PIERRE CARDIN: Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΕΤΡ THΣ ΜΟΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑ

Ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές των εποχών, ο Pierre Cardin, ο οποίος εισήγαγε στον κόσμο την έννοια του φουτουρισμού έφυγε σε ηλικία 98 ετών. Ότι και να ειπωθεί για το θρυλικό σχεδιαστή είναι λίγο, ξεκίνησε να δημιουργεί τη δεκαετία του ’50 συνεχίζοντας μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του να σχεδιάζει τα τολμηρά σχήματα στα σχέδια του.

Ο διάσημος μόδιστρος

Ο ίδιος εκτός από σχεδιαστής ήταν και ο πρώτος ο οποίος μετέτρεψε το όνομά του σε life style brand δημιουργώντας αξεσουάρ, διακοσμητικά εσωτερικών χώρων, αρώματα, εστιατόρια ακόμη και χώρους τέχνης.

Ήταν ο πρώτος που συνδύασε τις φούστες «mini» και «maxi» της δεκαετίας του 1970.

Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες ενώ ο ίδιος έγινε ευρύτερα γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις δημιουργίες του. Ο διάσημος σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωϊ στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί. Συνεργάστηκε με την Elsa Schiaparelli έως ότου έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947, αλλά του αρνήθηκε να εργαστεί στον Balenciaga, ενώ ίδρυσε τον δικό του οίκο το 1950. Η καριέρα του ξεκίνησε όταν σχεδίασε περίπου 30 από τις φορεσιές για το «πάρτι του αιώνα», μια μπάλα μεταμφίεσης στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951, που φιλοξένησε ο ιδιοκτήτης του palazzo, Carlos de Μπιστίγκουι.

Καταπιάστηκε με την υψηλή ραπτική το 1953, ενώ ήταν ο πρώτος couturier που έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Ιαπωνία την οποία αναγνώρισε ως high fashion αγορά όταν ταξίδεψε εκεί το 1959.

Μια συλλογή ενδυμάτων που ξεκίνησε γύρω από αυτήν την περίοδο εξέπληξε όλους εμφανίζοντας για πρώτη φορά το λογότυπο του σχεδιαστή

Εμπνευσμένος από το διαστημικό ταξίδι και την εξερεύνηση, ο Cardin επισκέφθηκε τη NASA το 1970, όπου δοκίμασε την αρχική διαστημική στολή που φορούσε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, τον Neil Armstrong .Ο Cardin αγαπούσε τόσο πολύ την ενδυμασία, δημιούργησε το δικό του σχέδιο για τη NASA το 1970.

Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια εκφράζοντας τη θλίψη της «Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο».

Η αυτοκρατορία Pierre Cardin θα συνεχίσει μέσα από τις δημιουργίες του θρυλικού μόδιστρου να αποτελεί φάρο έμπνευσης, πειραματισμού και δημιουργικότητας για τις επόμενες γενιές σχεδιαστών.

 

Hot this week

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026: Απαγορεύονται κινητά και εκλογικά επιτελεία έξω από τα εκλογικά κέντρα

Αυστηρές οδηγίες ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026 εξέδωσε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Εντοπίστηκαν κρούσματα και στην Πάχνα – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και στην...

ΚΟΥΤΡΑΦΑΣ: Υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά – Κατέκαψε 1,5 τ.χλμ. ελαιώνες και βλάστηση-(Βίντεο)

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή...

Topics

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026: Απαγορεύονται κινητά και εκλογικά επιτελεία έξω από τα εκλογικά κέντρα

Αυστηρές οδηγίες ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026 εξέδωσε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Εντοπίστηκαν κρούσματα και στην Πάχνα – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και στην...

CYTA REWARDS: Το όνειρο του Champions League γίνεται πραγματικότητα

Από τη Λευκωσία… στη Βουδαπέστη και στον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό...

WOMEN IN FOCUS: Η εμβληματική έκθεση φωτογραφίας για τη γυναίκα του 20ού αιώνα στη Λεμεσό

Η έκθεση «Women in Focus» αποτελεί μια πολυδιάστατη εικαστική...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Χειροπέδες σε 24χρονο για αρπαγή 69χρονης και απειλές – Υπό εξαήμερη κράτηση

Στη σύλληψη 24χρονου προχώρησε η Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης...

Related Articles

Popular Categories