fbpx
23.8 C
Nicosia
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΓΙΑ...

ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

-

Σήμερα, μιλάμε για τις γυναίκες…Για την σύζυγο, την κόρη, την γιαγιά οι οποίες διαδραματίζουν τον ουσιαστικότερο ρόλο μέσα σε μια οικογένεια. Η Γιώτα Παπαδόπουλου απαντά σε τέσσερις ερωτήσεις που αφορούν την γυναίκα, τα δικαιώματα της, την ισότητα των δύο φύλων και εάν οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση με μια φωτογραφία από τις τρεις γενιές των γυναικών της οικογένειας της .

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις ή ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όλοι είναι ίσοι, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας, κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η ωμή πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από γεγονότα και αριθμούς, αλλά κυρίως όπως τη βιώνουν οι γυναίκες καθημερινά. Στην Κύπρο είναι ελάχιστη η παρουσία της γυναίκας σε διευθυντικά πόστα και άλλα ανώτατα δημόσια αξιώματα την ώρα που σε άλλες προηγμένες δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες έχουν ήδη εξασφαλίσει ισχυρές ηγετικές θέσεις διακυβέρνησης. Οι χειρότερες επιδόσεις της Κύπρου, αφορούν τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική. Βήματα έχουν γίνει πολλά και προς την ορθή κατεύθυνση. Αλλά όχι αρκετά. Όχι σε τέτοιο βαθμό που να εξασφαλίζεται η προοπτική ανέλιξης, ισότιμα ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες.

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Θεωρείτε ότι η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων;

Η ισότητα των φύλων και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν ευθύνη όλων μας. Γυναικών και ανδρών, ακριβώς για αυτό το λόγο που λέτε. Όπου υπάρχει ισότητα επωφελούνται όλοι. Όταν η γυναίκα προχωρεί, προχωρεί και ο τόπος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο. Για όλα αυτά, τα σχόλια της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (CEDAW) για την Κύπρο, δεν ήταν καθόλου κολακευτικά. Αυτό δηλαδή που διαπιστώνει είναι ότι οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην κυπριακή κοινωνία εμποδίζουν την περαιτέρω προώθηση της Ισότητας.

«Προσφατες ερευνες δειχνουν οτι νεαρεσ γυναικες και κοριτσια ειναι ιδιαιτερα ευαλωτες. Εδω ειναι που χρειαζεται στοχευμενη προληψη και εκτενης ενημερωση. Επισης τα ιδια στερεοτυπα τα οποια αγωνιζομαστε να «σπασουμε» εχουν καταστησει τη γυναικα, ιδιαιτερα στο χωρο εργασιας «ευαλωτη».

​Η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος;

Ένα κράτος που έχει αποτύχει στην ίση εκπροσώπηση της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις, είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος. Η ισότητα των φύλων κατά κύριο λόγο είναι ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα περί ισχύος ή αδυναμίας, είναι αποτέλεσμα της επικράτησης στερεοτύπων. Στερεότυπα τα οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να τα εγκαταλείπουμε πρωτίστως μέσα από τον ισχυρό θεσμό της οικογένειας αλλά και ευρύτερα μέσα από την παιδεία (δηλαδή τα σχολεία μας) και την κοινωνία. Η γνώση, η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι το κλειδί.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα τη βία;

Η βία κατά των γυναικών, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι παρενοχλήσεις, οι βιασμοί και η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών σε σχέση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Είναι έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι νεαρές γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Εδώ είναι που χρειάζεται στοχευμένη πρόληψη και εκτενής ενημέρωση. Επίσης τα ίδια στερεότυπα τα οποία αγωνιζόμαστε να «σπάσουμε» έχουν καταστήσει τη γυναίκα, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας «ευάλωτη». Όταν οι ανώτατες διευθυντικές θέσεις είναι ανδροκρατούμενες, στο μεγαλύτερο βαθμό, αναγκαστικά η πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών έχουν άνδρες προϊστάμενους. Αυτό από μόνο του καθιστά τη γυναίκα εργαζόμενη ευάλωτη. Άλλο στερεότυπο που καθιστά τη γυναίκα ευάλωτη είναι οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει να επιτελέσει (οικογένεια και επαγγελματική ζωή) χωρίς να έχει τη στήριξη που θα έπρεπε να έχει από την πολιτεία. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανεξαρτησία γεγονός που την καθιστά εξαρτώμενη από έναν άνδρα. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δυστυχώς φανερώνουν ότι είναι τα ανδροκρατούμενα στερεότυπα της κοινωνίας μας που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε τέτοια φαινόμενα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει με ταχύτερους ρυθμούς.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: