22.1 C
Nicosia
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: Ποινές για μαθητές και γονείς-Το θέμα των ναρκωτικών δεν πρέπει...

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: Ποινές για μαθητές και γονείς-Το θέμα των ναρκωτικών δεν πρέπει να «κρύβεται κάτω από το χαλί»

-

Η συζήτηση για αυστηρότερες ποινές σε μαθητές με παραβατική συμπεριφορά αναδεικνύει ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, αυτό το θέμα είναι εξίσου σημαντικό, καθώς η επιβολή μέτρων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα σχολεία θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη χειρότερων καταστάσεων στο μέλλον. Παράλληλα, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών είναι επιτακτική.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Οι νέες προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας, εστιάζουν στην ενίσχυση των αυστηρών μέτρων τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξημένης ενδοσχολικής βίας. Αυτά τα μέτρα αντανακλούν την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση απέναντι σε ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το φαινόμενο πολλές φορές όσον αφορά τα ναρκωτικά «κρύβεται κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται, αντί να αντιμετωπίζεται στην πηγή του.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν την ενδοσχολική βία τόσο με πειθαρχικά μέσα όσο και με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση της ψυχολογικής στήριξης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων στους μαθητές. Παράλληλα, η υποστήριξη και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών ώστε να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τέτοιες συμπεριφορές είναι καίριας σημασίας.

Παράλληλα, ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να τεθεί επί τάπητος, ειδικά στην Κύπρο, είναι το θέμα των ναρκωτικών. Αντίστοιχα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, όπου η ενδοσχολική βία, όπως και η παραβατικότητα των νέων γενικότερα, αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης που περιλαμβάνει τόσο ποινές όσο και μέτρα πρόληψης, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για το σχολικό περιβάλλον και την κοινωνία συνολικά.

Η κοινωνία οφείλει να ξεπεράσει το ταμπού ότι τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα που αφορά μόνο “τους άλλους”. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χρήση ναρκωτικών μπορεί να αγγίξει κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης ή οικονομικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, η μάχη κατά των ναρκωτικών πρέπει να ενισχυθεί με εκστρατείες ενημέρωσης και στήριξης των νέων μέσω δομών όπως ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος, ώστε να μη φτάνουν στο σημείο της χρήσης.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών πρέπει να ενισχυθεί με εκστρατείες ενημέρωσης και στήριξης των νέων μέσω δομών όπως ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος

Η συνδυασμένη αντιμετώπιση της βίας και των ναρκωτικών με αυστηρά μέτρα αλλά και κοινωνική ευαισθητοποίηση μπορεί να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: