Την συγκλονιστική ιστορία του Χένρι από την Νιγηρία αποκαλύπτει με ανάρτηση της, η γνωστή ιατρός, Έλενα Χαπέσιη δείχνοντας μια άλλη πλευρά από τα άτομα που μένουν στο κέντρο μεταναστών στην Πουρναρά. Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι η καταγωγή που καθενός από εμάς δεν σημαίνει τίποτε, φτάνει να θέλουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας.
«Ο Χένρι είναι από την Νιγηρία, σπουδασμένος Χημικός, μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Τα γερμανικά τα έμαθε για να πάει να δουλέψει Ολλανδία, αλλά απορρίφθηκε η αίτηση του και κατέληξε παράτυπα όπως πολλοί άλλοι Αφρικανοί στην Κύπρο, στο κέντρο μεταναστών Πουρνάρα. Μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε προ μηνός στον εξωτερικό χώρο και επεκτάθηκε στα καταλύματα, κάηκε ενώ κοιμόταν μαζί με άλλους δύο συγκατοίκους του.
Από τους τρεις εγκαυματίες, ο ένας ήταν πολύ σοβαρά και παραμένει νοσηλευμένος, ενώ ο Χένρι και ο Στάνλεϊ πήραν εξιτήριο και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες όπου τους περιέθαλπα. Ο Χένρι ήταν πάντα πολύ ήσυχος, ώριμος και ευγενικός . Κάθε δεύτερη μέρα που του άλλαζα τις πληγές με χαιρετούσε λέγοντάς μου «Πώς είσαι σήμερα ιατρέ;» «Doctor, how are you today;». Προλάβαινε και με ρωτούσε αυτός εμένα πώς τα πάω, αντί εγώ αυτόν! Που αυτός ως ασθενής είχε σημασία.
«Η μάνα μου μόλις έμαθε ότι έπαθα εγκαύματα σε όλο το σώμα και στο πρόσωπο μου είπε -‘έλα γιε μου αμέσως πίσω στο σπίτι μας να είσαι μαζί μας’ . Εγώ όμως δεν μπορώ να πάω, ήρθα και δεν κατάφερα τίποτα, δεν έβγαλα τίποτα λεφτά να τους στείλω, απέτυχα !».
Δεν γνωρίζω τον τρόπο να διαχειριστεί η Κύπρος τόσους πολλούς μετανάστες. Μιλώ μαζί τους, τους εξηγώ, δεν είμαστε κακοί άνθρωποι οι Κύπριοι, είμαστε πολύ μικρό νησί, με πολύ μικρό πληθυσμό, μοιρασμένο στα δύο, και υπό κατοχή, και εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας. Δεν είμαστε η μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα με την μεγάλη βαριά βιομηχανία. Δεν υπάρχουν δουλειές εδώ ούτε για τους Κυπρίους πια. Αυτοί έχουν έρθει όμως ήδη εδώ, κάνεις δεν τους τα είπε αυτά πριν να έρθουν. Αν υπήρχε κάποιος τρόπος να ενημερωθούν για αυτά από τις χώρες τους τότε δεν θα έρχονταν εδώ. Ίσως αυτή να είναι η λύση. Ο Χένρι εγκρίθηκε και έχει τώρα τα χαρτιά του και νόμιμα μπορεί να εργαστεί στην Κύπρο. Εάν κάποιος μπορεί να του προσφέρει εργασία, εάν κάποιος χρειάζεται υπάλληλο, θα τον φέρω σε επικοινωνία.
Υγ: Αντίο Λίμνες.
Ευχαριστώ για όσα έμαθε η ψυχή μου εκεί, για να γίνει καλύτερη.
Δρ Έλενα Χαπέσιη».