fbpx
27.7 C
Nicosia
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ: «Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ...»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ: «Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ…»

-

Ο κάθε ένας από εμάς, στην δύσκολη εποχή που ζούμε ψάχνει να βρει την δική του «Εβόρα» για να μας δώσει την ώθηση να πάμε παρακάτω. Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας θεωρεί ότι ο έρωτας δεν έχει εποχές και χρόνο…είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση. Στην αποκλειστική συνέντευξή του, στο coffeevibesmagazine, ο συγγραφέας μιλά για τη καθημερινότητα του, το θάνατο του πατέρα του από Covid-19, τον έρωτα αλλά και το νέο του βιβλίο.

Ένας από τους νεαρότερους συγγραφείς της εποχής μας, είναι και ο Κώστας Κρομμύδας ο οποίος πρόσφατα έχασε τον πολυαγαπημένο του πατέρα λόγω του κορονοϊου. Ο ίδιος νοιώθει ότι πάντα θα υπάρχει κάτι που νομίζεις πώς θα μπορούσες να κάνεις και δεν το έκανες, όμως θεωρεί ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα, απλά ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να εμπιστεύεται και μην ακούει τους μη ειδικούς. Ερέθισμα για να ξεκινήσει τη συγγραφή των βιβλίων του ήταν η γέννηση της κόρης του, με το πρώτο του βιβλίο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με». Στην πορεία ακολούθησε την συγγραφή συνεχίζοντας να δημιουργεί και να εκπλήσσει τους αναγνώστες του.

Θεωρείται ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή γίνεται στην πορεία;

Το ταλέντο της συγγραφής σαφέστατα καλλιεργείται και μπορεί να μεταμορφώσει έναν επίδοξο συγγραφέα. Ωστόσο, το ταλέντο δεν κατασκευάζεται έτσι, από την μία μέρα στην άλλη. Δεν γίνεται να ξυπνήσει κάποιος μια μέρα και να πει Σήμερα θα γράψω, ενώ δεν είχε ποτέ κάποιο άλλο αντίστοιχο ερέθισμα μέχρι τότε. Είναι, αν μη τι άλλο, κάτι έμφυτο. Από την άλλη, το πόσο θα δουλέψει κάποιος πάνω στο ταλέντο του, είναι αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.

«Η έμπνευση για μένα έρχεται παντελώς ουρανοκατέβατη. Μπορεί και εκεί που τρώω ή εκεί που οδηγώ»

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Η αφορμή γεννήθηκε μαζί με την γέννηση της κόρης μου. Ενώ έγραφα από πολύ μικρός, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να εκδώσω κάτι. Έτσι έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, το «Μπαμπά, μεγάλωσέ με», το οποίο επανεκδίδεται με νέα επιμέλεια μέσα στον Ιανουάριο που μας έρχεται. Έπειτα ήρθαν ένα- ένα τα μυθιστορήματά μου κι έτσι συνεχίζει ακόμα πολύ δημιουργικά η ζωή μου.

Διαβάζοντας το βιβλίο σας «Εβόρα» διαπίστωσα ότι η φαντασία ξεπέρασε την πραγματικότητα, κάτι που μου άφησε μια γλυκιά μελαγχολία στο τέλος…

Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό μιας και πέτυχα έναν από τους στόχους. Κοιτάξτε, όταν παροτρύνω τους αναγνώστες να βρουν την δική τους Εβόρα, εννοώ αυτό ακριβώς. Να βρουν αυτό το μέρος το οποίο θα τους κάνει να νιώθουν τόσο ιδιαίτερα και μοναδικά, όσο κανένα άλλο μέρος στον πλανήτη. Όπως αυτό θα μπορούσε να είναι απλά και μια μόνο στιγμή μέσα στη μέρα. Μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας και πληρότητας. Η γλυκιά μελαγχολία που λέτε προήλθε από κάτι άλλο, και αυτή είναι η έκπληξη της ιστορίας…

Φαντάζομαι δεν είναι  βιώματα που έζησε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο η πρωταγωνίστρια του βιβλίου σας…

Όχι. Ο τρόπος ζωής της δεν σας κρύβω ότι περιέχει πολλά κοινά στοιχεία με τον τρόπο που μεγάλωσα ο ίδιος ως παιδί αλλά και περισσότερο όσα θα ήθελα να βιώσω μεγαλώνοντας. Από μικρός είχα μια ιδιαίτερη αγάπη προς την φύση. Την φρόντιζα και την φροντίζω και αυτή μου το ανταποδίδει συνεχώς. Δεν φωτογραφίζει, όμως, κάποιο υπαρκτό πρόσωπο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή των βιβλίων σας;

Η πρόκληση είναι σχεδόν συνώνυμο της έμπνευσης για μένα. Για παράδειγμα μεγάλη πρόκληση ήταν και η ιστορία του επόμενου μυθιστορήματός μου, το οποίο είναι βασισμένο κατά 80% στην ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η πρώτη φορά που γράφω βιβλίο τόσο κοντά στα αληθινά γεγονότα.

Θεωρείται ότι στην εποχή μας μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος έρωτας;

Ο έρωτας δεν έχει εποχές και χρόνο… είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση.

Λάτρης της φύσης είναι ο Κώστας Κρομμύδας

Λόγω της πανδημίας δημιουργήσατε το πρώτο διαδικτυακό Master Class. Τι ακριβώς είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Το masterclass απευθύνεται σε όσους αγαπούν το διάβασμα, σ’ όσους γράφουν, σε όσους έχουν γράψει αλλά και σε όσους αναζητούν τρόπους να προωθήσουν την δουλειά τους, από την ανεύρεση εκδότη μέχρι τη δημιουργία του personal brad στα social media ή όπου αλλού μπορεί να εμφανιστεί ένας συγγραφέας. Είναι μια σειρά μαθημάτων σε μορφή βίντεο που θα απευθύνονται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Γενικότερα σε αυτά τα βίντεο, που είναι ήδη διαθέσιμα, προσπαθώ με απλά λόγια να λύσω κάποιες απορίες σε όλους αυτούς, εξηγώντας πώς δημιουργείται ένα βιβλίο και το πώς μπορεί αυτό να γίνει μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Η αναζήτηση εκδότη είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός, αλλά και σε αυτό το κομμάτι νομίζω πως δίνω κάποιες λύσεις. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί εύκολα να δηλώσει συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο. https://itravelpoetry-s-master-class.teachable.com/p/master-class?fbclid=IwAR3CsDtoqB7OkbGNIadEXbUwfQg3HCzG5532BwkICoB89vEAnZ_zIKf4HlQ

Με την πάροδο του χρόνου και λόγω  της κατάστασης πιστεύετε ότι το βιβλίο θα κρατήσει στην τωρινή του μορφή ή όλοι θα επιλέγουν να διαβάσουν κάποιο βιβλίο μόνο από το διαδίκτυο;

Η αίσθηση του χαρτιού, η μυρωδιά και ο ήχος των σελίδων ενώ γυρίζουν, είναι χαρακτηριστικά που πάντα θα αποζητούν οι αναγνώστες και δεν συγκρίνονται καν με την ψυχρότητα των e-books. Είμαστε πολλοί οι κλασικοί σε αυτό το θέμα για να καταφέρει να μας εξαλείψει ένας ιός. Πάραυτα για κάποιους η ανάγνωση των βιβλίων με ηλεκτρονικά μέσα αποτελεί μια ευκολία και οφείλω να το σεβαστώ.

«Σε αυτή την φάση ολοκληρώνω το επόμενο βιβλίο μου με τίτλο «Ακάκιε», που όπως είπα πιο πάνω είναι βασισμένο στην ζωή ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου»

Συνήθως από τι εμπνεύστε για να γράψετε ένα βιβλίο;

Η έμπνευση για μένα έρχεται παντελώς ουρανοκατέβατη. Μπορεί και εκεί που τρώω ή εκεί που οδηγώ. Δεν σταματώ να σκέφτομαι και κυρίως παρατηρώ και αποθηκεύω εικόνες και γεγονότα στο μυαλό μου. Όταν τα χρειαστώ, σκαλίζω την μνήμη, τα συνδέω μεταξύ τους, αυτοσχεδιάζω και στην στιγμή, και γράφω. Η έμπνευση δεν έρχεται αν κάτσεις στον καναπέ του σπιτιού και την περιμένεις σαν τον προσκεκλημένο επισκέπτη σου. Τα ταξίδια μου, επίσης, αποτελούν μεγάλη εστία έμπνευσης.

Πρόσφατα ο χαμός του αγαπημένου σας πατέρα, σας συγκλόνισε, θεωρείτε ότι έπρεπε να είχατε κάνει κάτι περισσότερο για εκείνον και δεν το κάνατε την ώρα που έπρεπε;

Δυστυχώς στην περίπτωση του πατέρα μου δεν γινόταν κάτι άλλο. Καθαρά λόγω ηλικίας ήταν αδύνατο ο οργανισμός του να αντέξει τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Πάντα όμως θα υπάρχει κάτι που νομίζεις πως θα μπορούσες να κάνεις και δεν το έκανες…

Τι είναι αυτό πιστεύετε που ωθεί τους ανθρώπους να μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να ζουν σε ένα γυάλινο κόσμο;

Η εμπιστοσύνη σε λάθος ανθρώπους. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να εμπιστεύεται και να ακούει τους μη ειδικούς. Σκεφτείτε να έδινε κάποιος σε μένα τον έλεγχο ενός αεροσκάφους. Δεν θα μιλάγαμε για σίγουρη τραγωδία;

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μας σε κάποια στιγμή, ποιο είναι θεωρείτε το πιο απαισιόδοξο μήνυμα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, γιατί απλά δεν γίνεται αλλιώς. Η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις και θα γίνει και τώρα. Απλά πρέπει να προσέχουμε, πολύ! Φοβάμαι όμως πως τα χειρότερα σε σχέση με την πανδημία στη χώρα μας είναι μπροστά μας.

