Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η προγραμματισμένη διοργάνωση του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Nexus, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2026 στο Κάστρο της Κερύνειας, με τη συμμετοχή της σερβικής εταιρείας EXIT Festival.
Την ακύρωση της εκδήλωσης ζητά ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση. Ο κ. Φουρλάς, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας, απέστειλε επιστολή προς τον Σέρβο Πρόεδρο, καλώντας τη σερβική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι η Κερύνεια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το Κάστρο της πόλης αποτελεί χώρο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.
Όπως επισημαίνει, η πραγματοποίηση μιας μεγάλης μουσικής διοργάνωσης σε κατεχόμενο μνημείο, σε συνεργασία με τις παράνομες δομές στα κατεχόμενα, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, καθώς, κατά την άποψή του, μπορεί να συμβάλει στην έμμεση νομιμοποίηση και κανονικοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Ο Ευρωβουλευτής ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τάσσεται απέναντι στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Το ζήτημα, όπως αναφέρει, είναι η χρήση του πολιτισμού με τρόπο που ενδέχεται να ενισχύσει ή να προσδώσει νομιμοποίηση στις αποσχιστικές δομές.

Παράλληλα, ο Λουκάς Φουρλάς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σερβία, με στόχο τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων και την αξιοποίηση των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας με τις σερβικές αρχές. Για τον ίδιο, η υπόθεση ξεπερνά τα όρια μιας μουσικής διοργάνωσης, καθώς συνδέεται με ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ευρωβουλευτής καλεί τη Σερβία να διασφαλίσει ότι καμία σερβική εταιρεία ή οργανισμός δεν θα εμπλακεί σε ενέργειες που θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να προσδώσουν υπόσταση στις παράνομες δομές της κατοχής. Το θέμα παραμένει ανοικτό, με τον κ. Φουρλά να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τις αρμόδιες κυπριακές και σερβικές αρχές, επιδιώκοντας την ακύρωση της διοργάνωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

