Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2026
5.7 C
Cyprus

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει την κυπριακή Generation Z-Πότε θα δοθεί στην δημοσιότητα

Μια νέα, πρωτοποριακή έρευνα για τη Generation Z της Κύπρου εξετάζει τις τάσεις, τις συμπεριφορές και τις φιλοδοξίες των νέων της χώρας. Ο διακεκριμένος εκπαιδευτής και σύμβουλος επιχειρήσεων Λεωνίδας Αλεξάνδρου διεξάγει την έρευνα με τίτλο «A Pioneering Perspective on Gen Z: The First Comprehensive Study in Cyprus».

Αυτή είναι η πρώτη εκτενής μελέτη που εστιάζει αποκλειστικά στους νέους της Κύπρου, αναλύοντας τις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες του νησιού. Σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθέσιμες έρευνες που αντλούν δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η μελέτη αποτυπώνει τη μοναδική ταυτότητα της κυπριακής Generation Z, η οποία διαμορφώνεται από τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και τις παραδοσιακές αξίες της χώρας.

Ο Λεωνίδας Αλεξάνδρου, ειδικός στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη στελεχών, με εξειδίκευση στη νευροεπιστήμη, τόνισε τη σημασία της έρευνας, δηλώνοντας: «Η ανάγκη για δεδομένα προσαρμοσμένα στην κυπριακή πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Μέσω αυτής της έρευνας, θα κατανοήσουμε βαθύτερα τη νεολαία μας και θα διαμορφώσουμε στρατηγικές που ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις πραγματικές της ανάγκες».

Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Απρίλιο του 2025 και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα και η διαμόρφωση πολιτικών, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας γενιάς.

Η Generation Z ξεχωρίζει από τις προηγούμενες γενιές, καθώς αναπτύσσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές και αξιοποιεί την τεχνολογία στην καθημερινότητά της. Παράλληλα, εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική αλλαγή. Γεννημένοι περίπου μεταξύ 1997 και 2012 (με μικρές διαφορές ανάλογα με την πηγή), οι νέοι αυτής της γενιάς μεγάλωσαν εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones ως αναπόσπαστα εργαλεία της ζωής τους.

Η Generation Z μεγαλώνει με την τεχνολογία και εξοικειώνεται από νωρίς με την online επικοινωνία, τις πλατφόρμες streaming, τα social media και τις εφαρμογές. Χειρίζεται με ευκολία πολλές οθόνες ταυτόχρονα, αναπτύσσοντας δεξιότητες multitasking. Αναζητά ειλικρίνεια και διαφάνεια, τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στις μάρκες που υποστηρίζει. Δείχνει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ψυχική υγεία. Πολλοί επιλέγουν την αυτοαπασχόληση ή δημιουργούν startups, αντί να ακολουθήσουν την παραδοσιακή επαγγελματική πορεία. Παράλληλα, αποδέχονται τη διαφορετικότητα και αγκαλιάζουν εναλλακτικές μορφές ζωής, εκπαίδευσης και εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Αν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις, η Κύπρος εκτίθεται»

Η πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

ΧAΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ: Βίντεο από τις πληγείσες περιοχές της Λευκωσίας λόγω πτώσης δέντρων-(Βίντεο)

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, δημοσίευσε βίντεο από τις...

AΝΕΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ: 17 περιστατικά παγκύπρια-Τι δηλώνει ο Ανδρέας Κεττή-(Φώτο)

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των...

ΛΑΡΝΑΚΑ: 37χρονος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για κατοχή δύο κιλών κάνναβης

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή έξι ετών σε...

Topics

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Αν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις, η Κύπρος εκτίθεται»

Η πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

ΧAΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ: Βίντεο από τις πληγείσες περιοχές της Λευκωσίας λόγω πτώσης δέντρων-(Βίντεο)

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, δημοσίευσε βίντεο από τις...

AΝΕΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ: 17 περιστατικά παγκύπρια-Τι δηλώνει ο Ανδρέας Κεττή-(Φώτο)

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των...

ΛΑΡΝΑΚΑ: 37χρονος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για κατοχή δύο κιλών κάνναβης

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή έξι ετών σε...

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Οδηγίες στις Αρχές για το επίμαχο βίντεο – Καμία άλλη τοποθέτηση

Με νέα παρέμβασή της, η Νομική Υπηρεσία επανέρχεται για...

Related Articles

Popular Categories