Υπάρχει ένα βιβλίο σας που αγαπάτε λίγο περισσότερο από τα άλλα;

Αυτή η ερώτηση πάντα με δυσκολεύει. Ίσως κάθε φορά λίγο περισσότερο το τελευταίο αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, νομίζω.

Αυτό το διάστημα γράφετε κάποιο βιβλίο το οποίο μπορείτε να μας αποκαλύψετε περισσότερο για αυτό;

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνω το επόμενο βιβλίο μου με τίτλο «Ακάκιε», που όπως είπα πιο πάνω είναι βασισμένο στην ζωή ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Λευτέρης Μαντζίκας, πρώην διευθύνων σύμβουλος μεγάλης, ελληνικής βιοτεχνίας ζυμαρικών. Το βιβλίο μου αφηγείται τη ζωή του πιάνοντας το νήμα τής ζωής του από τη γέννηση του μέχρι το τέλος.

Ποια είναι τα επόμενα σας όνειρα όσο αφορά την συγγραφή;

Συνεχίζω να γράφω, να έχω επαφή με τους αναγνώστες μου περιμένοντας με χαρά το άνοιγμα των δια ζώσης παρουσιάσεων, παραδίδω μαθήματα δημιουργικής γραφής, παρακολουθώ την αγορά, και ό,τι άλλο προκύψει σχετικά με την συγγραφή θα το αξιολογήσω και θα πράξω.

Σε πόσο διάστημα μπορείτε να γράψετε ένα μυθιστόρημα;

Δεν υπάρχει όριο και δεν έχω βάλει στάνταρ στον εαυτό μου. Μέχρι στιγμής, όμως, εκδίδεται ένα βιβλίο μου κάθε χρόνο.

Αρκετοί καλλιτέχνες εμπνέονται καλύτερα μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου για να αποδώσουν καλύτερα το έργο τους. Ποιος είναι ο δικός σας μήνας δημιουργίας;

Ο Νοέμβριος…

Θεωρείτε ότι τελικά όλοι μπορούν να γίνουν συγγραφείς εάν διαθέτουν τις κατάλληλες ευαισθησίες και γνώσεις;

Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Η συγγραφή απαιτεί πειθαρχία και πολλή δουλειά για να καταλήξει να είναι κερδοφόρο επάγγελμα. Συγγράφω δεν σημαίνει απλά αποτυπώνω κάποια λόγια στο χαρτί. Από την άλλη μία πολύ δυνατή ιστορία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα και ένα εξαιρετικό βιβλίο στην αγορά.

Πόσο εύκολο είναι η συνύπαρξη δύο συγγραφέων μέσα στο ίδιο σπίτι;

Μην μου πείτε ότι φαντάζεστε μια οικογένεια διανοούμενων που καθόμαστε όλη μέρα δίπλα από το τζάκι με ένα τσάι και να γράφουμε; Χαχα.. Είμαστε μια φυσιολογική οικογένεια. Το ότι τα επαγγέλματά μας, μιας και η γυναίκα μου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έχουν κοινό παρονομαστή μας δίνει, ίσως, την ευκαιρία να έχουμε επιπλέον ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αφορούν την συγγραφή.

Με το καλό του φίλο Θανάση Ευθυμιάδη και την σύζυγό του επίσης συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλο;

Σαφέστατα. Ανταλλάσσουμε απόψεις αν και, να ξέρετε, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβουλέψεις σωστά μία συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Ποιο άτομο είναι αυτό που διαβάζει τα μυθιστορήματα σας πριν ακόμη εκδοθούν;

Υπάρχει μία ομάδα ατόμων που εμπιστεύομαι και έχουν την τύχη να διαβάζουν πρώτοι αυτά που γράφω. Είναι ευλογία να έχεις καλούς συνεργάτες.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΟΜΜΥΔΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, “Μπαμπά μεγάλωσε με.”

Τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, “Η Ζωή που Έλειπε” (αγγλική έκδοση Cave of Silence).

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο “Ογκρέσα”.

Ακολούθησε το μυθιστόρημα “Μη με λησμόνει” τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories).

Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του “Ουρανόεσσα” το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon).

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο “Φως μέσα στη Θύελλα” (αγγλική έκδοση Athora).

Το 2018 κυκλοφόρησε το “Μυρωδιά από Σανίδι”.

Το 2019 κυκλοφόρησε το “Μια νύχτα ακόμη”.

Τον Μάιο του 2020 εκδόθηκε το 8ο μυθιστόρημά του με τίτλο “Εβόρα”.

Όλα τα μυθιστορήματα βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: