27.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ποιες εργασίες πρέπει να τερματιστούν σήμερα-Αυστηρές προειδοποιήσεις -Ποιες είναι οι...

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ποιες εργασίες πρέπει να τερματιστούν σήμερα-Αυστηρές προειδοποιήσεις -Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες

-

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνη για όλους, ωστόσο ορισμένες ομάδες πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο καύσωνα. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσε ανακοίνωση για την εξαιρετική ψηλή θερμοκρασία σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαιτείται η διακοπή συγκεκριμένων υπαίθριων εργασιών μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, όταν η προειδοποίηση είναι σε ισχύ. Όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες θα πρέπει να διακόπτονται κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης τις εργασίες μεταφοράς και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και συσκευών προσωπικής κινητικότητας (π.χ. scooters, e-scooters). Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μεταφορά ή παράδοση προϊόντων, φαγητού, αλληλογραφίας και άλλων δραστηριοτήτων.

Η προειδοποίηση για πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορούν τις περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, καθώς και τις ψηλότερες ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα.

Για τις περιπτώσεις ελαφριών εργασιών και για περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να μετρούν τις παραμέτρους θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας. Βάσει των επικρατουσών συνθηκών, πρέπει να προσαρμόζουν τις εργασίες τους, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα όπως συχνά διαλείμματα, οργάνωση σκιερών ή κλιματιζόμενων χώρων, εναλλαγή εργαζομένων, και παροχή δροσερού πόσιμου νερού.

Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο.

Διαμόρφωση σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων όπου είναι δυνατόν.

Αποφυγή επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).

Χορήγηση και χρήση από τους εργαζόμενους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής και ελαφριάς, χαλαρής ένδυσης από βαμβάκι.

Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων γευμάτων, ζαχαρούχων τροφίμων, αλκοολούχων ή καφεϊνούχων ποτών.

Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι ύψιστης σημασίας και η τήρηση των οδηγιών αυτών είναι απαραίτητη για την αποφυγή κινδύνων από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες.


Η προστασία των ευάλωτων ομάδων απαιτεί ειδική μέριμνα και πρόληψη, όπως η παροχή κλιματιζόμενων χώρων, επαρκής ενυδάτωση, και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Ηλικιωμένοι: Οι άνω των 65 ετών είναι πιο ευάλωτοι λόγω της μειωμένης ικανότητας του οργανισμού τους να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Βρέφη και μικρά παιδιά: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους μηχανισμούς ρύθμισης της θερμοκρασίας τους και εξαρτώνται από τους ενήλικες για την προστασία τους.

Άτομα με χρόνια νοσήματα: Ειδικά όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, διαβήτη ή άλλες χρόνιες ασθένειες, μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες.

Άτομα με ψυχικές ασθένειες: Ορισμένα ψυχιατρικά νοσήματα και τα φάρμακα που χορηγούνται για αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Άτομα που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί την ισορροπία υγρών.

Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους: Εργαζόμενοι σε υπαίθριες δραστηριότητες και αθλητές είναι πιο εκτεθειμένοι στον ήλιο και στη ζέστη, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης.

Άστεγοι ή άτομα χωρίς πρόσβαση σε κλιματισμό: Οι άστεγοι και όσοι ζουν σε σπίτια χωρίς κλιματισμό είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον καύσωνα.

Έγκυες γυναίκες: Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση και στις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΥΠΡΟΣ: Ψηλή θερμοκρασία – Βροχές αναμένονται από την Παρασκευή

Η θερμοκρασία συνεχίζει να παραμένει υψηλή, με το θερμόμετρο να φτάνει σήμερα πάνω από τους 30°C σε πολλές περιοχές. Ωστόσο το μεσημέρι και...