Σε ύφεση βρίσκεται το μεγάλο πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Χαλκιδική, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και δραματικές επιχειρήσεις εκκένωσης στη Σίβηρη και τη Φούρκα. Η φωτιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση, εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της μεγάλης ξηρασίας, φτάνοντας μέχρι κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και δασικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Από την πτώση προκλήθηκαν σπινθήρες, οι οποίοι φαίνεται να έπεσαν στη γύρω ξερή βλάστηση, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η συγκεκριμένη εκδοχή εξετάζεται, ενώ μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό ή από αναμμένο τσιγάρο.

Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα δύσκολη όταν οι φλόγες πλησίασαν κατοικημένες περιοχές και παραλιακά σημεία. Οι Αρχές προχώρησαν σε διαδοχικές προειδοποιήσεις μέσω του 112, ζητώντας από κατοίκους και επισκέπτες να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες περιοχές.Η εικόνα στην περιοχή ήταν δραματική, με κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείπουν τις παραλίες, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έδιναν μάχη για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

Περισσότερα από 400 άτομα χρειάστηκε να απομακρυνθούν δια θαλάσσης από τις παραλίες της Σίβηρης και της Φούρκας, σε μια μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο σημείο επιχειρούν 155 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 57 πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρος επιχειρούν εννέα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των εναέριων μέσων. Σημαντική είναι και η συνδρομή των υδροφόρων των δήμων, μηχανημάτων έργου, εθελοντών πυροσβεστών και ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης Ευρωπαίοι πυροσβέστες, ενώ ομάδες ενίσχυσης από τη Μολδαβία βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν από την πρώτη στιγμή.
Παρά το γεγονός ότι το κύριο μέτωπο παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν φόβους για αναζωπυρώσεις.
Η δύσκολη επιχείρηση είχε και τραυματισμούς πυροσβεστών. Πυροσβέστης, την ώρα που επιχειρούσε να ανεβεί σε σπίτι,έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τη σκεπή του σπιτιού. Ο πυροσβέστης υπέστη κάκωση στο κάτω άκρο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και η απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, καταγράφηκε και δεύτερος τραυματισμός πυροσβέστη, ο οποίος υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο χέρι.

Η περιοχή βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου επιπέδου 3, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν τόσο στο έδαφος όσο και από αέρος, με βασικό στόχο να περιορίσουν πλήρως τα ενεργά μέτωπα και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πολιτών που είτε έχασαν τις κατοικίες τους είτε χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους.
Η μάχη στη Χαλκιδική δεν έχει τελειώσει. Παρότι η εικόνα είναι πλέον σαφώς καλύτερη, οι δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους, καθώς σε τέτοιες συνθήκες μια μικρή αναζωπύρωση μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει ξανά την κατάσταση σε πύρινο εφιάλτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


