Κυριακή, 1 Μαρτίου, 2026
8.5 C
Cyprus

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ: Πώς να προστατευτείτε και τι πρέπει να ξέρετε

Με την αυξημένη δραστηριότητα των αναπνευστικών ιών, κυρίως της εποχικής γρίπης, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στο κοινό τη σημασία της πρόληψης και των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα είναι η προσωπική υγιεινή. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο διάλυμα, και προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, γιατί οι ιοί «εισβάλλουν» από εκεί.

Είναι επίσης σημαντικό να περιορίζουμε τις επαφές με άτομα που νοσούν, ειδικά αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, οι έγκυες ή όσοι ζουν σε κλειστές δομές. Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να αποφύγουμε σοβαρή νόσηση ή επιπλοκές από τη γρίπη.

Αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό ή ρινική καταρροή, μείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρησή τους, καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, και φορέστε μάσκα σε μέρη με πολύ κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό ή τις Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δεσμεύεται να ενημερώνει το κοινό για κάθε νέο επιστημονικό δεδομένο σχετικά με την εποχική γρίπη. Η προσοχή και η πρόληψη κάνουν τη διαφορά – ας προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Hot this week

ΙΡΑΝ–ΙΣΡΑΗΛ: 24ωρη ενημέρωση διεθνώς – Σταθερή η καθημερινότητα στην Κύπρο-(Live)

Η ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ βρίσκεται στο...

ΚΑΙΡΟΣ: Ανάψτε το τζάκι – Κρύο σκηνικό με ψυχρές «ανάσες» και λίγα χιόνια στα ορεινά

Χειμωνιάτικο το σκηνικό, με τον καιρό να διατηρείται κυρίως...

ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: Σενάρια πολυήμερης σύγκρουσης μετά τα πλήγματα και σε εθνικό συναγερμό η χώρα-(Βίντεο)

Για ενδεχόμενο πολυήμερης σύγκρουσης κάνουν λόγο τα διεθνή ειδησεογραφικά...

Topics

ΚΑΙΡΟΣ: Ανάψτε το τζάκι – Κρύο σκηνικό με ψυχρές «ανάσες» και λίγα χιόνια στα ορεινά

Χειμωνιάτικο το σκηνικό, με τον καιρό να διατηρείται κυρίως...

ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: Σενάρια πολυήμερης σύγκρουσης μετά τα πλήγματα και σε εθνικό συναγερμό η χώρα-(Βίντεο)

Για ενδεχόμενο πολυήμερης σύγκρουσης κάνουν λόγο τα διεθνή ειδησεογραφικά...

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΜΠΗ: Συγκεντρώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα-«Δεν έχω οξυγόνο»

Το ρολόι έδειχνε 23:22. Στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα –...

Related Articles

Popular Categories