Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
10.5 C
Cyprus

AΣΠΡΟΚΡΕΜΜΟΣ: Υπερχείλισε το φράγμα-Aναμένεται να υπερχειλίσει και το φράγμα της Αγίας Μαρίνας (Βίντεο)

Υπερχείλισε τις πρωινές ώρες ο υδατοφράκτης του Ασπρόκρεμμου, ενώ αναμένεται να υπερχειλίσει και το μικρό φράγμα της Αγίας Μαρίνας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου, Χάρης Κασιουλής ανέφερε πως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ξεκίνησε η κανονική υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου που αποτελεί, όπως είπε, τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου χωρητικότητας 52.375 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Πρόκειται, ανέφερε, για ένα προοδευτικό φαινόμενο το οποίο οριστικοποιήθηκε τις πρωινές ώρες προσθέτοντας πως ξεκίνησε με τον κυματισμό που ήταν ο προπομπός της υπερχείλισης και τις πρωινές ώρες ξεκίνησε η υπερχείλιση. Αναφορικά με τις ακριβείς μετρήσεις, είπε ότι αυτές θα γίνουν λίγο αργότερα.

Βίντεο από Καιροφίλοι Κύπρου

Το νερό που συγκεντρώνει το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, πρόσθεσε ο κ. Κασιουλής προέρχεται από τον ποταμό Ξερό ενώ η υπερχείλιση του έχει γίνει μέχρι στιγμής οκτώ φορές από την ημέρα της κατασκευής του και συγκεκριμένα τα έτη 1988,1989, στις 29 Ιανουαρίου του 2004, στις 26 Ιανουαρίου του 2012, το 2013, στις 5 Μαρτίου του 2019, στις 4 Ιανουαρίου του 2020, και φέτος 9η Φεβρουαρίου του 2022.

Ανέφερε ακόμη πως το 2021 δεν υπήρξε υπερχείλιση του φράγματος. Το φράγμα του Ασπρόκρεμου χρησιμοποιείται για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης για την χαμηλή περιοχή της Πάφου από την περιοχή των Κουκλιών μέχρι και την Πέγεια.Για την δημιουργία της τεχνητής λίμνης, πρόσθεσε, κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα το οποίο ολοκληρώθηκε το 1982 και αποτελεί μέρος του αρδευτικού έργου Πάφου. Ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως στην επαρχία Πάφου ήδη έχει υπερχειλίσει το φράγμα του Πωμού συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού καθώς και το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού. Η σημερινή καλή κατάσταση, είπε, με την αποθήκευση των ποσοτήτων στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, «αποτελεί ένα καλό εργαλείο για να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τις ποσότητες του νερού κατά την περίοδο των ανομβριών που έρχονται».

Επεσήμανε επίσης πως πολύ κοντά στην υπερχείλιση είναι επίσης ένα πολύ μικρό φράγμα της Αγίας Μαρίνας, αφού η πληρότητα του είναι κοντά στο 78%. Το συγκεκριμένο φράγμα τροφοδοτείται από τις όχθες του ποταμού Ξερού και απέχει μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η χωρητικότητα του αγγίζει λίγο παραπάνω από τα εξήντα ένα κυβικά μέτρα νερού.Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Κασιουλής, σε έναν επίσης βροχερό Φεβρουάριο έτσι ώστε να έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την υπερχείλιση και του υδατοφράκτη της Καναβιού. Σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουμε υπερβεί τα αποθέματα, σημείωσε. Η προσπάθεια όλων μας, είπε, «είναι να διαχειριζόμαστε τις ποσότητες τις οποίες κατά τις βρόχινες περιόδους έχουμε τη χαρά να αποθηκεύουμε στα φράγματα μας», έτσι ώστε, όπως πρόσθεσε, «να μπορούμε τις άνομβρες χρονιές, οι οποίες θα έρθουν δυστυχώς, να διαχειριστούμε ποσότητες για να μπορούμε να παρέχουμε ποσότητες νερού και για ύδρευση και για άρδευση με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο».

Hot this week

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Mόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος μόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

Topics

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου

Η ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου μπαίνει σε...

ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση – Κλειστά τα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε το κλείσιμο των...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων ανά επαρχία

Ξεκίνησε πριν από λίγο (4.30) η παγκύπρια δοκιμαστική αποστολή...

Related Articles

Popular Categories