ΑΛΕΞ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ: Έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας

Ο Άλεξ Ευθυβούλου, μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της κυπριακής δημοσιογραφίας, έφυγε από τη ζωή, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 98 του χρόνια. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον γιο του Αλέξη, μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννημένος το 1927 στη Λευκωσία, ο Άλεξ Ευθυβούλου αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σε ηλικία μόλις 17 ετών κατετάγη στο Κυπριακό Σύνταγμα, υπηρετώντας στον στρατό για δύο χρόνια στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Με την αποστράτευσή του, το 1946, στράφηκε στις σπουδές, αποκτώντας δίπλωμα στη λογιστική στο Λονδίνο, όπου παράλληλα ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία.

Από το 1950, ο Άλεξ Ευθυβούλου αφοσιώθηκε επαγγελματικά στη δημοσιογραφία. Με την ιδιότητά του ως ανταποκριτής του Associated Press από το 1955, κάλυψε σημαντικά γεγονότα, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μέση Ανατολή. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη μάχη του Μαχαιρά το 1957, καταγράφοντας με θάρρος τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Οι συνεργασίες του περιελάμβαναν μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, όπως οι Times και η Daily Telegraph, καθώς και το κυπριακό ραδιόφωνο και τηλεόραση. Παράλληλα, υπήρξε εκδότης και διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Weekly.

Πέρα από τη δημοσιογραφική του δράση, ο Άλεξ Ευθυβούλου υπήρξε πρωτοπόρος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου και υπηρέτησε ως πρόεδρος σχετικού συνδέσμου. Το έργο του αναγνωρίστηκε με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων η βράβευσή του από τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποστήριξή του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2015, η Ένωση Συντακτών Κύπρου τον τίμησε για την πολύτιμη συμβολή του στη δημοσιογραφία. Ο Άλεξ Ευθυβούλου αποσύρθηκε από τη δημοσιογραφική του δράση το 2002, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσης και ήθους.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια πλούσια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων και πολιτών της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: Γεμιστό καλαμάρι με κουμανταρία για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Με άρωμα παράδοσης και γεύσεις που περνούν από γενιά...

ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βροχές και καταιγίδες την ώρα της παρέλασης-Πότε τίθεται σε ισχύ

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθεί υπό...

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ: Διαμαρτυρία στο Προεδρικό -«Όχι σε κουτσουρεμένα επιδόματα!»

Σε ειρηνική διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν τα άτομα με αναπηρίες...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN: 12η χρονιά του «Ιδεοδρομίου»

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Π.Ι.) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης...

Topics

ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: Γεμιστό καλαμάρι με κουμανταρία για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Με άρωμα παράδοσης και γεύσεις που περνούν από γενιά...

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ: Διαμαρτυρία στο Προεδρικό -«Όχι σε κουτσουρεμένα επιδόματα!»

Σε ειρηνική διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν τα άτομα με αναπηρίες...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN: 12η χρονιά του «Ιδεοδρομίου»

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Π.Ι.) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακατάλληλο για χρήση το γεφύρι στις «Διατρήσεις» λόγω κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στην Πάφο, των...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Αναστολή δόσεων και στήριξη στους πληγέντες κτηνοτρόφους

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται δίπλα στους δοκιμαζόμενους από τον...

Related Articles

Popular Categories