Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, 2026
9.9 C
Cyprus

«ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ»: Το φεγγάρι του Φεβρουαρίου – Η καλύτερη ώρα για να το δείτε

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την πανσέληνο του Φεβρουαρίου, γνωστή ως «Σελήνη του Χιονιού», ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φεγγάρια του χειμώνα.

Το φαινόμενο θα φτάσει στο απόγειό του τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2026, περίπου στις 00:09, όταν ο σεληνιακός δίσκος θα εμφανιστεί πλήρως φωτισμένος απέναντι από τον Ήλιο. όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον Ήλιο και θα εμφανίζεται απόλυτα φωτισμένη στον νυχτερινό ουρανό.

Η καλύτερη στιγμή για παρατήρηση θα είναι το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

Όσοι θέλουν να απολαύσουν το θέαμα δεν χρειάζεται να ξενυχτήσουν. Η καλύτερη στιγμή για παρατήρηση θα είναι το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Το φεγγάρι θα ανατείλει κοντά στον αστερισμό του Καρκίνου, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Η ονομασία «Σελήνη του Χιονιού» προέρχεται από τις παραδόσεις των ιθαγενών φυλών της Βόρειας Αμερικής και σχετίζεται με τις έντονες χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου. Κάποιες περιοχές το ονόμαζαν «Πεινασμένη Σελήνη» λόγω της περιορισμένης τροφής τον χειμώνα, ενώ άλλες το συνέδεαν με τη γέννηση των μικρών αρκούδων. Σύμφωνα με το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, η πανσέληνος του Φεβρουαρίου αποκαλείται επίσης «Σελήνη της Καταιγίδας», εξαιτίας των συχνά σκληρών και ασταθών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Βόρειο Ημισφαίριο αυτή την εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΚΑΙΡΟΣ: Ένας συνδυασμός «δύσκολος» -Σκόνη, βροχές, άνεμοι και χιονιά

Ο καιρός στην Κύπρο μπαίνει σε ένα πιο… πολυδιάστατο...

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ «ΑΓΑΠΗΣ»: Το χθεσινό περιστατικό που μας θυμίζει μια σκληρή αλήθεια

Η ενδοοικογενειακή βία δεν ξεκινά πάντα με ένα χτύπημα....

ΤΡΟΟΔΟΣ: Πυκνή ομίχλη και έντονη βροχόπτωση – Έκκληση Αστυνομίας για προσοχή στους δρόμους

Δύσκολες συνθήκες επικρατούν από το πρωί του Σαββάτου στις...

ΣΚΟΝΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ: Αποπνικτική ατμόσφαιρα μέχρι τη Δευτέρα-Πτώση θερμοκρασίας τη νύχτα

Στο ίδιο έργο θεατές, με ασθενή χαμηλή πίεση και...

Topics

ΚΑΙΡΟΣ: Ένας συνδυασμός «δύσκολος» -Σκόνη, βροχές, άνεμοι και χιονιά

Ο καιρός στην Κύπρο μπαίνει σε ένα πιο… πολυδιάστατο...

ΜΑΚΟΛΕΪ ΚΑΛΚΙΝ: Αποχαιρετά συγκινημένος την Κάθριν Ο’Χάρα: «Μαμά, νόμιζα ότι είχαμε χρόνο»

Ο Μακόλεϊ Κάλκιν αποχαιρέτησε δημόσια την Κάθριν Ο’Χάρα, την...

ΚΟΦΙΝΟΥ: Τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύμα 55χρονο εργάτη

Τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Κοφίνου, με...

Related Articles

Popular Categories