ένα ξεχωριστό φεστιβάλ για να δείξουμε στον κόσμο ένα αλλιώτικο γλυκό του κουταλιού, να γευτεί 54 διαφορετικά γλυκά, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε. Η ομάδα της διοργάνωσης είχαν πολλές πρωτοποριακές ιδέες και μπράβο τους. Το απόγευμα στις 7μ.μ, ραντεβού στον Κόρνο για τον παραδοσιακό Κορνιώτικο τταβά. Εκεί θα φτιάξουμε με τη μεγάλη μαστόρισσα του χωριού Αναστασία Ονησιφόρου, το φημισμένο τταβά του χωριού.

«Την Κυριακή, στις 11, θα βρίσκομαι στην Κακοπετριά για ένα ξεχωριστό φεστιβάλ και το απόγευμα στις 7μ.μ, ραντεβού στον Κόρνο για τον παραδοσιακό Κορνιώτικο τταβά»

Από ότι γνωρίζω είσαι στα σκαριά για την κυκλοφορία του πρώτου σου βιβλίου μαγειρικής…

Όλα τα γνωρίζεις (γέλια). Ναι, η ομάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς. Μαγειρεύουμε, φωτογραφίζουμε, κάνουμε έρευνα για την κυπριακή γαστρονομία… Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Πώς θα ονομάσεις το βιβλίο σου;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά μπορώ να σου πω ότι θα είναι 46 στιγμές από τη ζωή μου. 46 φαγητά και γλυκά από την κυπριακή γαστρονομία που με στιγμάτισαν. Επίσης, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή σε κάθε συνταγή και θα αναφέρω μυστικά που έμαθα μέσα από την περιδιάβαση μου στα χωριά της Κύπρου. Οι μαρτυρίες των γιαγιάδων και παππούδων μας, θα μας ταξιδέψουν στο χθες και θα μας διαφωτίσουν για τα αγαπημένα ίσως και ξεχασμένα φαγητά και γλυκά της κυπριακής κουζίνας.

Είναι μια επιθυμία που θεωρείς ότι έφτασε ο χρόνος ώστε να εκδώσεις το πρώτο σου βιβλίο;

Είμαι τυχερή γιατί πάντα στο δρόμο μου βρέθηκαν άνθρωποι που με βοήθησαν να προχωρήσω μπροστά. Είμαστε μια ομάδα που θέλουμε να στηρίξουμε την κυπριακή γαστρονομία και μετά τα Χρυσωμαγειρέματα (chrysomageiremata.com), το ηλεκτρονικό μας περιοδικό ήρθε η ώρα και για το πρώτο μου βιβλίο. Γεμάτο κυπριακές συνταγές που  αποτυπώνει μοναδικά μέσα από τις φωτογραφίες της η ταλαντούχα Στέλλα Ανδρονίκου. Η art director Κυριακή Σοφοκλέους έχει σχεδιάσει ήδη το βιβλίο και δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Το βιβλίο δεν θα ήταν εφικτό να γίνει αν δεν είχαμε δίπλα μας το στρατηγικό μας σύμβουλο και εξαιρετικό γνώστη της γαστρονομίας Κίμωνα Γεωργίου. Σημαντική και η βοήθεια της κόρης μου, Θέας Κυπριανού, που έχει αναλάβει το πολύ σημαντικό κομμάτι του μάρκετινγκ. Και δίπλα μου με μεγάλη υπομονή 24ώρες το 24ωρο.

«Μαγειρεύουμε, φωτογραφίζουμε, κάνουμε έρευνα για την κυπριακή γαστρονομία… Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».

Σου αρέσει ο χώρος της τηλεόρασης;

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω στην τηλεόραση. Την εκπομπή μαγειρικής, που είναι ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι.  Φέτος, το «Γευστικό ταξίδι» από Δευτέρα –Παρασκευή στις 6.30μ.μ από το ΡΙΚ1 φιλοξενεί στο στούντιο ξεχωριστούς σεφ και ανθρώπους που ασχολούνται με τη μαγειρική για να μοιραστούν μαζί μας λαχταριστές συνταγές και μυστικά. Το Σαββατοκύριακο, ταξιδεύουμε στην κυπριακή γαστρονομία. Μέσα από τις ομορφιές της κυπριακής υπαίθρου και τους ανθρώπους της, ανακαλύπτουμε σπάνιες συνταγές και συνθέτουμε τη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού μας.

Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω υπάρχουν πράγματα που μετάνιωσες που δεν τα έκανες νωρίτερα;

Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ότι δεν έκανα νωρίτερα, μπορώ να τα κάνω τώρα. Δεν με πήραν και τα χρόνια (γέλια).

Σου έχει λείψει καθόλου η δημοσιογραφία;

Μα δεν εγκατέλειψα τη δημοσιογραφία. Την ασκώ καθημερινά. Μέσα από το «Γευστικό Ταξίδι», τα Χρυσωμαγειρέματα και τώρα με το βιβλίο δεν παρουσιάζω απλά μια συνταγή. Κάνω έρευνα και μέσα από συνεντεύξεις των καλεσμένων ή ανθρώπων που έχουν κάτι να πουν μαθαίνουμε την ιστορία και τα μυστικά της κυπριακής κουζίνας και κουλτούρας.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΟΜΨΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Εννέα Κύπριες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν την κυπριακή παράδοση-Όλα τα...

Μια μοναδική εκδήλωση πραγματοποιείται με εννέα καταξιωμένες Κύπριες σχεδιαστές παρουσιάζοντας μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής ενδυμασίας εμπνευσμένες από υλικά της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας του...