24.2 C
Nicosia
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΓΙΟΥΛΑ ΠΙΤΣΙΑΛΗ: «H φιλανθρωπία δεν πρέπει να στοχοποιεί τα παιδιά με αναπηρία»-Ζητά...

ΓΙΟΥΛΑ ΠΙΤΣΙΑΛΗ: «H φιλανθρωπία δεν πρέπει να στοχοποιεί τα παιδιά με αναπηρία»-Ζητά εκ νέου κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου

-

Για άλλη μία φορά, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης για την εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, αναδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και την αντιμετώπισή τους στα σχολεία μας. Το θέμα σχετίζεται με τη διεξαγωγή του «Ραδιομαραθωνίου» και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο φιλανθρωπίας, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση σε πολλούς μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, απευθύνθηκε ξανά προς το Υπουργείο Παιδείας με την παράκληση να κρατηθούν οι φιλανθρωπικές δράσεις μακριά από τα σχολεία, ιδίως όταν αυτές επικεντρώνονται στην αναπηρία των παιδιών. Όπως επισημαίνει η Γιούλα Πιτσιάλη, η αναπηρία δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την ανάγκη για φιλανθρωπία, αλλά με τον αγώνα για ισότιμη πρόσβαση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σε μια σύγχρονη κοινωνία, τα παιδιά με αναπηρία δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζονται με οίκτο ή ως «ανήμπορα». Δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν τα δικαιώματά τους. Η αξιοπρέπεια τους πρέπει να διαφυλάσσεται και να μην στοχοποιούνται μέσω δράσεων που, αν και φαινομενικά αθώες, αναπαράγουν λανθασμένες αντιλήψεις».

Πέρσι το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο, ζητώντας από τους μαθητές να συμμετάσχουν στον «Ραδιομαραθώνιο» μέσω χρηματικών συνεισφορών. Μετά από παράπονα που υπέβαλε η οργάνωση και άλλοι γονείς, η απάντηση του Υπουργείου ανέφερε πως οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος της αυτονομίας των σχολικών μονάδων και στοχεύουν στην προαγωγή του εθελοντισμού.

Η αξιοπρέπεια των παιδιών με αναπηρία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις αποφάσεις κάθε σχολείου.

Η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» μαζί με άλλες οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τη θέση του και να διασφαλίσει ότι οι μαθητές με αναπηρίες δεν θα στοχοποιούνται στο πλαίσιο τέτοιων δράσεων. Τα παιδιά αυτά έχουν δικαίωμα στην ισότιμη εκπαίδευση, η οποία ακόμη αποτελεί ζητούμενο. Το κράτος πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των παιδιών, και όχι να τα εκθέτει σε πρακτικές που τροφοδοτούν στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Η Γιούλα Πιτσιάλη ζητά από το Υπουργείο να σεβαστεί την επιθυμία των παιδιών και των οικογενειών τους, να αποσυνδέσει τη φιλανθρωπία από την αναπηρία και να επικεντρωθεί στην προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία μας.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην επιστολή που στάλθηκε πέρσι από την «Αγκαλιά Ελπίδας»

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: