Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 2026
4.3 C
Cyprus

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Οκτώ κοινότητες συνεχίζουν τον αγώνα-Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Σε κοινό μέτωπο προχωρούν οκτώ κοινότητες της περιοχής Αχεράς, ενάντια στην προοπτική εγκατάστασης ασφαλτικού εργοστασίου, αλλά και για τη συνολική αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που – όπως καταγγέλλουν – συσσωρεύονται εδώ και χρόνια στις γειτονιές τους.

Τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίου Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Κάτω Μονής, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας, με τη στήριξη της ομάδας πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», συγκαλούν Διακοινοτική Συνέλευση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026, στις 10:30 το πρωί, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού.

Στόχος είναι όχι μόνο η ενημέρωση για τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις γύρω από την πρόταση εγκατάστασης ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή, αλλά και η ανάδειξη των διαχρονικών προβλημάτων οχληρίας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής που επηρεάζουν τις κοινότητες.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μια διαχρονική πραγματικότητα, όπου η μία επιβάρυνση προστίθεται πάνω στην άλλη. Σκόνη, βαρέα οχήματα, οχληρές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι – όπως αναφέρουν – κομμάτι της καθημερινότητάς τους εδώ και δεκαετίες.

Η Διακοινοτική Συνέλευση στοχεύει στον συντονισμό ενεργειών, στην ανταλλαγή απόψεων και στη χάραξη κοινής στρατηγικής. Οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να έχουν συλλογικό χαρακτήρα και ξεκάθαρη κατεύθυνση. Τα Κοινοτικά Συμβούλια καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον των χωριών τους.

Η ιστορία ξεκινά χρόνια πριν, όταν η κυβέρνηση προέβλεπε τη μεταφορά μονάδας παραγωγής ασφάλτου από το Δάλι‑Τσέρι στην περιοχή του Μιτσερού. Από την πρώτη στιγμή, οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Η περιοχή θεωρείται ήδη επιβαρυμένη από μεταλλεία, λατομεία, κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία, με συνεχιζόμενες καταγγελίες για σκόνη, οσμές και άλλες οχλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Να επισημανθεί, ότι το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε στις 5 Φεβρουαρίου 2026 την προσφυγή οκτώ κοινοτήτων κατά της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας για τη μετεγκατάσταση μονάδας παραγωγής ασφάλτου από την περιοχή Δαλίου σε χώρο κοντά στο Μιτσερό. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η προσφυγή των κοινοτήτων ακολούθησε την εξέταση έφεσης που είχε καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και άλλοι, κατά πρωτόδικης απόφασης που είχε ακυρώσει αρχικά την άδεια, κρίνοντας ότι η Διοίκηση είχε παραλείψει να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Το Εφετείο, τον Ιανουάριο 2025, ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στο Διοικητικό Δικαστήριο για εκδίκαση των υπόλοιπων λόγων ακύρωσης.

Στην τελευταία απόφασή του, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της Διοίκησης είναι ορθή και νόμιμη, χωρίς νομική ή πραγματική πλάνη, και ότι είναι συμβατή με τις πρόνοιες της πολιτικής για τέτοιου είδους αναπτύξεις. Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΣΚΟΥΤΕΡ: Νέοι κανόνες και όρια για ασφαλή χρήση-Τι εισηγείται το Υπουργείο

Νέες προτάσεις για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης χρήσης ηλεκτρικών...

ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ: Ο φάκελος καταγγελίας για σεξουαλική επίθεση ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη, ο φάκελος...

NISSAN ARIYA: Τεχνολογική επίδειξη από το αμιγώς ηλεκτρικό NissanAriya

Η Nissan παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο concept, γιορτάζοντας την...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές αρχές για αντιμετώπιση της κρίσης του αφθώδους πυρετού

Η Τράπεζα Κύπρου αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης...

DYNAMIC STAFFING SERVICES: Επενδύει στην Κύπρο, ενισχύοντας την πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Η Dynamic Staffing Services (DSS), διεθνώς αναγνωρισμένος πάροχος λύσεων...

Topics

ΣΚΟΥΤΕΡ: Νέοι κανόνες και όρια για ασφαλή χρήση-Τι εισηγείται το Υπουργείο

Νέες προτάσεις για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης χρήσης ηλεκτρικών...

NISSAN ARIYA: Τεχνολογική επίδειξη από το αμιγώς ηλεκτρικό NissanAriya

Η Nissan παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο concept, γιορτάζοντας την...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές αρχές για αντιμετώπιση της κρίσης του αφθώδους πυρετού

Η Τράπεζα Κύπρου αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Δέηση Παλαιοημερολογιτών σε φάρμα – Έρευνα από αρμόδιες υπηρεσίες

Ιερείς της Εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών εισήλθαν σε κτηνοτροφική μονάδα...

CITY OF DREAMS: Τίμησε τους συνεργάτες του σε μια ξεχωριστή εκδήλωση

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στους συνεργάτες του διοργάνωσε το...

Related Articles

Popular Categories