Ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζουν περίπου οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι ως το 2100 – και είναι τρομακτικό.
Έρευνα αποκάλυψε ότι, ενώ αυτό αποτελεί πλέον τη νέα κανονικότητα, πολλοί δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει κατάλληλο χώρο εργασίας στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να εργάζονται από τον καναπέ τους ή ακόμη και από το κρεβάτι τους. Η Άννα δημιουργήθηκε από ερευνητές του Furniture at Work για να μας δείξει πώς κινδυνεύουμε να μοιάζουμε μέχρι το 2100- και σίγουρα δεν είναι στα καλύτερά της. Έχει καμπούρα, φαρδιά λεκάνη, κόκκινα πρησμένα μάτια και τα αγκυλωμένα δάχτυλα των χεριών της μοιάζουν με αρπακτικού.
Η Άννα δημιουργήθηκε μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Λιντς, η οποία διαπίστωσε ότι το 1/3 των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτουν ειδικό χώρο εργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.
«Η Άννα παρουσιάζει τις επιπτώσεις στο σώμα λόγω της συνεχούς χρήσης της τεχνολογίας, της έκθεσης στην οθόνη και της κακής στάσης του σώματος, καθώς και πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί η Furniture at Work. Η Άννα έχει αποκτήσει μια καμπουριασμένη πλάτη επειδή εργάζεται από το κρεβάτι της, ενώ τα μάτια της είναι κόκκινα κοιτάζοντας μια οθόνη όλη μέρα. Επίσης, έχει πάρει κιλά και έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή δεν αναπνέει καθαρό αέρα και δεν ασκείται.
Ειδικοί συμβουλεύουν όσους εργάζονται από το σπίτι να εφαρμόζουν κάποια μέτρα για να διατηρούν την υγεία τους και να αποφύγουν να γίνουν σαν την Άννα. «Όσοι δουλεύουν με τηλεργασία θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να τεντώνουν και να κινούν το σώμα τους προκειμένου να αποφύγουν τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα», τονίζει ο Μπράιν Κλαρκ, ιδρυτής της United Medical Education.
Συμβουλεύει επίσης να δημιουργούν έναν κατάλληλο χώρο εργασίας που θα χρησιμοποιούν όταν δουλεύουν από το σπίτι. «Η διαμόρφωση συγκεκριμένου χώρου εργασίας με εργονομικά έπιπλα είναι εξίσου σημαντική για να υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου», προσθέτει.
Πηγή: Lifo