fbpx
17.8 C
Nicosia
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΧΡΙΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Μια συνέντευξή που θα συζητηθεί- «Φτάνει πια με τα μικρά…»-Ο...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Μια συνέντευξή που θα συζητηθεί- «Φτάνει πια με τα μικρά…»-Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τις πρωτοπόρες ιδέες

-

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Αγγελίδης, φέρνει στο τραπέζι την εμπειρία του από τον χώρο του τουρισμού αλλά και την ανατροφή του από τους γονείς του, Νίκο και Κλαίρη Αγγελίδου. Με φρέσκια ματιά, απομακρύνεται από τα μικρά πράγματα που δεν έχουν αποφέρει κάτι, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για μεγάλες ιδέες, προτείνοντας ένα ισχυρό όραμα για το νησί.

Επιδιώκει μεγάλες επενδύσεις και διεθνή αναγνώριση. Αναγνωρίζει την έλλειψη υπομονής και προγραμματισμού στη χώρα, προτείνοντας την ανάγκη για συστηματική προσέγγιση και την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Μελετών του Κράτους. Συγχρόνως, εκφράζει την ανάγκη για λύση στο Κυπριακό, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να τοποθετηθεί με αυτοπεποίθηση στο χάρτη της ανάπτυξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Ως βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου, ποια θέματα θέλετε να θέσετε;

Κάθε Κύπριος Ευρωβουλευτής πρέπει να ασχοληθεί με την εισβολή και την κατοχή, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, καθώς και την ανάπτυξη. Πέραν τούτου, θα φέρω στο τραπέζι τρία θέματα στα οποία έχω γνώση και εμπειρία και μπορώ να προσφέρω λύσεις: Πρώτον, η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και φήμης της χώρας ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για υγιείς επενδύσεις στη φιλοξενία, αλλά όχι μόνο. Δεύτερον, η ισχυροποίηση του αθλητισμού τόσο σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας ζωής. Το τρίτο θέμα που θεωρώ σημαντικό είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.

Για ποιους λόγους «παντρεύετε» τα τρία κύρια θέματα;

«Παντρεύοντας» τα τρία κύρια θέματα, συνδυάζω τις διαφορετικές πτυχές της εμπειρίας και των γνώσεων που έχω αποκτήσει σε διάφορους τομείς. Το μεταπτυχιακό και διδακτορικό μου στη δημόσια διοίκηση και στον σχεδιασμό πολιτικής μου παρέχουν την ικανότητα να αναλύω και να προβλέπω πολιτικές εξελίξεις και να προτείνω λύσεις για προβλήματα της κοινωνίας. Ως διεθνής πετοσφαιριστής, έχω μάθει τη σημασία της συνεργασίας, της αντοχής και του ανταγωνισμού, ενώ η εργασία μου σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο με έχει εκπαιδεύσει στη διαχείριση πολύπλοκων οργανισμών και στη διεθνή επιχειρηματικότητα. Συνεπώς, η ολοκλήρωση αυτών των εμπειριών μου επιτρέπει να προσεγγίσω πολυδιάστατα και ολιστικά τα θέματα του τουρισμού, του αθλητισμού και της παιδείας, προτείνοντας ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις.

Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στον τομέα του τουρισμού;

Η εμπειρία μου στον τομέα του τουρισμού για 30 χρόνια και η διαδρομή μου σε διαφορετικά επίπεδα, από τον επαγγελματικό χώρο μέχρι τη διεθνή πολιτική, μου επιτρέπει να προσφέρω σημαντική συνεισφορά στον τομέα του τουρισμού. Η εμπειρία μου σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια μου έχει δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσω τις διεθνείς τάσεις και τις ανάγκες της βιομηχανίας του τουρισμού, ενώ οι διαπραγματεύσεις με κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου μου έχουν προσφέρει πολύτιμες συνεργασίες και προοπτικές για την ανάπτυξη του τομέα. Επιπλέον, η εμπειρία μου στη διοίκηση μεγάλου ομίλου ξενοδοχείων με έχει εξοικειώσει με τις διαχειριστικές και οργανωτικές απαιτήσεις του τομέα, ενώ η προσωπική μου παρουσία σε διάφορες χώρες μου έχει δώσει ευρεία πολιτιστική και διαπολιτισμική κατανόηση. Αυτά τα στοιχεία μου επιτρέπουν να προσφέρω στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Καταπιάνεστε με όλους τους τομείς που έχουν να κάνουν με την Ευρώπη

Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα που διέπει την προσέγγισή μου προς τον τουρισμό. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Lufthansa δεν ασχολείται μόνο για την κίνηση και τους προορισμούς αλλά για την οικονομία, την πολιτική και τη διεθνή εικόνα. Ένας ιδιοκτήτης διεθνούς ομίλου ξενοδοχείων δεν είναι απλά ξενοδόχος, είναι ένας διεθνής επιχειρηματίας που τον ενδιαφέρει η σταθερότητα του συστήματος, τα οικονομικά, τα επιτόκια, πώς λειτουργεί το εμπόριο. Όλα αυτά είναι μέσα στην ατζέντα.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλλεται υποψηφιότητά για Ευρωβουλευτής τώρα και όχι σε προηγούμενη χρονική στιγμή;

Ανέκαθεν συμμετείχα ενεργά στην πολιτική. Εκτός από την πολιτική μου δραστηριότητα, προέρχομαι από μια οικογένεια που έχει συμβάλει στα δημόσια θέματα εδώ και δεκαετίες. Οι γονείς μου είναι πρωτοπόροι στον τομέα, με τη μητέρα μου, την Κλαίρη Αγγελίδου, να έχει υπηρετήσει ως βουλευτής και υπουργός, ενώ ο πατέρας μου, Νίκος υπηρέτησε ως βουλευτής. Η πολιτική είναι μέρος της οικογενειακής μας παράδοσης, και η απόφασή μου σφυρηλατήθηκε από το υπόβαθρό και την προσωπική μου πείρα.

«Είναι συγκινητικό να βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα μου εκτιμάται και αγαπιέται από τον κόσμο»

Εισπράττετε την εκτίμηση που είχε ο κόσμος για το πρόσωπο της μητέρας σας, Κλαίρης Αγγελίδου;

Είναι συγκινητικό να βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα μου εκτιμάται και αγαπιέται από τον κόσμο. Κατανοώ πλέον περισσότερο το πόσο σημαντική είναι η συμβολή της και πώς έχει διαμορφώσει θετικά την κοινωνία. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι ένας από τους γιούς της.

Τι σημαίνει για σας να είστε ένας από τους γιούς της Κλαίρης Αγγελίδου;

Είναι συγκινητικό. Ενώ είναι η μητέρα σου, έχεις αυτό το τρυφερό σημείο στο μυαλό και στην καρδιά σου, ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι πόσα έχει δώσει και κάνει για τον τόπο της. Το γνώριζα, αλλά τώρα βλέπω πώς το έχει εισπράξει ο κόσμος. Είναι απίστευτη η αγάπη που της έχουν, και νομίζω τώρα την αγαπούν περισσότερο γιατί αντιλαμβάνονται το ήθος και την εντιμότητα με την οποία πολιτεύτηκε και έδωσε τον εαυτό της στην πατρίδα της και στους συνανθρώπους της.

Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα της που έχετε πάρει εσείς;

Δεν μπορώ να συγκριθώ με τη μητέρα μου γιατί ο κάθε ένας έχει το δικό του χαρακτήρα. Έχουμε διδαχθεί όμως, το ήθος και την εντιμότητα. Οι γονείς μας είναι δύο άνθρωποι που έδωσαν το 100% για την πατρίδα, στον ελληνισμό, τους συνανθρώπους τους, την φιλευσπλαχνία τους και την φιλανθρωπία τους. Τα λίγα που είχαν, τα έδιναν μέχρι τέλους. Μεγαλώσαμε με αυτό, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Είμαι, όμως, πολύ χαρούμενος που το έχω και εγώ στο DNA μου. Το να δίνεις είναι μεγαλύτερη χαρά από το να παίρνεις.

Είστε πατέρας δύο παιδιών…

Ναι, είμαι πατέρας δύο παιδιών, του Χάρη και της Κλαίρης. Ο Χάρης σπουδάζει στην Αγγλία στον τομέα των επιχειρήσεων, ενώ η Κλαίρη είναι περισσότερο αφιερωμένη στο θέατρο, τη μουσική και το τραγούδι, και της αρέσει η λογοτεχνία και οι γλώσσες.

Όπως αντιλήφθηκα, θέλετε να επικεντρωθείτε και εσείς στο τομέα του πολιτισμού εκτός φυσικά από τους άλλους τομείς;

Έχω την πεποίθηση ότι η Παιδεία κτίζει προσωπικότητα, κουλτούρα, κοινωνία, πατρίδες και διαμορφώνει την οικογένεια. Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση, να εξυγιαίνουμε το σύστημα παιδείας και να ενισχύσουμε τον πολιτισμό μας. Αναγνωρίζω τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Πιστεύω ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευσή μας, διατηρώντας παράλληλα την ελληνική μας ταυτότητα.

Ποια είναι η άποψη σας για τη σχέση τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού;

Πιστεύω ότι είμαστε ένας ακόμη αναξιοποίητος προορισμός σε αυτά τα πεδία. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις, καθώς και για την διοργάνωση μεγάλων γεγονότων στην Κύπρο. Η δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως ολυμπιακά κολυμβητήρια, γήπεδα, επαγγελματικά γήπεδα ποδοσφαίρου, και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις, μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστική. Η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων μπορεί να προβάλει το νησί προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες. Η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να ενώσει ανθρώπους και κοινότητες, προάγοντας την κατανόηση και τον σεβασμό.

«Έχω την πεποίθηση ότι η Παιδεία κτίζει προσωπικότητα, κουλτούρα, κοινωνία, πατρίδες και διαμορφώνει την οικογένεια».

Μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα της χρήσης του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου της Λευκωσίας ως Διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου. Ένα κέντρο δραστηριοτήτων για όλον τον κόσμο, προωθώντας τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ειρήνη. Μέσα από τον αθλητισμό, μπορούμε να καταστούμε Κέντρο Ειρήνης. Προτείνοντας παρόμοιες ιδέες στη διεθνή κοινότητα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ειρηνευτική προσπάθεια και να προσελκύσουμε την προσοχή στα ενδιαφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας.

Μια τέτοια πιο τολμηρή προσέγγιση είμαι βέβαιος ότι θα βοηθούσε και τη διεθνή κοινότητα να δει με διαφορετική ματιά και το Κυπριακό. Μπορεί να είμαι ονειροπόλος αλλά γιατί όχι; Συζητούμε εδώ και 60 χρόνια, γιατί να μη δοκιμάσουμε και κάτι καινούριο;

Πώς μπορείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους ότι οι ιδέες σας αποτελούν κάτι πρωτότυπο σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους;

Απλά είναι κάτι διαφορετικό, και το λέω λόγω της εμπειρίας μου και των σπουδών μου. Οι εμπειρίες που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια μου επιτρέπουν να διακρίνω τα θέματα στην ολότητά τους και να αποφεύγω την περιορισμένη οπτική. Επιδιώκω να εστιάζω σε μεγάλες ιδέες και να ονειρεύομαι μεγάλα πράγματα για την Κύπρο. Έχουμε κουραστεί από τα μικρά και θέλουμε μεγάλες προοπτικές.

Μπορούμε, όμως, να υλοποιήσουμε όλα αυτά που ονειρευόμαστε;

Γιατί όχι; Είμαστε έξυπνοι και μελετηροί. Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας. Αυτό που μας λείπει είναι η υπομονή και ο προγραμματισμός. Αυτά δεν τα έχουμε… Λείπει η ικανότητα να βλέπουμε πέρα από το σήμερα και να σχεδιάζουμε για το αύριο και το μεθαύριο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ελάττωμα. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, δεν διαθέτουμε ένα Ινστιτούτο Μελετών του Κράτους. Κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

Ο Χρήστος Αγγελίδης έχει υπομονή και προγραμματισμό;

Είμαι ένας συνδυασμός από όλα. Με καθοδηγούν τα μεγάλα μου όνειρα. Πιστεύω πως είμαστε ικανοί για το μεγάλο άλμα μπροστά και  θέλω να συμβάλω. Έχουμε υποφέρει πολύ από την εισβολή και την κατοχή. Είμαστε ένας λαός άξιος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και αξίζουμε να πετύχουμε.

Καταγόμενος από την Αμμόχωστο, ο Χρίστος Αγγελίδης έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα για τα τελευταία 28 χρόνια, κατέχοντας διευθυντικές και διοικητικές θέσεις. Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό στρατηγικής και στην οργάνωση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Οι συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες του παρείχαν ευρεία εμπειρία και διαπροσωπικές επαφές. Αυτό συνέβαλε στην απόκτηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τον παγκόσμιο τουρισμό και τις νέες τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας.


Κατέχει τη θέση του Προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων και τη θέση του Αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων και της Μόνιμης Επιτροπής Τουρισμού του ΚΕΒΕ. Διαθέτει Διδακτορικό Δίπλωμα DPA στον Σχεδιασμό Στρατηγικής Δημόσιας Πολιτικής από το πανεπιστήμιο University of Southern California, Los Angeles, καθώς και Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση από το ίδιο πανεπιστήμιο.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: