Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
4.4 C
Cyprus

ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: Τιμητική διάκριση σε τρεις υπηρέτες του κυπριακού θεάτρου

Η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου θα τιμήσει τρεις καταξιωμένους ηθοποιούς, τον Νεόφυτο Νεοφύτου, την Αγγελική Φιλιππίδου και τον Νεοπτόλεμο Νεοπτόλεμου, για τη σημαντική τους προσφορά στο κυπριακό θέατρο.

Με τις ερμηνείες τους, οι τρεις τιμώμενοι άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη θεατρική σκηνή της Κύπρου, υπηρετώντας την τέχνη με αφοσίωση και σθένος. Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της πολύτιμης συνεισφοράς τους στον πολιτισμό και μια ελάχιστη ένδειξη τιμής για το έργο τους.

Η εκδήλωση απονομής θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 24 Μαρτίου, στις 20.00 στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος του αρχείου του ΡΙΚ. Σε ειδική τελετή, φίλοι, συνάδελφοι και θεατρόφιλοι θα αποδώσουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στους σπουδαίους αυτούς καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αυτοί οι τρεις ηθοποιοί, με την τεράστια πορεία τους και την αγάπη τους για το θέατρο, υπηρέτησαν τον πολιτισμό και την τέχνη με πάθος και αφοσίωση, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στο κυπριακό θεατρικό στερέωμα.

ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ


Ο Νεόφυτος Νεοφύτου είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές του κυπριακού θεάτρου. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Γ. Αρβανιτάκη στην Αθήνα και, το 1961, ίδρυσε το «Θέατρο Τέχνης» Κύπρου μαζί με τον Θάνο Σακέττα. Το 1963 δημιούργησε τη «Λαϊκή Σκηνή» και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο. Από το 1967, ανέλαβε το πρώτο επαγγελματικό «Παιδικό Θέατρο» και συνέβαλε στην επίσημη κατοχύρωσή του από το κράτος το 1976 μέσω του ΘΟΚ. Με την είσοδό του στον ΘΟΚ το 1971, ερμήνευσε πλήθος ρόλων και συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Ως συνδικαλιστής, υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου και εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Με τις παραστάσεις του και τη συνεισφορά του στον θεατρικό χώρο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην κυπριακή πολιτιστική ζωή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

Η Αγγελική Φιλιππίδου γεννήθηκε στην Αίγυπτο και, μαζί με την οικογένειά της, εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό, όπου το θέατρο μπήκε στη ζωή της από πολύ νεαρή ηλικία. Εντυπωσιασμένη από έναν ερασιτεχνικό θίασο της ΣΕΚ, αποφάσισε να ακολουθήσει το θεατρικό μονοπάτι, πάντα με την υποστήριξη της οικογένειάς της. Η στήριξή τους υπήρξε καθοριστική σε μια εποχή που το επαγγελματικό θέατρο ήταν ενδεχομένως «παρεξηγημένο». Ο αείμνηστος Νίκος Παντελίδης, αναγνωρίζοντας το ταλέντο της, την κάλεσε στη Λευκωσία και της έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε επαγγελματικές παραστάσεις. Από εκεί και πέρα, η Αγγελική Φιλιππίδου καθιερώθηκε στην κυπριακή θεατρική σκηνή, ενώ τον προσωπικό της δρόμο μοιράστηκε με τον σύζυγό της, τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό Σώτο Φιλιππίδη, ο οποίος άφησε επίσης ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κυπριακή θεατρική παράδοση.

ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ


Ο Νεοπτόλεμος Νεοπτoλέμου κατάγεται από τη Γιαλούσα, την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, και ανήκει στη γενιά των ηθοποιών που έζησαν την ιστορία και τις συνέπειές της. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και, το 1978-79, συμμετείχε στο Θεατρικό Σχήμα Παλκοσένικο του Χρήστου Τσάγκα. Εντάχθηκε στον ΘΟΚ, με τον οποίο συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού για την εκφραστική του δύναμη και το ταλέντο του. Εκτός από τις θεατρικές του εμφανίσεις, συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, εδραιώνοντας τη φήμη του και ως τηλεοπτικός ηθοποιός. Η προσφορά του στο κυπριακό θέατρο και η αφοσίωσή του στην τέχνη του παραμένουν σημαντικό κεφάλαιο στην κυπριακή θεατρική ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Mόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος μόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

Topics

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου

Η ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου μπαίνει σε...

ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση – Κλειστά τα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε το κλείσιμο των...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων ανά επαρχία

Ξεκίνησε πριν από λίγο (4.30) η παγκύπρια δοκιμαστική αποστολή...

Related Articles

Popular Categories