Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2026
12.7 C
Cyprus

1Η ΜΑΡΤΙΟΥ: Γιατί φοράμε στον καρπό του χεριού μας βραχιολάκι-Η Χριστιανική Εκκλησία θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό

Πρώτη Μαρτίου σήμερα και οι περισσότεροι θα φορέσουν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή.

Πρόκειται για τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά», ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Οπως γράφει και το sansimera.gr το έθιμο πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητήσουν μία τριανταφυλλιά και να τον κρεμάσουν σε κάποιο από τα κλαδιά της, έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα! Στην συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, κάνουν και πάλι κάθε άνοιξη την εμφάνισή τους και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.

Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.


Hot this week

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Kαι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν φρεγάτες στην Κύπρο

Ενισχύεται η παρουσία ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων γύρω από την...

M&S: Πολυετής συνεργασία με την ομάδα Atlassian Williams Racing για τη σεζόν Formula One 2026

Τα M&S (M&S) ανακοινώνουν πολυετή συνεργασία με την Atlassian...

EUROBANK: Χαράζει τον χρηματοοικονομικό διάδρομο Ινδίας-Κύπρου-Ευρώπης

Δυναμική παρουσία στο India–Cyprus Summit 2026, ενισχύοντας τη διασύνδεση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ : Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο κοντά στο Μαρί – Στο νοσοκομείο ο οδηγός

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον...

Topics

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Kαι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν φρεγάτες στην Κύπρο

Ενισχύεται η παρουσία ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων γύρω από την...

M&S: Πολυετής συνεργασία με την ομάδα Atlassian Williams Racing για τη σεζόν Formula One 2026

Τα M&S (M&S) ανακοινώνουν πολυετή συνεργασία με την Atlassian...

EUROBANK: Χαράζει τον χρηματοοικονομικό διάδρομο Ινδίας-Κύπρου-Ευρώπης

Δυναμική παρουσία στο India–Cyprus Summit 2026, ενισχύοντας τη διασύνδεση...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ: Συναγερμού στις Βρετανικές Βάσεις… στη μέση της νύχτας

Συναγερμός έχει σημάνει πριν λίγη ώρα στο Ακρωτήρι, με...

Related Articles

Popular Categories