fbpx
28.7 C
Nicosia
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ: Στο Κόρνο θα γιορτάσει τα 10 χρόνια έκδοσής του-Υπόσχεται ένα...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ: Στο Κόρνο θα γιορτάσει τα 10 χρόνια έκδοσής του-Υπόσχεται ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα διασκέδασης και γνώσης

-

Το Φεστιβάλ Ξαρκής, πιστό στον νομαδικό του χαρακτήρα, γιορτάζει φέτος τη 10η έκδοσή του και μεταφέρεται στον Κόρνο, στο ορεινό χωριό το οποίο είναι συνυφασμένο με τη μεγάλη παράδοση της κυπριακής αγγειοπλαστικής. 

Το Φεστιβάλ Ξαρκής θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και πρόκειται για να φεστιβάλ το οποίο είναι γεμάτο πρόγραμμα με εργαστήρια, περφόρμανς, μουσική και πολλές άλλες δράσεις όπου η παράδοση και οι κοινοτικές αξίες συμπλέκονται και αλληλεπιδρούν με τη σύγχρονη τέχνη, όπου μικρές, καθημερινές χειρονομίες μεταβάλλονται σε αντίδωρα καλοσύνης.

Για αυτή τη χρονιά, λοιπόν, η διεπιστημονική ομάδα του φεστιβάλ έχει επιλέξει να εστιάσει στην έννοια της σύμπραξης μέσα από αξίες φροντίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη σχέση μεταξύ κληρονομιάς, καθημερινών και σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών. Αυτή την κομβική έννοια θα κληθούν να διερευνήσουν επιλεγμένοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Εκουαδόρ, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Συρία), που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών (1-12 Οκτωβρίου).

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους με την τοπική κοινωνία, φορτισμένα με συναισθήματα και μνήμες, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του φεστιβαλικού τριημέρου και αναμένεται να διεγείρουν το θυμικό με την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και την αλήθεια τους. 

Στο φετινό Φεστιβάλ Ξαρκής φιλοδοξία των οργανωτών είναι να αναδείξουν μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης, αξίες που συνδέονται με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, με παραδοσιακές πρακτικές χειροτεχνίας, κοινά τελετουργικά στοιχεία και πρακτικές.

Πιο συγκεκριμένα: Θα «αγκαλιάσουμε» ξανά τον κόκκινο πηλό του Κόρνου σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής από τις μαστόρισσες του χωριού, καθώς και σε ερευνητικά εργαστήρια από διεπιστημονικούς καλλιτέχνες, και θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητές του. Θα παίξουμε με όρους βιωσιμότητας, «μαγειρεύοντας» βιοπλαστικά μαζί με κοινά σκουπίδια, για να διαμορφώσουμε νέες πρακτικές χειροτεχνίας. Θα κάνουμε «βουτιά» στο αρχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς για να αναδυθούμε στην επιφάνεια σοφότερ@.

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με εργαστήρια και οικοπαιδαγωγικές διαδραστικές εμπειρίες, το απόγευμα θα συναντηθούμε στον Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών του χωριού για την τελετή έναρξης, ενώ το βράδυ θα πειραματιστούμε με ένα εναλλακτικό κυπριακό ζιαφέττι, προσκαλώντας όλο το χωριό σε ένα μεγάλο γλέντι.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου συνεχιστεί με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια αλλά και παιχνίδια, όπως ένα εναλλακτικό κυπριακό τάβλι, φουτουριστικούς περιπάτους και συζητήσεις με την τοπική κοινότητα. Το βράδυ είναι προγραμματισμένη συναυλία με καλλιτέχνες όπως η Melentini & The Running Blue Orchestra, οι BuzZ’ Ayaz, οι Cherry Bandora και οι Stranger in the Body, καθώς και δυνατά DJ sets.

Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας (Κυριακή 15 Οκτωβρίου) θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία περφόρμανς για το καθάρισμα του λουβιού, την παρουσίαση ενός πρότζεκτ γύρω από την παράδοση των ταμάτων, χορωδιακά σχήματα και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: https://bit.ly/3PUy8O8

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Ξαρκής, το οποίο ιδρύθηκε το 2013, ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό πείραμα για να δοκιμάσει ιδέες ανθεκτικότητας, αυτάρκειας, πρακτικών DIY, πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής σοφίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια κοινοτική ταυτότητα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε στην Κύπρο το 2013.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΘΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μητέρα δύο παιδιών ζητά βοήθεια ενόψει του Πάσχα -Το...

Έκκληση προς βοήθεια για οικογένεια που βρίσκεται σε δυσμενή θέση, εκφράζει η κοινωνική ακτιβίστρια, Θέα Νικολάου ενόψει του Πάσχα. Συγκεκριμένα, μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 6...