8.8 C
Nicosia
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSHMEΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: ΠΕΝΤΕ +ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑ

HMEΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: ΠΕΝΤΕ +ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑ

-

Πολλοί αγώνες χρειάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να παγιώσουν την θέση τους στην κοινωνία, στο εργασιακό τομέα αλλά και στο πολιτικό. Ακόμη, και μέσα από την οικογένεια η γυναίκα δεν είχε τα ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Η θέσπισή των δικαιωμάτων τους δεν έγινε μέσα σε μια νύκτα αλλά πέρασε μέσα από διάφορα στάδια και αγώνες. Σήμερα, 8 Μαρτίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έξι+ένα γνωστά πρόσωπα της κυπριακής ζωής απαντούν σε τέσσερις ερωτήσεις που αφορά την γυναίκα που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρχει κανένας…

ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι Κύπριες γυναίκες πιστεύω ότι άρχισαν να διεκδικούν περισσότερα και σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε γυναίκες σε υψηλές θέσεις. Θεωρώ παρόλα αυτά ό,τι ο δρόμος είναι μακρύς για να απαλλαχθούμε από τα κοινωνικά στερεότυπα και διαχωρισμούς, κυρίως στον επαγγελματικό αλλά και πολιτικό τομέα, όσον αφορά τα γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα ή θέσεις αντίστοιχα. Η γυάλινη οροφή που έχει δημιουργηθεί δεν είναι εύκολο να σπάσει, φυσικά είναι στο χέρι μας με τις απαραίτητες ευκαιρίες. Ένας ανασταλτικός παράγοντας μιας γυναίκας στην επαγγελματική της ανέλιξη, που αυτό συμπεριλαμβάνει και την μεταπανεπιστημιακή της εκπαίδευση είναι η δημιουργία οικογένειας. Άλλωστε το βλέπουμε στην πράξη το πώς επηρεάζεται η ζωή μιας νέας εργαζόμενης μητέρας και πώς ενός νέου εργαζόμενου πατέρα. Οι δομές ίσως είναι αυτές που θα αλλάξουν κάποια δεδομένα.

«Θεωρώ παρόλα αυτά ό,τι ο δρόμος είναι μακρύς για να απαλλαχθούμε από τα κοινωνικά στερεότυπα και διαχωρισμούς, κυρίως στον επαγγελματικό αλλά και πολιτικό τομέα, όσον αφορά τα γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα ή θέσεις αντίστοιχα».

Θεωρείτε ότι η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων;

Τα οφέλη είναι υπεράριθμα αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά. Αν αναλογιστούμε ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν τις ευκαιρίες σπουδών και εργοδότησης σε “ανδρικά” επαγγέλματα, ή αλλιώς οι κοινωνικές κουλτούρες δεν επιτρέπουν την ένταξη της σε συγκεκριμένα επαγγέλματα καθώς και το γεγονός ό,τι υπάρχει ακόμη ανισότητα ανάμεσα στις μισθοδοσίες γυναικών-ανδρών μπορούμε να εξάγουμε τρία σημαντικά οφέλη για την κοινωνία μας. Το πρώτον και σημαντικότερο είναι η μείωση της ανεργίας αφού με τις κατάλληλες προϋποθέσεις άνεργες γυναίκες θα εργοδοτηθούν. Το δεύτερο και άμεσα συνδεόμενο όφελος είναι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας καθώς ένα άνεργο μέρος του πληθυσμού θα συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας. Το τρίτο επακόλουθο όφελος είναι η αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού εάν γυναίκες και άνδρες αμείβονται το ίδιο, συνεπώς η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας. Εν δύναμη θα ενισχυθεί η έμφυλη ισότητα μεταξύ των εργαζομένων αλλά και ο σεβασμός προς το κάποτε “αδύναμο” φύλο. Κάτι το οποίο έχει φυλαχτεί στα συρτάρια του προηγούμενου αιώνα.

Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Ό,τι πρόκειται για ζήτημα ισχύος ναι. Πρόκειται για ζήτημα ισχύος ως προς την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία η οποία για χρόνια αναπαράγει αυτά τα πρότυπα έμμεσα πλέον αφού έχουν κανονικοποιηθεί. Οι άνθρωποι γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια φορμαρισμένη κατά τέτοιο τρόπο κοινωνία. Στο χέρι του κάθε ενός μας να αντιληφθούμε και να ανατρέψουμε κάποιες συμπεριφορές. Το κράτος πρέπει να παράσχει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για την ισότητα των φύλων. Δεν είναι εύκολο και θα χρειαστούν χρόνια να φθάσουμε κάποτε στο επιθυμείτο αποτέλεσμα.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Δυστυχώς οι γυναίκες αλλά και τα ανήλικα παιδιά και των δύο φύλων είναι πιο ευάλωτα στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο που η ανισότητα των φύλων είναι θέμα ισχύος. Οι θύτες θεωρούν αυτά τα άτομα απροστάτευτα και χωρίς το θάρρος της εξομολόγησης. Οι περισσότεροι θύτες βρίσκονται σε θέση ισχύος και επιβάλλονται κατ’ αυτό τον τρόπο στα θύματα τους. Η ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και των παιδιών καθώς και η ενημέρωση για τα δικαιώματα αλλά και τα όρια του εαυτού τους είναι καταλυτικά, τόσο τα παιδιά όσο και πολλές γυναίκες συνήθως είναι εξαρτώμενα των θυτών.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σαφώς και πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική για να μπορέσουμε να πούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό σημείο, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις  κλειδιά. Ένα προσωρινό και αναγκαστικό μέτρο αποτελεί η ποσόστωση, ωσότου όμως επιτευχθεί αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας μας, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να καλλιεργηθεί.  Πέραν αυτού καίριας σημασίας είναι και  η ανάγκη  να δοθούν τα εργαλεία στην γυναίκα πολιτικό και σε όλες τις γυναίκες για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στους δύο σημαντικούς της ρόλους.

«Αν επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι μια κατάκτηση η οποία μας φέρνει βήματα μπροστά σαν κοινωνία, στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Τι πιο ορθό και δίκαιο από το να δίνονται ίσες ευκαιρίες στην κάθε προσωπικότητα ανεξαρτήτως φύλου, με γνώμονα τις ικανότητες του ατόμου και όχι το φύλο του. Είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και όσον αφορά τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση κάθε φύσης δικαιώματος στην ολότητά του».

Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Όπως προανέφερα το ζητούμενο είναι η ίση μεταχείριση χωρίς να γίνεται διάκριση εις βάρος των γυναικών λόγω του φύλου τους. Άρα δεν τίθεται θέμα ισχύς αλλά σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών ισάξια με τους άνδρες, όπως για παράδειγμα η ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξία εργασία, η ίση πρόσβαση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις και θέσεις-κλειδιά, καθώς και πολλά άλλα. Όταν επιτευχθεί η αλλαγή αυτή στην νοοτροπία μας και η ισότητα κατακτηθεί τότε ίσως δεν χρειάζεται πια να γίνεται ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ ανδρών και γυναικών, που λανθασμένα εκλαμβάνεται από μερικούς ως ζήτημα ισχύος μεταξύ των δύο φύλων.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Καταρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι θύματα σεξουαλικής  παρενόχλησης και βίας δεν είναι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες. Όμως πρόσφατη έρευνα  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει καταδείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο συχνά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από ότι οι άνδρες. Το ίδιο έχει καταδείξει και πανευρωπαϊκή έρευνα του  FRA  σε σχέση με την βία, όπου η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες. Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες είναι συχνότερα θύματα σεξουαλικής βίας είναι πιθανόν η  συχνότερη παρουσία των ανδρών σε  θέσεις εξουσίας κάτι που φοβίζει τις γυναίκες να προβούν σε καταγγελία. Ακόμα σε ότι αφορά την βία και ειδικότερα την ενδοοικογενειακή βία, κάποιοι σημαντικοί παράγοντες είναι και οι πατριαρχικές απόψεις οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ακόμα εκλείψει από την κοινωνία και προωθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, καθώς και η οικονομική εξάρτηση που ενδεχομένως να κάνουν κάποιες γυναίκες πιο ευάλωτες στο να ξεφύγουν από τέτοιου είδους τοξικούς συντρόφους.  Ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση είναι και η κύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017  για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Σημαντικό είναι να  υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις πρόνοιές της.

ΡΕΝΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣEΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

Πιστεύετε ότι στη Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές  θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, του 2018  η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές και διευθυντικές θέσεις. Αναλύοντας την στατιστική του 2018 στην Κύπρο το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις ανέρχεται μόλις στο 19%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 37%. Η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, ανέρχεται μόλις στο 9%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 28%. Σήμερα ,το 2021 η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή  στην Κύπρο με μόνο 12 γυναίκες βουλευτές, από τους συνολικά 56 βουλευτές , ποσοστό 21.4%, με καμία γυναίκα ευρωβουλευτή και μόλις 3 γυναίκες Υπουργούς αναδεικνύει σοβαρότατο πρόβλημα ανισότητας. Χωρίς την ίση παρουσία της γυναίκας στην πολιτική, δύσκολα η κοινωνία θα επιτύχει την ισότητα των φύλων στην οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή.

Θεωρείται ότι η ισότητα φύλων είναι μια δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων;

Βεβαιότατα , θα αποτελέσει κλειδί που θα αποβεί προς όφελος όλων , γιατί θα ενισχύσει τη θέση της γυναίκας μέσα στην ίδια την οικογένεια της ,το οποίο θα έχει επιπτώσεις στη δομή της οικογένειας και στο ρόλο των φύλων μέσα στην ευρύτερη κοινωνία.

«Σήμερα ,το 2021 η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή στην Κύπρο με μόνο 12 γυναίκες βουλευτές, από τους συνολικά 56 βουλευτές , ποσοστό 21.4%, με καμία γυναίκα ευρωβουλευτή και μόλις 3 γυναίκες Υπουργούς αναδεικνύει σοβαρότατο πρόβλημα ανισότητας».

Η ισότητα φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Αντίθετα , είναι θέμα εξέλιξης και βελτίωσης της κοινωνίας και του κοινωνικού ιστού.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας  φαίνεται εκ πρώτης όψεως  ότι και οι άντρες Παρ ενοχλούνται σεξουαλικά , ίσως και χειρότερους τρόπους  από ότι οι γυναίκες . Τώρα που θα καταγραφούν οι καταγγελίες , πιστεύω αριθμητικά δεν θα διαφέρουν.

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ισότητα αντρών και γυναικών είναι ένα διαχρονικό αίτημα των γυναικείων οργανώσεων από το 19ο αιώνα και παρά τη σηµαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τοµέα αυτό, η πλήρης ισότητα των δυο φύλων σε όλους τους τοµείς µιας κοινωνίας δεν έχει ακόµα επιτευχθεί.

Θεωρείτε ότι η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων;

Το ποσοστό των γυναικών σε υψηλές θέσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλό, κάτι άδικο και αντιδημοκρατικό γιατί η γυναίκα είναι το 51% του πληθυσμού της Κύπρου, και θα έπρεπε να έχει λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται στη ζωή της. Η απουσία της γυναίκας από τα κέντρα λήψης απόφασης είναι ένας από τους λόγους που οι γυναικείες δεξιότητες και ανάγκες παραμένουν στο περιθώριο, γεγονός που οδηγεί σε τεράστια απώλεια ανθρώπινων πόρων και ταλέντων στην αναπτυξιακή προσπάθεια του κράτους.

Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Ο κόσμος μας έχει να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους, απειλές και προκλήσεις και η ισότητα των φύλων είναι βασικό κομμάτι της διαχείρισης τους. Τα προβλήματα λύνονται από τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, έτσι η ισότητα των φύλων είναι ένα μέσο επανακαθορισμού και μια δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων.  Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Για χρόνια τώρα η διατήρηση της πατριαρχικής δομής των κοινωνιών και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά φύλο, δημιουργεί ένα μεγάλο χάσμα ισχύος σε διάφορους τομείς όπως είναι η πολιτική, η εργασία, ο συνδικαλισμός, η οικονοµία, η εκπαίδευση και αποτελεί ένα συνεχές εµπόδιο στην προώθηση των γυναικών στη δηµόσια και ιδιωτική ζωή.

«Οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία και ένας βασικός λόγος είναι η επίδραση που έχουν τα πατριαρχικά κατάλοιπα στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία και ένας βασικός λόγος είναι η επίδραση που έχουν τα πατριαρχικά κατάλοιπα στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι η έκφραση της ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους. Η βία κατά των γυναικών υποσκάπτει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά τους και έχει επιβλαβείς συνέπειες όχι μόνο στις ίδιες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αλλά και στις οικογένειες, τις κοινότητες και τη κοινωνία ολόκληρη. Απαιτείται λοιπόν μια καθοριστική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αλλά και το κράτος γενικότερα, αντιμετωπίζουν αυτή την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών.

