ΓΙΟΑΚΙΜ ΜΕΝΤΙΝ: Λευτεριά στο Σουηδό δημοσιογράφο-Η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της στον Σουηδό δημοσιογράφο Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα έναν μήνα κράτησης στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μαρμαρά στο Σιλιβρί.

Ο Μεντίν, μέλος της Σουηδικής Ένωσης Δημοσιογράφων (SJF), κατηγορείται για «προσβολή του προέδρου της χώρας» και ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», κατηγορίες που είναι όχι μόνο αβάσιμες αλλά και γελοίες. Αν καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών. Η ακροαματική διαδικασία για την ποινική δίωξή του ξεκινά την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025. Συνελήφθη στις 27 Μαρτίου 2025, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, για να καλύψει τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της πρόσφατης σύλληψης του δημάρχου της πόλης και υποψηφίου για την προεδρία, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Το μόνο «έγκλημα» του Μεντίν είναι ότι δημοσίευσε ρεπορτάζ για την Τουρκία, μια χώρα που έχει επισκεφθεί πολλές φορές. Το τελευταίο του βιβλίο, «Το ίχνος των Κούρδων», εξετάζει την Τουρκία σε σχέση με την αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Η δίωξη του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο δημοσιογραφικό του έργο, γεγονός απόλυτα αντιδημοκρατικό, κατά της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Η ΕΣΚ στηρίζει ολόψυχα τον Γιοακίμ Μεντίν και όλους τους άλλους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Λευτεριά σε κάθε δεσμώτη δημοσιογράφο του καθεστώτος Ερντογάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΘΝΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 62χρονη έγινε για πρώτη φορά μητέρα – «Ποτέ δεν τα παράτησα»

Μια ξεχωριστή περίπτωση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των...

ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Θαλάσσιο ατύχημα με jet ski – Τραυματίστηκαν παιδί και ενήλικας

Θαλάσσιο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο, 15 Αυγούστου, στον Πρωταρά,...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Νομική προσφυγή από πατέρα φοιτήτριας με οπτική αναπηρία – H απόφαση της Μαρίας Λοττίδη

Στη Δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει ο πατέρας φοιτήτριας με...

Topics

ΕΘΝΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 62χρονη έγινε για πρώτη φορά μητέρα – «Ποτέ δεν τα παράτησα»

Μια ξεχωριστή περίπτωση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των...

ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Θαλάσσιο ατύχημα με jet ski – Τραυματίστηκαν παιδί και ενήλικας

Θαλάσσιο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο, 15 Αυγούστου, στον Πρωταρά,...

ΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πού χρειάζεται προσοχή

Δεκαπενταύγουστος και οι δρόμοι γεμίζουν από κόσμο που ετοιμάζεται...

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η γιορτή της Παναγίας που κρατά ζωντανή την πίστη και την ελπίδα

Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι απλώς μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή....

Related Articles

Popular Categories