ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ: Το δυνατό μήνυμά της στη νέα γενιά – Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα

Λίγους μήνες πριν συμπληρώσει ένα αιώνα ζωής η γνωστή βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο.

Η σπουδαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών στο Παρίσι. Αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στην ανάδειξη της σημασίας της για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Με την πορεία της κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά και να γράψει ιστορία, το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην 700χρονη ιστορία του Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καταρρίπτοντας στερεότυπα και ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες γενιές.

«Σταματήστε να λέτε “καλή επιτυχία” στα παιδιά σας. Πείτε τους “καλή ευτυχία”.»

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από νωρίς έδειξε το πάθος της για την έρευνα. Το 1953 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου η καριέρα της απογειώθηκε. Εντάχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), έγινε διευθύντρια σπουδών και στη συνέχεια καθηγήτρια στη Σορβόννη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση των βυζαντινών σπουδών.

«Στα 90 περπατώ, στα 100 θα φτάσω και μόνο τότε θα σκεφτώ αν πρέπει να γεράσω.»

Παράλληλα, υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF, ενώ διετέλεσε πρόεδρος σημαντικών πολιτιστικών και επιστημονικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Georges Pompidou, αποδεικνύοντας ότι η επιρροή της ξεπερνούσε τα όρια της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μελέτες όπως «Το Βυζάντιο και η θάλασσα», «Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και «Γιατί το Βυζάντιο» αποτέλεσαν βασικά σημεία αναφοράς για ιστορικούς και ερευνητές διεθνώς.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ τιμήθηκε από κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ υπήρξε μέλος και επίτιμη διδάκτωρ πολλών ακαδημιών και ιδρυμάτων. Έλαβε επίσης σημαντικά παράσημα από τη Γαλλία και άλλες χώρες για την προσφορά της στις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Η συμβολή της δεν περιορίστηκε μόνο στην επιστήμη. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο και ερμηνεύτηκαν από τον Γιώργος Νταλάρας, αποδεικνύοντας την πολυδιάστατη προσωπικότητά της και τη βαθιά της σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

YARIS CROSS: Ανανεώνεται και συνεχίζει την κυριαρχία του στην κατηγορία B-SUV

Η Toyota προχωρά σε μια ουσιαστική ανανέωση του Toyota...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αποθήκες Παπαδάκη

Rehearsals in placemaking  Εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα μας για το 2026...

Ανακοίνωση Αναβολής Πορείας Χριστοδούλας 2026

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνουν...

ΤΗE ART OF INVESTMENT OPPORTUNITIES:Μια εξαιρετική τουριστική επένδυση στην παραλία των Σοφτάδων

Η περιοχή των Σοφτάδων στη Λάρνακα αποκτά μία από...

PAYABL: Λανσάρει το Click to Pay με τη Visa για καλύτερο checkout

Η payabl., κορυφαίος πάροχος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, ανακοινώνει...

Topics

YARIS CROSS: Ανανεώνεται και συνεχίζει την κυριαρχία του στην κατηγορία B-SUV

Η Toyota προχωρά σε μια ουσιαστική ανανέωση του Toyota...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αποθήκες Παπαδάκη

Rehearsals in placemaking  Εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα μας για το 2026...

Ανακοίνωση Αναβολής Πορείας Χριστοδούλας 2026

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνουν...

PAYABL: Λανσάρει το Click to Pay με τη Visa για καλύτερο checkout

Η payabl., κορυφαίος πάροχος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, ανακοινώνει...

STARBUCKS: Παρουσιάζει τη νέα σειρά Protein Beverages και το Protein Cold Foam add‑on

Η Starbucks επεκτείνει την εμπειρία του καφέ, παρουσιάζοντας τη...

ΑΛΑΜΠΡΑ: Τα 3 καλύτερα χαλλούμια στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν τη σφραγίδα της

Τρία χαλλούμια παραγωγής της Γαλακτοβιομηχανίας ΑΛΑΜΠΡΑ κατέλαβαν τις τρεις...

Related Articles

Popular Categories