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΑ TV, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΟΛΕΓΙΟΥ CDA ΠΑΦΟΥ

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουν γίνει βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση και στο νησί μας. Πιστεύω όμως ότι θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμα. Ο τόπος μας έχει σπουδαίες επιστήμονες, γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για το κοινό καλό και είναι επιτακτική η ανάγκη να τις πιστέψουμε και να τους εμπιστευτούμε θέσεις κλειδιά για να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να επωφεληθούμε όλοι από τη δική τους εμπειρογνωμοσύνη. Το όραμα και οι στόχοι κάθε γυναίκας σε συνδυασμό με τη μεθοδικότητα, την οργάνωση και τη συνέπεια μπορεί να μας οδηγήσουν σίγουρα σε βήματα μπροστά.

Θεωρείτε ότι η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων;

Χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η ουσιαστική ισότητα. Καταλυτικός παράγοντας είναι η δημιουργία ισότιμων συνθηκών, προκειμένου και τα δύο φύλα να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, ενάντια σε κάθε διάκριση. Χρειάζονται ακόμα ενέργειες για να επιτευχθεί η ορθότερη ποσοστιαία αναλογία στην συμμετοχή ανδρών -γυναικών στα πεδία της καθημερινότητας και στην επίτευξη ισορροπημένης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές αλλά και διοικητικές θέσεις. Η ισότητα δεν είναι θέμα των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για την πρόοδο της κοινωνίας.

«Η βία – σε οποιαδήποτε μορφή – αποτελεί απειλή για πολλές γυναίκες και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες. Για αυτό, όλοι μαζί ενωμένοι, πρέπει να αγωνιστούμε κατά αυτής της απειλής, καθημερινά και με σθένος».

Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Η πραγματική ισότητα των φύλων προϋποθέτει την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας στον τρόπο που αξιώνουμε την ισότητα των φύλων στην καθημερινή πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική ζωή μας. Προϋποθέτει ένα περιβάλλον που δεν θα αναπαράγει σεξιστικές αντιλήψεις και μισογύνικες πρακτικές, ένα περιβάλλον που δεν θα ανέχεται το ρατσισμό και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ειδεχθής, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Πιστεύεται πως οι ενοχές που αποδίδει μια γυναίκα στον εαυτό της έχουν να κάνουν με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, το φόβο, την κατάθλιψη, το αίσθημα της αβοηθησίας, ο σχολιασμός από τον περίγυρο είναι και λόγοι που τις κρατούν σε μια βίαιη σχέση.

ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το δικό της μήνυμα, όμως μας έστειλε και η βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ρούλα Γεωργιάδου η οποία περιγράφει με τις δικές της λέξεις τη γυναίκα. Την μάνα, σύζυγο, αδελφή, φίλη γιαγιά και δασκάλα.

«Γυναίκα. Μια λέξη σύμβολο. Στο πρόσωπο της γυναίκας αντικατοπτρίζεται η μάνα, η συζύγους, η αδελφή, η φίλη, η γιαγιά, η δασκάλα. Οι πιο όμορφες λέξεις μας είναι γένους θηλυκού. Όπως: η αγάπη, η σοφία, η αγκαλιά, η τρυφερότητα, η ταπεινότητα, η πατρίδα, η σημαία, η θρησκεία, η ελευθερία, η προσευχή, η ανδρεία, η γενναιότητα, η αλληλεγγύη και τόσες άλλες. Σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως χρώματος, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν, σε όποιο χώμα και αν πατούν, αξίζει ο ίδιος σεβασμός και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Τώρα θα μου πείτε: κάθε μέρα δεν πρέπει να τις σεβόμαστε; Μα φυσικά, όπως και όλους τους ανθρώπους. Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας είναι περισσότερο μια αφιέρωση, μια υπενθύμιση αν θέλετε, μια ανταμοιβή, για τα όσα προσφέρουν οι γυναίκες στη καθημερινότητα. Και το ποιο σπουδαίο; Όσοι άντρες υπάρχουν στη γη…μια γυναίκα τους γέννησε».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: