Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2026
4.3 C
Cyprus

AYΣΤΡΙΑ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός-Πρόστιμα έως 3.600 ευρώ-Πώς θα εφαρμόζεται

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους.

Χθες η άνω Βουλή της χώρας αποφάσισε, με ψήφους 47 – 12, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εγκρίνοντας και τυπικά τον νόμο που προβλέπει ότι κάθε ενήλικος άνω των 18 που αρνείται να εμβολιασθεί, θα αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 3.600 ευρώ με την εξαίρεση για τις εγκύους και τους σοβαρά άρρωστους ανθρώπους. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τις επόμενες ημέρες, η δε εφαρμογή του παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άλλα έθνη που εξετάζουν τον ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων.

Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σε τρία στάδια:

1. Κάθε νοικοκυριό της χώρας θα ενημερωθεί ταχυδρομικώς για τον νέο νόμο έως τα μέσα Μαρτίου.

2. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αστυνομία θα ξεκινά να ελέγχει το καθεστώς  ανοσοποίησης των Αυστριακών πολιτών μέσα από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου (spot checks) και να εκδίδουν πρόστιμα 600 ευρώ, που θα φθάνουν έως τα 3.600 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

3. Στην τρίτη φάση, όσοι δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία, θα τους επιβάλλεται αυτομάτως πρόστιμο.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσον η αυστριακή κυβέρνηση θα θελήσει να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νόμου έως αυτό το επίπεδο. Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης το χρονικό διάστημα, μετά την παρέλευση του οποίου θα επιβάλλονται αυτομάτως τα πρόστιμα. «Υπάρχει μια αίσθηση ότι ολόκληρη η Ευρώπη μας παρακολουθεί», δηλώνει στον Guardian o Κλεμάνς Σουμάν (Clemens Schuhmann), δημοσιογράφος της εφημερίδας Oberösterreichische Nachrichten. Ωστόσο, η επιβολή της υποχρεωτικότητας μπορεί να συνεπάγεται τον κίνδυνο περαιτέρω διχασμού μίας κοινωνίας που έχει ήδη πολωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας. «Οσοι εμβολιαστούν λόγω της υποχρεωτικότητας, θα είναι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα», λέει ο Σουμάν. «Ο κίνδυνος είναι κάποιοι άλλοι να ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να προτιμήσουν να πάνε φυλακή παρά να κάνουν το εμβόλιο».

Πηγή:hellasjournal.com

Hot this week

ΘΟΚ: Πρεμιέρα με έντονο αποτύπωμα για την «Ανάθεση» -Ποιους είδαμε

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), η...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ 2026: Χαλασμένο ψυγείο νερού – Έλλειψη κλινών με ασθενή να μεταφέρεται στο Χειρουργικό αντί στο Παθολογικό-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα υποδομών δοκιμάζουν ασθενείς, συγγενείς και...

ΠΣΕ: Αντιπολεμική διαμαρτυρία – «Όχι στον πόλεμο» το ηχηρό μήνυμα των διαδηλωτών

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» πραγματοποιήθηκε το...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Πύραυλος χτυπά κτίριο μπροστά στα μάτια εργατών – Υπάρχει Θεός -(Βίντεο)

Σοκαριστικές στιγμές κατέγραψε βίντεο που κάνει τον γύρο των...

Topics

ΘΟΚ: Πρεμιέρα με έντονο αποτύπωμα για την «Ανάθεση» -Ποιους είδαμε

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), η...

ΠΣΕ: Αντιπολεμική διαμαρτυρία – «Όχι στον πόλεμο» το ηχηρό μήνυμα των διαδηλωτών

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» πραγματοποιήθηκε το...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Πύραυλος χτυπά κτίριο μπροστά στα μάτια εργατών – Υπάρχει Θεός -(Βίντεο)

Σοκαριστικές στιγμές κατέγραψε βίντεο που κάνει τον γύρο των...

HMS DUNCAN: Σχέδια αποστολής του στην Κύπρο – Πόσες μέρες θα χρειαστεί να έρθει στο νησί

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αντιτορπιλικού του...

ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Προληπτική η αναστολή λειτουργίας σχολείων

Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία σε περιοχές γύρω από...

Related Articles

Popular Categories