Η lifecoach ή ακόμη καλύτερα προσωπική σύμβουλος ζωής για μαμάδες, Στεφανία Τσαουσίδου, ως μητέρα και η ίδια, κάθε εβδομάδα θα βοηθά μέσω της στήλης της, τις μητέρες να καταλάβουν τις σκέψεις τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε συναισθήματα που βιώνουν, αλλά και να ζήσουν μέσα από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους…της μητέρας. Στο σημερινό της άρθρο, μας μιλά για την μαγική λέξη Όχι που κάποτε πρέπει να μπει στην ζωή μας…
Πόσες είναι λοιπόν οι φορές που μετά είχες εκείνο τον κόμπο στο στομάχι; εκείνο το βάρος στο στήθος, τον πονοκέφαλο για ώρες και τις σκέψεις που δεν μπορούσες να συγκεντρωθείς; Άσε το άλλο που τελικά δεν πρόλαβες να κάνεις το δικό σου ραντεβού στο γιατρό που τόσο καιρό περίμενες γιατί τελικά ανέλαβες να προσέχεις όχι το παιδί αλλά το σκυλί της φίλης σου για να πάει να κάνει, τι; τα νύχια της και μετά να περάσει και για ένα καφέ, την χρειάζεται λίγη ξεκούραση, αλλά εσύ ούτε λόγος, απάπαπα. Εσύ μάνα είσαι τελείωσες, τί μας λες ρε φίλε, μετράς τώρα; άνθρωπος; Η κοπέλα ανάγκη τον είχε τον καφέ. Δουλειά, σπίτι ,γυμναστήριο, θέατρο, μοναξιά, μια μονοτονία την είχε. Εσύ? Η ζωή σου ένα συνεχές ενδιαφέρον. Αντρας, παιδιά, μαγείρεμα, στρώσιμο, σχολεία, πήγαινε, έλα, μαθημένη είσαι, το σκυλί δύο ώρες θα σου έκανε διαφορά ή το ότι θα στρίμωξες πάρα κάτω το ραντεβού για τον γιατρό. Δεν είσαι χαρούμενη που έκανες τη φίλη σου χαρούμενη και δεν κατέβασε τα μούτρα της που δεν είχε που αλλού να αφήσει τον Μπούμπη της;
Αυτή φυσικά είσαι εσύ.
Η άλλη στη διπλανή πόρτα υπέγραψε ένα συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο που λέει ότι θα τελειώνει από τη δουλειά της στις 5.30μμ και θα πληρώνεται στα 1.200ευρώ. Επίσης κάπου στα πολύ ψιλά γράμματα πρέπει να έγραφε ότι αυτόματα από το δικό της λεξιλόγιο και τη δική της μνήμη διαγράφηκε η λέξη ΟΧΙ και κάπου εκεί μπαίνει στο σπίτι της γύρω στις 7.40μμ και στο λογαριασμό της ευλαβικά επίσης μόνο τα 1.200 ευρώ. Άρα και αυτή έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο μόνο της γιατί όλο αυτό γίνεται μονόπλευρα. Και χαμογελώ με σαρκασμό και ειρωνεία όταν ο τίτλος του τελευταίου άρθρου που διάβασα στον Βρετανικό τύπο ήταν “Givers have to set Limits because takers rarely do” και επειδή θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία θα τολμήσω να πω (γιατί θέλω να είμαι ελεύθερος άνθρωπος και για να είστε πρέπει να μάθετε να λέτε όχι ευγενικά και μη καμία φορά και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα) ότι αυτοί που παίρνουν όχι σπάνια βάζουν όρια αλλά δεν βάζουν καθόλου, αντιθέτως κιόλας, οι Άγγλοι είναι πιο ευγενικοί… εμείς οι Έλληνες λέμε δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι.
Δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για το πως αισθάνονται οι άλλοι, δεν γίνεται να τους ευχαριστήσεις όλους
Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους και όσο κι αν ίσως σου ακούγεται “κάπως” δεν θα πρέπει να σε αφορά κιόλας το να είναι συνέχεια και πάντα κάποιος άλλος αλλά όχι εσύ ευχαριστημένη. Αισθάνεσαι υποχρεωμένη κάποιες φορές να πεις ναι, για να είσαι το “καλό κορίτσι” και να μην τους χαλάσεις το κέφι; Αλλά μήπως με αυτό το τρόπο χαλάς το δικό σου; Δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για το πως αισθάνονται οι άλλοι, δεν γίνεται να τους ευχαριστήσεις όλους. Ο καθένας ελέγχει μόνο τα δικά του συναισθήματα. Βάλε όρια, μην στεναχωριέσαι, πες όχι, στην αρχή ίσως νιώθεις κάπως περίεργα αλλά σίγουρα θα νιώσεις πιο δυνατή και ακόμα πιο σίγουρα ήρεμη. Επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι μοναδικό πόσοι πραγματικοί χαρακτήρες θα αποκαλυφθούν γύρω σου… Πόσοι είναι οι άνθρωποι που πραγματικά σε εκτιμούν γι αυτό που είσαι και πόσοι γι αυτό που έπαιρναν από εσένα.
Σκέψου το…
Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποτελέσει μία κάθαρση και όχι μια απογοήτευση για να υπάρχει μία πραγματική ποιότητα μέσα στη ζωή σου που θα σου δώσει χώρο και χρόνο για όλα όσα χρειαζόσουν μέχρι σήμερα για να γίνεις ακόμα καλύτερη σαν άνθρωπος. Από την απλή βόλτα με τα παιδιά σου και την οικογένεια σου μέχρι το διάβασμα ενός βιβλίου και το να μυρίσεις τα λουλούδια ή ένα καλό ύπνο. Μπορείς να πεις όχι σε κάποιον χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να εξηγήσεις κανένα λόγο εκτός και αν είναι ένα άτομο που πραγματικά εσύ θέλεις να το κάνεις. Δεν είναι υποχρεωμένη να δικαιολογείσαι για τις επιλογές σου σε κανένα. Ένα απλό, “έχω ήδη κάτι προσωπικό” “έχω ήδη κάποια άλλη υποχρέωση” “έχω ήδη κάτι επαγγελματικό” “δεν θα μπορέσω” είναι υπέρ αρκετό για να πάρει το μήνυμα το οποιονδήποτε αρκετό εκτός και αν είναι η μάνα σου η αδελφή σου η κολλητή σου ή ο άντρας σου που πολλές φορές ακόμα και το να μην έχουμε όρεξη είναι ένας δικός μας λόγος για να μην κάνουμε κάτι και να πούμε ένα απλό όχι, ίσως κάποια άλλη στιγμή. Δεν σε αφορά αν το άλλο άτομο θα δείξει κατανόηση ή όχι, το πως θα διαχειριστεί το πως θα νιώθει είναι καθαρά δικό του θέμα και όχι δικό μας εφόσον εσύ είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου.
Αγάπησε τον εαυτό σου και κάνε εσένα και τις δικές σου ανάγκες προτεραιότητα
Συνήθως λέμε περισσότερα ναι, απ’ ότι θέλουμε από φόβο μην μας απορρίψουν οι άλλοι, μην τυχόν δεν είμαστε αρεστοί. Αναγνώρισε λοιπόν γιατί το κάνεις εσύ. Δες τις δικές σου ανάγκες και μάθε να σέβεσαι και ν’ αγαπάς πρώτα εσένα. ΄Οσο δοκιμάζεις να λες όχι κάθε φορά που το θες, θ’ αρχίσεις να νιώθεις πιο όμορφα, πιο ελεύθερη και πιο χαρούμενη. Είναι πολύ όμορφο να είσαι αυθεντικός εαυτός σου, να συνδέεσαι πραγματικά με τις δικές σου αξίες και ανάγκες. Κάνεις κάθε μέρα επιλογές τι να κάνεις και τι όχι, τουλάχιστον αυτές που αποφασίζεις να κάνεις να σε κάνουν ευτυχισμένη..
Το αξίζεις!