OCEANA: Διασφαλίζοντας τα παράκτια ύδατα της Κύπρου για βιώσιμη αλιεία

Σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, με περιορισμένο κόστος, θα μπορούσε να αποφέρει στην Κύπρο η δημιουργία μιας αποκλειστικής παράκτιας ζώνης για αλιείς μικρής κλίμακας, σύμφωνα με νέα ανάλυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, η οργάνωση παρουσίασε νέα δεδομένα για τη χρήση των κυπριακών παράκτιων υδάτων και τις επιπτώσεις της αλιευτικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας ότι η αλιεία με μηχανότρατες βυθού εντός των χωρικών υδάτων παραμένει περιορισμένη, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Οι κύριες αλιευτικές περιοχές που αναλύθηκαν εντοπίζονται γύρω από τον κόλπο Ακρωτηρίου, την ακτογραμμή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, ανοιχτά του Κάβο Γάτα, στον κόλπο Χρυσοχούς και κατά μήκος των ακτών της Πάφου. Τα παράκτια ύδατα της Κύπρου έχουν σημαντική οικολογική και οικονομική αξία, φιλοξενούν πλούσια θαλάσσια ζωή και αποτελούν σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και τις δραστηριότητες της γαλάζιας οικονομίας. Οι αλιείς μικρής κλίμακας εξαρτώνται άμεσα από τα ύδατα αυτά.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία αποκλειστικής παράκτιας ζώνης για μικρής κλίμακας αλιεία, εντός της οποίας θα απαγορεύεται η χρήση μηχανότρατας, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι η μικρής κλίμακας αλιεία αντιστοιχεί περίπου στο 95% του αλιευτικού στόλου και της απασχόλησης στην Κύπρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση, η γαλάζια οικονομία της Κύπρου το 2022 παρήγαγε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και στήριξε σχεδόν 56.000 θέσεις εργασίας, με τον παράκτιο τουρισμό να έχει τον μεγαλύτερο ρόλο.

Η Oceana υπογραμμίζει ότι παρόμοιες περιοχές προνομιακής πρόσβασης εφαρμόζονται ήδη σε 44 χώρες, αποδεικνύοντας τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα των παράκτιων κοινωνιών και στην προστασία των θαλάσσιων πόρων. Επιπλέον, η Κύπρος έχει χαρακτηρίσει περίπου το 12% των θαλάσσιων υδάτων της ως Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, ποσοστό που παραμένει χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό στόχο του 30% έως το 2030, επαναφέροντας τη συζήτηση για ενίσχυση της θαλάσσιας προστασίας.

Η απαγόρευση της μηχανότρατας εντός των 12 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με την οργάνωση, θα ενίσχυε επίσης την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, προστατεύοντας οικοσυστήματα όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία λειτουργούν ως καταφύγια βιοποικιλότητας και φυσική ασπίδα για τις ακτές.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο πλαίσιο της Διάσκεψης «Our Ocean» στην Κένυα, με την Oceana να καλεί την Κύπρο και την ΕΕ να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη διαχείριση των αλιευτικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΦΟΙΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος ηθοποιός-Το συγκινητικό μήνυμα του Σοφοκλή Κασκαουνιά

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου σκόρπισε η είδηση...

ΤΑΕ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ: Νέα τροπή στην υπόθεση των πέντε προσλήψεων στον Δήμο Πάφου – Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζεται η διερεύνηση από το ΤΑΕ Αρχηγείου υπόθεσης που...

Τράπεζα Κύπρου: Καλύτερη Τράπεζα Υποθεματοφυλακής (Sub-Custodian Bank) στην Κύπρο για το 2026, από το Global Finance

Διεθνής διάκριση για τις υπηρεσίες θεματοφυλακής, και μετασυναλλακτικών υπηρεσιών...

Topics

Τράπεζα Κύπρου: Καλύτερη Τράπεζα Υποθεματοφυλακής (Sub-Custodian Bank) στην Κύπρο για το 2026, από το Global Finance

Διεθνής διάκριση για τις υπηρεσίες θεματοφυλακής, και μετασυναλλακτικών υπηρεσιών...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αυτοκίνητο «γκρέμισε» φώτα τροχαίας κοντά σε My Mall και City of Dreams – (Βίντεο)

Τροχαία σύγκρουση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουλίου...

Η Coral Cyprus και τα πρατήρια Shell στηρίζουν τη Νατάσα Λάππα στην πορεία της προς το Λος Άντζελες 2028

Στο πλευρό της Κύπριας windsurfer (ιστιοσανιδίστριας) θα βρίσκεται πλέον...

Related Articles

Popular Categories