21.9 C
Nicosia
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Του απένειμαν το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας-Ο Κύπριος που ζει στην...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Του απένειμαν το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας-Ο Κύπριος που ζει στην Βρετανία (Βίντεο)

-

Σε ένα από τους κορυφαίους κοσμολόγους του κόσμου, τον Κύπριο καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Γιώργο Ευσταθίου απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας για το 2022, από την Βρετανική Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας.

Ο Γιώργος Ευσταθίου είναι αστροφυσικός, καθηγητής Αστροφυσικής και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (Βρετανική Ακαδημία Επιστημών), ενώ υπήρξε και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge και καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ασχολείται ευρέως με τη θεωρητική και παρατηρησιακή κοσμολογία και έχει συμβάλει σε μελέτες μεγάλης κλίμακας με θέμα το Σύμπαν, τον σχηματισμό των γαλαξιών, τη σκοτεινή ενέργεια και την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, ενώ ήταν μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τον Δορυφόρο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος εκτοξεύθηκε το Μάιο του 2009.

Έχει ασχοληθεί όλη του τη ζωή με την επιστήμη, αναζητώντας απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο θεμελιώδη ερωτήματα στη φύση, όπως το πώς ξεκίνησε το σύμπαν, από πού προέρχονται τα αστέρια και οι γαλαξίες, τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος από το παλαιότερο φως του Κόσμου. Ο Γιώργος Ευσταθίου γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1955 στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς του, Πέτρο και Χριστίνα Ευσταθίου, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αγγλία από την Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε μια εποχή που χρειάζονταν άνθρωποι στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανασυγκρότησή της, γεγονός που σήμαινε πως υπήρχαν ευκαιρίες για δουλειά εκεί που δεν υπήρχαν τότε στην Κύπρο.

Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια, ενώ μεγάλωσε ακούγοντας ελληνικά και πλέον τα γνωρίζει σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως έχει πει ο ίδιος.Ο πατέρας του ήταν ο άνθρωπος που του ενέπνευσε την αγάπη για την επιστήμη, αγοράζοντας μια επιστημονική εγκυκλοπαίδεια όταν ο Γιώργος ήταν ακόμη μικρός. Από νωρίς λοιπόν, ξεκίνησε να διαβάζει και να ασχολείται με τα μεγάλα ερωτήματα, σχετικά με τους πλανήτες, τα άστρα και το σύμπαν. Στα 11 χρόνια του απόκτησε το πρώτο του τηλεσκόπιο με το οποίο έκανε δοκιμές χρόνου στους δορυφόρου του Δία παρακολουθώντας τις τροχιές τους γύρω από αυτόν, ενώ παράλληλα, παρατηρούσε τη σελήνη και τις φάσεις της.

Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις (βραβείο Maxwell, Nemitsas, Heineman κ.ά) ενώ το Ίδρυμα Μποδοσάκη, του απένειμε το Βραβείο Αστροφυσικής το 1994. Το Χρυσό Μετάλλιο της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1824 και αποτελεί μεγάλη αναγνώριση του συνόλου του έργου και των επιτευγμάτων ενός επιστήμονα.

Πηγή: Enallaktikidrasi-ellines.com

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

PATRIZIA PEPE: Ποιους είδαμε στο ιταλικό brand στην Λεμεσό

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, fashion lovers και επιχειρηματίες, βρέθηκαν στο κατάστημα PATRIZIA PEPE και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον μοναδικό...